Hjemme i Loddefjord sitter Anita Spaberg og føler seg maktesløs. På et sykehus i Tyrkia ligger søsteren hennes, Ingjerd Johnsen, hardt skadet. Motorsykkelturen som skulle være en opplevelsesrik del av ferien, endte med alvorlige skader. Punktert lunge, brudd i flere ribbein, hjernerystelse og alvorlig nakkeskade fører til store smerter. I verste fall kan hun bli lam. Men ulykken var bare starten på feriemarerittet.

— Vi fikk helt sjokk da vi fikk beskjeden om hva som hadde skjedd og at hun ikke hadde reiseforsikring, forteller Spaberg.

Krevde flere hundre tusen

Hun er fortvilet og har hatt store problemer med å få sove siden ulykken skjedde. Søsteren ble direkte innlagt på et privatsykehus i Alanya. Familien ble orientert om ulykken og søsterens skader via telefon fra sykehuset. Samtidig kom beskjeden om manglende forsikring.

— De sa at dette kom til å koste penger, og at vi måtte betale over 250.000 kroner før hun ville bli operert. Prisen ville bli høyere og høyere for hver dag som gikk, sier Spaberg som selv jobber som hjelpepleier.

Søsteren står i fare for å få store, varige problemer. Men ifølge Spaberg var det kun snakk om å bandasjere og stabilisere henne helt til familien kunne betale for seg.

— Sykehuset nektet å slippe henne ut, fordi Anita ikke hadde betalt for jobben de hadde gjort. Situasjonen var helt grusom. Vi visste ikke hva vi skulle gjøre og følte oss helt maktesløse, sier hun.

Startet innsamlingsaksjon

Etter hvert fikk familien likevel betalt sykehuset en sum som gjorde at de ville la Johnsen fraktes videre til et offentlig sykehus noen timer unna. Her skal det være billigere å utføre operasjonen. Lørdag er kvinnens tilstand stabil, og hun er våken og orientert om hva som skjer.

— Vi har fått beskjed om at operasjonen på dette sykehuset vil koste rundt 220.000 kroner, men vi vet ikke helt nøyaktig enda. Heldigvis har vi mange gode venner i Alanya som hjelper Ingjerd og holder oss oppdatert på utviklingen. I tillegg har vi fått mye hjelp fra ambassaden, sier Spaberg. Det har ikke lykkes BT å få kontakt med ambassaden.

For å samle inn penger til å få søsteren hjem, har hun sammen med datteren Kristina Myhre startet innsamlingsaksjonen «Hjelp oss å få Ingjerd hjem til Norge» på Facebook. Der har familien fått massiv støtte, og etter ett døgn hadde de allerede fått inn omkring 15.000 kroner.

— Det er helt fantastisk hvor mange som engasjerer seg og gir penger. Alt fra gode venner til helt ukjente har hjulpet oss, og det kommer stadig meldinger fra folk som har satt inn penger for å hjelpe oss, forteller Spaberg.

- Billigere å leie fly

Regiondirektør i Forbrukerrådet i Hordaland og Sogn og Fjordane, Pia Kleppe Marken, forteller at familiens situasjon dessverre ikke er unik.

— Heldigvis er ikke dette veldig vanlig, men det er heller ikke uvanlig. I USA kan man faktisk komme opp i enda høyere krav, og det finnes land der man kan bli nektet behandling om man ikke har forsikring, forteller regiondirektøren.

Hun forklarer at om man er på ferie i EØS-land eller Sveits, så er man sikret så lenge man har med seg Europeisk helsetrygdkort. Tyrkia inngår derimot ikke i dette.

— Da kan man virkelig gå på en smell, spesielt om det er snakk om privatklinikk. Ofte tar sykehusene betalt per døgn man er innlagt. Prisen kan bli så høy at det faktisk er billigere å leie ambulansefly til å komme seg hjem og så få behandling her, forklarer Kleppe Marken.

Dobbeltsjekk alle forsikringer

Men ifølge regiondirektøren kan det også være vanskelig å få til en ordning med sykehuset slik at man faktisk får lov til å reise hjem. Derfor oppfordrer hun først å dobbeltsjekke alle muligheter for at man er forsikret.

— Det viktigste er å sjekke alle muligheter for at det kan ligge en forsikring der. Har hun en jobb, så kan det hende hun har forsikring gjennom jobben uten å vite om det. Er reisen betalt med kredittkort, er også trolig reiseforsikring inkludert. Alternativt kan en i familien ha en forsikring via jobb, som gjør at flere i familien er forsikret, forklarer Kleppe Marken.

HARDT SKADET: Ingjerd Johnsen ligger hardt skadet på sykehuset i Tyrkia. Familien hjemme i Norge håper hun snart vil bli operert.
PRIVAT