Om kvelden 12. mars i år: I trafikken over Bryggen i Bergen hopper en kvinne ut foran bilene. Politiet tar henne med til psykiatrisk legevakt, men hun får gå igjen. Noen timer senere rykker politiet ut på ny. Samme kvinne står nå på utsiden av rekkverket på Nye Nygårdsbro. «Selvmordskandidat», konkluderer politiet. Kvinnen blir tvangsinnlagt på Sandviken sykehus.

Ble lovet jobb

Scenene fra Bryggen og broen startet opprullingen av en stygg menneskehandelsak, med forgreininger til både Romania og Tyskland. Den desperate kvinnen (31) fortalte at hun hadde reist fra Romania til Bergen fordi en mann hadde lovet henne jobb. «Jobben» var sexsalg på gaten i Bergen.

- Saken er svært grov. Kvinnen er sendt ut i prostitusjon, nærmest som en slave, for at siktede skulle ha råd til å betale boliglånet sitt, sier politiadvokat Sylvia Myklebust. Hun jobber i hordalandspolitiets Exit-gruppe, en spesialenhet mot menneskehandel og prostitusjon. De sørget for at 31-åringen ble tatt under beskyttelse, blant annet med bolig på hemmelig adresse. Ifølge Myklebust kommer den utnyttede kvinnen fra svært fattige kår i Romania. Der skal hun ha vokst opp med en schizofren mor og en voldelig stefar som misbrukte henne. I Romania fødte hun to barn, men mistet omsorgen for begge fordi hun ikke klarte å ta seg av dem. Psykiske problemer og selvmordsforsøk er også en del av forhistorien hennes.

Den trygge havnen hennes, ifølge Myklebust, var storfamilien til 46-åringen som er siktet i saken.

- Hun var i en særdeles sårbar situasjon. Det var i dette hjemmet hun søkte tilflukt etter vold og misbruk hjemme. Så ender det med at en i denne familien også misbruker henne.

Fratatt babyen

I løpet av bare noen uker på gaten i Bergen, ble den rumenske kvinnen gravid. Under graviditeten truet hun med å ta livet av seg.

- Hun har levd i Norge, helt uten nettverk, i en fortvilet situasjon frem mot fødselen, sier den 31-årige kvinnens bistandsadvokat, Hilde Cecilie Meyer.

Klimakset kom på sensommeren i år. Da klatret kvinnen, nå høygravid, utenfor rekkverket på Puddefjordsbroen. Igjen ble hun reddet, og i oktober fødte hun en gutt på Kvinneklinikken i Bergen.

- På grunn av hennes situasjon, tok barnevernet hånd om babyen umiddelbart etter fødselen, sier Meyer.

Også utnyttet i Tyskland

46-åringen som er siktet i saken ble pågrepet i Bergen i starten av mai. Han har lenge ment at han og kvinnen hadde en jevnbyrdig avtale om at hun skulle prostituere seg — og at de så skulle dele inntektene. Men i et politiavhør sist uke la mannen kortene på bordet: Han erkjente å ha utnyttet 31-åringen i en sårbar situasjon. I en tilståelsessak i Bergen tingrett i går, gjentok han det samme foran dommeren.

Anklagene mot 46-åringen stopper ikke med tvangsprostitu­sjonen i Bergen. Ifølge siktelsen sendte han først kvinnen til Stuttgart i Tyskland, sammen med en slektning av seg. Også der prostituerte hun seg og delte inntektene med 46-åringen.

«Kynisk»

Tingrettsdommer Irene Amundsen er enig i straffeforslaget fra politiet.

I dommen legger hun i skjerpende retning vekt på at 46-åringen «for egen vinning kynisk utnyttet en ressurssvak kvinne som var i en sårbar og vanskelig situasjon».

— Siktede var også selv i en vanskelig økonomisk situasjon og utnyttet fornærmede til prostitusjon for å få midler til å dekke eget boliglån, heter det i dommen.

Retten skriver også at 46-åringen ikke har brukt vold eller trusler overfor fornærmede. I dommen trekkes det frem som formildende at 46-åringen har gitt en uforbeholden tilståelse.

— Tilståelsen har også redusert belastningen for fornærmede, skriver dommeren.