Frykter spredning av narkomiljøet

Naboer til de nye mottakssentrene er redd for at mye av narkotikaaktiviteten vil flytte seg dit, når byrådet neste sommer stenger Nygårdsparken.

Publisert Publisert

FÅR RUSSENTER SOM NABO: Frank Wiehe og Linda Alver bor i Svaneviksveien, ikke langt fra mottaks- og oppfølgingssenteret som byrådet vil bygge i det gamle bankbygget på Wergeland. - Jeg håper det ikke blir for stor konsentrasjon av rusmisbrukere her, sier Wiehe.

RUSSENTER: Denne bygningen på Wollert Konows plass på Nesttun skal bli MO-senter.

  • Eirik Brekke (foto)
  • Astrid Hauge Rambøl
  • Rune Stølås
  • Anders Haga
  • Pål Andreas Mæland
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

— Dette er jeg veldig skeptisk til. Jeg har bodd i Oslo, og så hvor dårlig det gikk der når de sprengte miljøet i Slottsparken, sier Linda Alver.

Les også

- Svikter de svakeste av de svakeste

Hun og Frank Wiehe bor i Svaneviksveien på Wergeland, og er på vei til butikken når BT forteller dem om byrådets planer i området. Det gamle Fana Sparebank-bygget skal nemlig bli mottaks— og oppfølgingssenter for rusavhengige.Det vil komme i drift til 1. juli neste år, samtidig som byrådet stenger øvre del av Nygårdsparken. Målet er å redusere narkomiljøet som i dag holder til i parken.

— Et sted må de narkomane være, og det er flott hvis kommunen ønsker å drive mer aktiv rehabilitering. Men jeg frykter at de ikke vil klare å følge opp, sier Wiehe.

- Politiet må på banen

Også de lokale velforeningene er skeptiske til å få et russenter i nærområdet.

Les også

Søndagsturen fra helvete

— Vi forstår at dette er folk som trenger hjelp, men vår redsel er i forhold til nærmiljøet her. Vi har veldig høy tetthet med barnefamilier i området, og Minde barnehage ligger like ved det nye senteret. I tillegg er det et område med mye nybygging og store endringer fra før, sier Mette Kvarme, leder for Leaparken Vel.Hun frykter at det skal bli mer åpen omsetning og bruk av narkotika, og forteller at de allerede ser dealing og finner sprøyter i området.

— Vi forlanger og forventer at kommunen og politiet er på banen på en helt annen måte enn de har vært i Nygårdsparken. Da blir det bare å flytte et problem, sier hun.

De to andre velforeningene i området hadde ikke hørt om vedtaket da BT ringte i går kveld.

— Men det er vel ingen som er glade for å få noe sånt i nærheten. Vi er nødt til å få vite mer om dette, sier Øystein Mjelde i Storetveit Nord velforening.

- Akseptere ikke nye russcener

Sosialbyråd Dag Inge Ulstein (KrF) kan ikke garantere for hvilke effekter det å stenge den åpne russcenen vil gi, og peker på erfaringene man har gjort seg i Oslo.

— Hvis man ser på den generelle kriminaliteten, eller det generelle narkotikaomfanget, så vet vi ikke om det vil gå ned. Men det de erfarte i Oslo er at det hjalp mot nyrekrutteringen av unge. Det i seg selv er en god nok grunn til å handle.

Byråden sier de har god dialog med politiet, som har gitt sin fulle tilslutning til handlingsplanen mot åpne russcener.

— Har dere fått forsikringer fra dem om at miljøet ikke får flytte seg til andre deler av parken?

— De støtter oss i denne saken, og vi har sagt at det er helt uaktuelt. Vi vil ikke akseptere det, og det vil ikke de akseptere heller.

Olav Valland, stasjonssjef ved Bergen sentrum politistasjon sier at politiet støtter kommunens planer.

— Vi håper situasjonen vil bli bedre, men tiden vil vise hva som blir resultatet. Tidligere erfaringer har vist at miljøet blir mer synlig i andre deler av byen. Det er vanskelig å si hvordan miljøet vil reagere. Vi i politiet er innstilt på å følge opp med de ressursene vi har tilgjengelig, sier han.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. - Torgallmenningen blir det nye tilholdsstedet for narkomane

  2. Stenger Nygårdsparken

  3. Rusmisbrukernes nye utested

BT anbefaler

Dette meiner Forsvaret gjekk gale då KNM «Helge Ingstad» havarerte

Det svikta i ei rekke ledd då milliardfregatten gjekk ned, mellom anna var mannskapet for uerfarne, konkluderer…

LES SAKEN