Forsvarer bompenger i Os

Søviknes forsvarer beslutningen fra 2004 om å bygge en riksvei med bompengefinansiering. Han sier at Frps vei til makt går gjennom kompromisser.

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Søviknes har vært borte fra rikspolitikken siden 2001, da han som ung og lovende nestformann trakk seg tilbake til Os etter en sex-historie med en mindreårig jente under et landsmøte.

Nå er han innstilt av valgkomiteen til en plass i sentralstyret. Dette avgjøres først søndag og er det eneste valget på landsmøtet det er knyttet spenning til.

Rekkefølgen på talerne i den generelle politiske debatten på landsmøtets første dag, fredag, var slik at Søviknes ble etterfulgt av utfordreren, stortingsrepresentant og samferdselspolitiker Bård Hoksrud.

Duell

Hele salen var klar over konkurransen mellom de to, og talene ble fulgt med stor interesse. Men de som ventet et oppgjør, ble skuffet.

Der Søviknes talte for kompromisser og nødvendigheten av forhandlinger for å nå makt og innflytelse, hamret Hoksrud frem et antibompengebudskap fullt av milliardtall og hets mot statsminister Jens Stoltenberg.

Ingen av kandidatene nevnte den andre ved navn.

Søviknes startet med å slå fast at ingen i landsmøtesalen var tilhenger av bompenger. Deretter redegjorde han for det som skjedde i 2004.

— Hadde vi ikke subsidiært stemt for bompenger, ville vi ikke ha fått ny vei og mer Frp-politikk i Os, med 45 prosent av stemmene bak oss. Vi må huske at våre velgere bedømmer oss ut fra vårt samlede resultat, sa Søviknes.

Forhandle

Os-ordføreren trakk opp den politiske strategien han mener Frp må følge for å komme til makten.

— Skal vi søke samarbeid med Høyre, må vi posisjonere oss slik at vi kommer til forhandlingsbordet. Kommer vi først dit, skal vi kjempe både mot bompenger og eiendomsskatt. Men forhandlinger er å gi og ta, understreket Søviknes.

Han la til at også mange andre av Frps lokalpolitikere har måttet søke kompromisser, også Frps politikere på Stortinget.

— Barnehagereformen var ikke akkurat hundre prosent i overensstemmelse med vårt partiprogram. Men Siv fikk inn et par avgjørende punkter. Resultatet er at vi nå har full barnehagedekning. Veien til innflytelse går gjennom tillitsbasert samarbeid, sa Søviknes.

Sivs mann

Siv Jensen vil ikke si hvem av de to hun foretrekker, men det er en utbredt oppfatning at hun deler Søviknes’ tenkning om strategien i forhold til andre partier.

— Begge er kvalifiserte. Mange mener mye om Søviknes, men han har tross alt fått fornyet tillit av valgkomiteen. Når de aller nærmeste har tilgitt ham, burde kanskje andre gjøre det også. Jeg er uansett veldig lei av måten han er behandlet på, sa Jensen etter sin landsmøtetale tidligere på dagen.

Publisert: