- Utøya vil være stengt i lang tid

Stabssjef Johan Fredriksen innledet fredagens pressekonferanse med å be publikum og media respektere sperringene rundt regjeringskvartalet og sonen rundt Utøya.

AVSPERRET: Området rundt Utøya er fortsatt avsperret. SCANPIX

— Det er restriksjoner i luftrommet over Utøya, og en sperresone på 250 meter fra strandlinjen. Vi forventer at denne respekteres. Den vil bli strengt håndhevet, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt.

Søker etter eiendeler

Stabssjefen opplyser at alle savnede er identifisert, men fortsatt gjenstår mye arbeid på øyen. Politiet skal gjennomgå eiendeler og verdier som er igjen på land, og det pågår fortsatt søk i fjorden rundt Utøya.

Disse søkene er etter objekter som sonarbåten har registrert.

Les også

[No available link text]

— Det er identifisert 39 objekter som det gjenstår å sjekke ut. Søkene vil pågå i to dager til, slik det ser ut nå, sier Fredriksen.

— Det vil også være en etterforskningsmessig gjennomgang, etterfulgt av opprydning og nullstilling av området. Det kan gå lang tid før Utøya kan overleveres tilbake til eier på en verdig måte, sier Fredriksen.

Utvidet sperresonen

Sperresonen rundt Utøya ble torsdag utvidet fra 100 til 250 meter fra strandlinjen. Grunnen er nærgående presse, ifølge politiet.

— Alle som beveger seg innenfor grensen, vil bli anholdt, opplyser politiinspektør Bjørn Erik Sem-Jacobsen i Nordre Buskerud politidistrikt.

Politiet ønsker ikke å kommentere ryktene rundt plastflaskene i vannet rundt Utøya.