- Rottweilere er kosete og trøstende

Publisert Publisert

KOSEGUTT: Christine Østrem Braastad synes ikke Rottweilerne fortjener sitt dårlige rykte.FOTO: Paul S. Amundsen

  • Det er utrolig leit at rottweilere blir fremstilt så negativt, sier Christine Østrem Braastad (28). Hun er lei av at rasen forbindes med kriminelle.
  • Rune Stølås
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Fredag meldte bt.no om en kriminell mann som prøvde å få rottweileren sin til å angripe politiet. Vi ble straks overøst med e-poster fra hundeeiere som var lei av negativ omtale av rottweilere. Det er ikke første gang hunderasen omtales i lite flatterende ordelag:

«Angrepet av rottweiler», «Hund bitt ihjel av rottweiler», «Rottweiler bet jente (5) i ansiktet», «Jente (11) skambitt av rottweiler», «Baby bitt av rottweiler».

Hunderasen fremstår gjerne som aggressiv og farlig i mediene.

Redd

Martin Braastad Østrem (29) mener hunderasen har et ufortjent dårlig rykte.

— Det er en stor hund. Dere må ikke bli redd om den dulter litt, sier han før han åpner døren inn til stuen i leiligheten i Loddefjord.

Marko (5) blir hoppende glad for besøk, og 52 kg hund kommer dansende mot oss. Han hilser grundig og kroppsnært på sine nye gjester, koser litt med matmor og legger seg rolig ned på sin faste plass ved siden av sofaen.

— Før tenkte vi at det var helt uaktuelt å ha en rottweiler. Da vi skulle skaffe oss en hund, leste vi flere bøker, og snakket med folk. Vi fant ut at dette er en god familiehund som passe godt til vår livsstil. Alle i familien vår har endret helt syn på rottweilere.

— Folk vi møter på gaten er ofte skeptiske og rygger tilbake. Noen tar hunden sin under armen og går over på den andre siden av veien, forteller Martins kone, Christine Østrem Braastad (28).

Trøster babyen

For to måneder siden fikk ekteparet en sønn, Leon. Når han gråter, kommer Marko for å trøste med kjærlige slikk på hånden eller i bakhodet.

— Da jeg var gravid, merket jeg også at hunden var opptatt av å beskytte meg. Han var ekstra oppmerksom, og gikk gjerne litt foran meg når vi var ute. Men han var aldri aggressiv. Hvis Marko måtte velge mellom kos og mat, hadde han valgt kos.

Christine har flere ganger opplevd at turister stopper henne for å ta bilde. «I Norge kan en blond jente gå helt rolig med en stor rottweiler. Folk kommer ikke til å tro oss når vi kommer hjem, vi må ta et bilde».

Ekteparet føler ofte de blir satt i bås når de forteller at de har en rottweiler. Mange forbinder hunden med kriminelle miljøer.

— Det er helt klart et ansvar å ha en så stor hund. En må være konsekvent, og en tydelig leder for hunden. Alle hunder kan bli aggressive, hvis eieren går inn for å lære den opp til det. Men det er ofte de små hundene som biter og er sinte, sier Martin Braastad Østrem.

- Feil eier

  • Mange er redd for rottweilere på grunn av negativ omtale, eller fordi de har møtt skumle folk med en slik hund. Enhver hund, uansett rase, kan bli problematisk i hendene på feil eier, sier Irene Kjønnerød, leder for Norsk Rottweiler Klubbs vestlandsavdeling.

Hun sier rottweilere har behov for fysisk og mental stimuli for å trives. Hvis eierne ikke følger dette opp, kan hunden bli rastløs. Klubben arrangerer kurs og åpne hundetreninger hver søndag på Espeland i Arna.

Bjørn Malmo er leder for den samme kubben nasjonalt.

— Rottweiler er ikke en farlig hunderase, men jeg vil ikke anbefale noen å kjøpe en voksen rottweiler hvis de ikke har hatt hund før. Vi selger ikke valper til hvem som helst heller, sier han.

Trøndere og bergensere

Han har en klar formening om hvorfor hunderasen så ofte omtales negativt i media.

— Overskrifter selger. Men å si at rottweilere er farlige blir som å si at alle bergensere, eller alle trøndere, er drittsekker. Noen er det, men ikke alle.

Likevel forstår han folk som er engstelige.

— Hvis den først biter, gir det styggere bitt enn med en svakere hund. Den er også så stor at den treffer øvre del av kroppen. Det er et større ansvar for eieren å ha en stor, sterk hund.

Rottweiler blir brukt som politihund, vakthund, redningshund, søkehund og blir mer og mer populær som familie- og turhund.

Er du redd for rottweilere?

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Satte rottweiler på politiet

SNILL: - Marko har aldri bitt noen, men det er viktig at han får trening og utfordringer, sier eierne. FOTO: Paul S. AmundsenChristine Østrem Braastad

BT anbefaler

– Eg er skuffa over det eg såg i parken

Helsebyråd Beate Husa seier ho er uroa etter å ha sett studentane i Nygårdsparken.

LES SAKEN