Flåttest i Hordaland

Ekspertens råd, tross varmen: kle på deg!

PASS OPP: Hordaland toppet borreliose-statistikken i fjor, med 54 innrapporterte tilfeller, ifølge Folkehelseinstituttet.
  • Ole Jakob Skåtun
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

54 tilfeller av flåttbåren borreliosesmitte ble meldt inn fra Hordaland i 2013, ifølge en rapport fra Folkehelseinstituttet (FHI). Fylket får dermed den tvilsomme æren av å være på landstoppen når det gjelder borelliosetilfeller, fulgt av Vest-Agder (52), Rogaland (38) og Møre og Romsdal (29).

Nøyaktig hvorfor Hordaland er på topp er vanskelig å si, ifølge seniorforsker ved FHI, Arnulf Soleng, men flåtten er generelt glad i kystklima.

— Vi vet at flåtten trives godt langs kysten, fra Østfold, gjennom Sørlandet og Vestlandet og opp mot Brønnøysund, sier Soleng.

Totalt ble det meldt om 315 tilfeller på landsbasis, til det nasjonale Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) - en økning på 59 tilfeller fra året før.

- Kle på deg!

Tallene viser antall smittede etter bostedsfylke. Flere av de innmeldte tilfellene har ikke angitt smittested, og det er dermed ikke 100 prosent sikkert at alle har blitt smittet i hjemfylket. Også i år ligger Hordaland høyt, med 17 innmeldte tilfeller pr. 28. mai. Dette er en andreplass så langt i år, etter Rogaland, som har 21 tilfeller.

Rådet fra flåtteksperten er klart: kle på deg!

— Det er kanskje et kjedelig tips med de temperaturene vi har nå, men skal man ut og gå i naturen kan det være lurt med støvler og bukser, sier Soleng, som også mener det er viktig å være nøye med å sjekke seg etter man har vært ute.

— Blir flåtten tatt innen 24 timer etter man er bitt er det liten sjanse for å bli smittet.

Sjekk kjæledyr

Å sjekke ens firebente venner for flått jevnlig er også lurt, ifølge Soleng.

— Når det gjelder hund bør man tenke borrelia der også, for de blir syke. Det ser ut som katter tåler det bedre, men de bør også sjekkes, sier han.

Det finnes også flåttmidler man kan bruke for å forebygge at beistene fester seg til kjæledyr. Flåtthalsbånd, dråper til pels og tabletter fås på resept hos veterinær.

Borrelioseinfeksjoner kommer av bakterien borrelia burgdorferi , som hovedsakelig trives på gnagere og fugler som flåtten fester seg til. Sykdommen inntrer mellom 3-32 dager etter bittet og gir slapphet, feber, hodepine og muskelsmerter. I noen tilfeller kan det også lede til vedvarende symptomer som depresjon og nevrologiske forstyrrelser. Almennhelsetjenesten har meldeplikt om tilfeller av borreliose.

Lokale variasjoner

Borreliabakterien finnes overalt der det er flått. Hvor stor andel av flåtten som har borrelia varierer imidlertid kraftig, og er vanskelig å gi generelle tall på, ifølge Soleng.

Mengden flått varierer også betydelig lokalt. Mens det på et bestemt sted kan være veldig mye flått, trenger man ofte ikke flytte seg mer enn 15-20 kilometer før det er nesten ingenting.

— Det har nok både med mengden vertsdyr å gjøre, og med mikroklimaet - hvor fuktig det er i skogbunnen. På steder der det er veldig tørt vil det være mindre flått, forklarer Soleng.

Vestlandet har hatt uvanlig høye temperaturer og lite nedbør så langt i år. Det betyr imidlertid ikke at det blir mindre flått til neste år.

— Livssyklusen til flåtten er minst tre år, fra egg til larve, fra nymfe til voksen. Den stikker ned i bakken og gjemmer seg når det er tørt eller lite mat, sier Soleng.

- SJEKK DE FIREBENTE: Mens katter ser ut til å tåle borreliose ganske greit, er det verre med hunder, ifølge Arnulf Soleng ved FHI. Flåttmidler fås på resept hos veterinær.
Publisert
BT anbefaler

– Hadde alt av gode venner og var skoleflink

Silje Helen Kvandals mor tok ordet i rettssalen torsdag.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Planen er at parken skal stå klar neste sommer. Noen må bare finne en forsvunnet fontene først.

  2. Supertid i kvinneklassen

  3. Byrådslederen varsler folkefest i Bergen. Men ikke i dag.

  4. – Jeg redder liv, men føler meg dum og ensom

  5. Flere land har snublet etter en gjenåpning. Derfor kan Norge lykkes bedre.

  6. Se deg selv eller naboen slite seg i mål