Frykter kreftfare ved høyspentlinje

Foreldre til barna på den nye skolen på Kolltveit frykter elevene blir utsatt for kreftfare. Årsaken er at skolen bare ligger ti meter fra en høyspentlinje.

Publisert Publisert

BANNERE: Grendalaget har gått sammen med Miljøvernforbundet, som også er meget bekymret for helsefare ved elektromagnetisk stråling. De har satt opp bannere med påskriften «Høyspentmaster gir leukemi hos barn. Må det også skje på Kolltveit?». Foto: RUNE SÆVIG

  • Einar Aarre
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

— Vi er ikke beroliget over at kommunen sier at det ikke er noen fare. Her bør det være bedre skjerming før skolen tas i bruk, sier Tommy Hufthammer og Elsa Njøten i Kobbeleia Grendalag.

Det er elever fra nedlagte Ekerhovd skule sammen med elever fra Kolltveit til høsten skal flyttes til den nybygde paviljongen ved Kolltveit skule.

BEKYMRET: Tommy Hufthammer og Elsa Njøten i Kobbeleia Grendalag mener Fjell kommune har gjort en altfor dårlig jobbe med å sikre den nye skolebygningen på Kolltveit mot elektromagnetisk stråling. Foto: RUNE SÆVIG

— Vi aksepterer at elevene flyttes. Men vi aksepterer ikke at de utsettes for helsefare. Vi vet fra utlandet av høyspentmaster kan føre til leukemi hos barn, sier foreldrene.

Foreldrene sier det var ganske tilfeldig at de ble oppmerksom på risikoen med høyspentlinjen.

— Det oppdaget vi i april da vi fant et brev i kommunens postjournal fra en entreprenør som påpekte at den nye skolebygningen lå svært nær høyspentlinjen. Vi er skuffet over at kommunen ikke har gjort mer for å belyse problemene, og skjermet skolen bedre, sier Hufthammer.

- Leukemi hos barn

Grendalaget har gått sammen med Kurt Oddekalv i Mijøvernforbundet som også er meget bekymret for helsefare ved elektromagnetisk stråling. Han har satt opp bannere med påskriften «Høyspentmaster gir leukemi hos barn. Må det også skje på Kolltveit?». Han har også denne uken trykket annonse i lokalavisen Vestnytt med samme advarsel.

Spørsmålet om høyspentlinjer fører til kreftrisiko er omstridt. Kobbeleie Grendalag viser til en undersøkelse fra helsedepartementet i Storbritannia som konkluderer med at barn under 15 år som bor innenfor en radius på 100 meter fra høyspentlinjer, har dobbel så stor risiko for å utvikle blodkreft.

Statens strålevern mener på sin side at høyspentlinjen ikke utgjør helsefare. På spørsmål fra Fjell kommune har de vurdert spørsmålet, og tatt utgangspunkt i målinger av magnetfelt fra utbygger BKK Nett. I følge rapporten vil styrken på magnetfeltet være under dagens grenseverdier. Det vises også til at det er planlagt oppgradering av linjen, slik at strømlasten og magnetfeltet reduseres til en tredel av det den er i dag.

Foreldrene Tommy Hufthammer og Elsa Njøten er ikke fornøyd med svaret.

Føre var-politikk

— Dette er Ikke i samsvar Statens stråleverns egen NOU fra 2005, der de anbefaler tiltak selv med svært lave verdier stråling. Dessuten fremstår det uklart for oss når tiltak skal settes i verk for å redusere magnetfeltet. Vi har ikke fått noen informasjon om det. Vi har heller ikke forsikringer fra kommunen om at BKK er pålagt å redusere strømstyrken.

Hufthammer og Njøten hadde forventet at kommunen hadde gjort en mer grundig vurdering før de bygget paviljongen, og at de folkevalgte førte et føre var-politikk.

— Men det finnes jo allerede både hus og skoler tett med høyspentlinjen, og det er ikke påvist sykdomstilfeller?

— Det finnes ikke bygg som står like tett som den nye skolen. Ingen private får bygge så nært. Derfor mener vi dette er alt for risikabelt.

- Oddekalv skaper redsel

Ordfører Eli Årdal Berland (H) i Fjell sier kommunen har foretatt en grundig behandling, og støtter seg til vurderingen fra Statens strålevern.

TI METER: Høyspentlinjen går bare ti meter fra skolen som til høsten fylles opp med over 100 barn. Ordføreren mener det er ingen fare. Foto: RUNE SÆVIG

— Saken er ferdigbehandlet i kommunestyret. Vi har gjort vårt ytterst for å følge de forskrifter og regler som er for plassering av bygg nær høyspentledninger, sier hun.

Berland mener de faglige vurderingene avviser at høyspentledningen utgjør kreftfare. Men hun reagerer på aksjonsformen til Kurt Oddekalv.

— Ved å henge stor bannere om fare for leukemi, skaper det redsel. Barna spør hva leukemi er, og får høre det er blodkreft og at de kan dø av det. Dette er en måte å agitere på som er skremmende, sier Berland.

Kurt Oddekalv på sin side mener det er nødvendig å rope høyt.

— Barn og unge er spesielt sårbare for elektromagnetisk stråling. Vi vil fortelle at det er viktig å verne disse, sier Oddekalv.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Slik så det ut etter bilbrannen på E39

  2. To menn pågrepet etter knivstikking på Laksevåg

  3. For tre måneder siden var det krise for butikken. Nå selger hun dobbelt så mye som i fjor.

  4. Slik skjer neste trinn i åpningen av grensene

  5. Sommeren på vei tilbake: – Kan bli 20 grader fra onsdag

  6. Savnet gutt (4) funnet på Voss: – Han var så trøtt at han sovnet på skulderen til mannskapet