Biltyven sjekker boligen først

Flere i Fyllingsdalen har den siste tiden opplevd at folk kommer inn i boligen og stjeler bilnøklene. Deretter blir bilen borte.

STJÅLET: Her i Vardesvingen ble det oppdaget mandag ettermiddag at en bil var stjålet. Natt til tirsdag ble bilen funnet igjen. Politiet mener det er en 19 år gammel kjent biltyv som står bak tyveriet. PER LINDBERG

Mandag ettermiddag ble politiet kontaktet av en mann på Varden som meldte bilen stjålet.

— Klokken 02.30 ble den funnet igjen i Nylundsveien på Laksevåg. En 19 år gammel mann er siktet for å ha stjålet bilen. Han er også siktet for å ha kjørt i påvirket tilstand. Det var to andre i bilen, forteller Rune Mjelde, politiførstebetjent ved Bergen vest politistasjon.

— Den siktede er dømt og mistenkt for biltyverier tidligere. Hans modus er å kjenne på dører. Der det er åpent, går han inn og tar med seg gjenstander, deriblant bilnøkler. Vi mener han har gjort det samme her. Bilnøklene ligger gjerne i inngangspartiet, forteller Mjelde.

Skiftet lås

Ettersom det er fjernkontroll på nøklene, er det enkelt å finne frem til bilen som nøklene passer til.

bt.no har vært i kontakt med mannen som meldte bilen stjålet mandag ettermiddag.

— Etter at jeg hadde snakket med politiet, skiftet jeg umiddelbart lås på huset. Husnøklene var nemlig på samme nøkkelknippe, forteller mannen.

Samme i januar

bt.no snakket med Rune Mjelde i slutten av januar etter at politiet hadde fått flere meldinger om biltyveri, også det i Fyllingsdalen.

Den gang ble to menn i 20-årene pågrepet etter tyverier fra boliger i Dag Hammarskjølds vei og Lyshovden. Også der gikk tyvene inn en uløst dør og tok gjenstander fra gangen eller vindfang, blant annet bilnøkler.

— Deretter ble bilen borttatt, sa Rune Mjelde til bt.no.

Flere tilsvarende

Den ene mannen var lokal, den andre fra en annen bydel i Bergen. Begge var tatt for tilsvarende forhold tidligere, og i hvert fall én av dem er også dømt for slike tyverier, opplyste Mjelde til bt.no.

Begge nektet skyld. Politiet i Fyllingsdalen har hatt mange tilsvarende tyverimeldinger fra folk.

— Jeg har ikke oversikten på det eksakte tallet, men det har vært flere tilsvarende biltyverier, sier Mjelde.

- Vær på vakt

Mannen som meldte tyveriet mandag ber folk passe på i nabolaget sitt.

— Vi må få tilbake de gamle «kjeftakjerringene», de som passer på hva som skjer rundt dørene, sier mannen.

— Ser du noe mistenkelig, meld fra, er hans klare råd.