- Hva får en professor i medisin til skrive vitsebøker?

- Jeg har fortalt historier hele livet, og det har jeg hatt stor nytte av. I Danmark ble jeg kjent som den merkelige professoren fra Norge som startet og sluttet forelesningene med en vits. Det er ikke sikkert de fikk med seg alt innholdet, men vitsene husket de.

I min familie har vi alltid likt å fortelle historier, det er denne fortellertradisjonen jeg holder ved like. Bestefaren min var postbud, og ble kjent som han som fortalte historier. Også min far var en stor humorist, og en av sønnene mine, som er prest, er humorist.

- I forordet til boken din, «Humor på sengekanten», skriver psykologiprofessor Frode Thuen at humor er det beste sjekketrikset. Hva tenker du om det?

- Når jeg vurderer en dame, er det at hun har god humor noe av det viktigste. Mye viktigere enn hvordan hun ser ut eller hvor god hun er i sengen.

- Du skriver at humor kan løse floker mellom par. Du har jo lang erfaring med kvinner og har selv valgt en spesiell form for samliv?

- Ja, komikken kan være avvæpnende i vanskelige situasjoner. Jeg har to forliste parforhold bak meg. Nå er jeg gift for tredje gang. Hun bor i Trondheim og jeg i Oslo, det fungerer flott for oss. Vi har vært gift i 14 år og jeg håper det fungerer godt i 14 år til.

En dårlig forteller kan gjøre en kjempegod vits dårlig, mens en god forteller kan gjøre en ordinær vits utrolig morsom.

- Du er en eldre kar som skriver «på kanten»-vitser. Er du ikke redd for å få et «gammel gris»-stempel?

- Nei, det må være lov å spøke på dette området også. Jeg tror det er befriende. Det viktigste med en vits er måten en forteller den på. En dårlig forteller kan gjøre en kjempegod vits dårlig, mens en god forteller kan gjøre en ­ordinær vits utrolig morsom. Men en må beregne sitt publikum, ellers kan det bli platt og vulgært.

- Tegningene til Audun Hetland som boken er illustrert med, er jo frodige?

- De er herlige, fantastiske. Tegningene er ganske friske, kvinne­glade og humoristiske. Audun Hetland hadde en penn som var helt utrolig.

- Hva er den beste vitsen i boken?

- Det må du ikke spørre om, men jeg kan si at de aller frekkeste ble stoppet. Som lege vet jeg at humor er sunt, og har tro på at en god latter forlenger livet. Det er ikke så lett å dokumentere, men i Nord-Trøndelag har de gjort noen undersøkelser som kan indikere en sammenheng mellom sansen for humor og levetid.

- Kommer det flere vitsebøker fra deg?

- Ja, jeg er godt i gang med den tredje og siste boken. Den skal hete «Humor på gravens rand».

- Og det er noe å spøke med?

- Ja, galgenhumor tror jeg også er befriende.

- Og livet etter døden, tror du på det?

- Nei, jeg tror en skal gjøre så godt en kan her i livet. Ellers tror jeg ikke det er en mening med livet. Jeg er sønn av en fryktelig religiøs mann, som trodde på helvetet til svovelpredikant Ole Hallesby. Tolv år gammel bestemte jeg meg for ikke å tro på Gud, og det har jeg levd godt med.