Taper stort på elbiløkningen

Elbiltrafikken på Austevoll-sambandet har eksplodert. Det bekymrer rederiet Fosen Namsos Sjø, som går glipp av betydelige billettinntekter.

Publisert:

ENORM VEKST: Elbilstrømmen i fergesambandet Krokeide-Hufthamar peker rett til himmels. Gratis biloverfart har ført til at svært mange pendlere fra Austevoll har skaffet seg elbil. ARKIVFOTO: SILJE KATRINE ROBINSON

I årets syv første måneder er antall elbiler på sambandet Krokeide-Hufthamar økt med 215 prosent i forhold til samme periode i fjor. Ved utgangen av juli i år hadde 9226 elbiler trafikkert sambandet.

Det merker rederiet Fosen Namsos Sjø AS, som siden januar 2011 har driftet Krokeide-Hufthamar og tre andre samband i Hordaland.

— Det var ingen som kunne forutse den enorme veksten av elbiler vi ser på enkelte fergestrekninger. På Austevoll-sambandet innebærer det et betydelig inntektstap for oss, sier Grete Fuglem Tennås, administrerende direktør i Fosen Namsos Sjø.

Opphevet fritaket

Selskapets hjemfylke, Sør-Trøndelag, opphevet fra 1. juni i år betalingsfritaket for elbiler på fylkesveiferger. Det betyr at billettprisen for en elbileier i dag er identisk med hva eiere av bensinbiler eller dieselbiler betaler. Sør-Trøndelag er foreløpig alene om en slik takstendring for elbiler.

- Ønsker dere tilsvarende opphevelse av fritaket i Hordaland også?

— For oss spiller det mindre rolle på hvilken måte inntektstapet kompenseres. Vårt hovedanliggende er at det må være oppdragsgiver, altså myndighetene, som tar risikoen for denne utviklingen, ikke rederiene, sier Fuglem Tennås.

Hun vil ikke oppgi hvor stort bortfallet av inntekter på Austevoll-sambandet er.

Følger statens regulativ

Rederiet har vært i samtaler med Skyss i Hordaland om problemstillingen på sambandene deres her i fylket, og det blir nye møter i slutten av måneden.

Direktør Oddmund Sylta i Skyss bekrefter at de har fått en henvendelse fra Fosen Namsos Sjø.

— Vi mottok denne uken et brev fra rederiet, der de spesifiserer kravene sine. Det er dette vi skal gjennomgå med dem senere, sier han.

- Kan det bli aktuelt å innføre samme ordning som Sør-Trøndelag?

— Nei, vi følger statens regulativ for fergesatser og de bestemmelsene som er satt for elbiler. Hvis ikke, må man endre et politisk vedtak.

- Tror du den enorme veksten av elbiler vil fremskynde en endring?

— Det vil en dialog med andre fylker, Statens vegvesen og Samferdselsdepartementet eventuelt vise, sier Sylta.

Passert 5000 elbiler

Billig fergeoverfart er blant flere fordeler elbileiere har i dag. Det betales kun persontakst når man krysser sambandet, bilen går gratis. Er det passasjerer i bilen, betales det vanlig persontakst for dem også.

Ifølge Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV) var det pr. 1. september i år 87 registrerte elbiler i Austevoll. For Hordaland samlet er tallet 5016.

Ingen andre kommuner i landet har flere elbiler pr. innbygger enn «bompengeøyene» Finnøy i Rogaland og Averøy på Nordmøre. I Hordaland har pendlerkommunene Austevoll, Bømlo og Osterøy inntatt tilsvarende posisjoner, ifølge OVF.

Publisert: