Her er det opptatt, båtturen avlyst

I flere uker har måseparet okkupert båten til Roald Laurantsen. Han og familien kan ikke dra på fisketur med det første. De har nemlig ikke lov å kaste ut båtokkupantene.

BÅTOKKUPANT: Fiskemåsen vokter over reiret i familien Laurantsens båt i Lindås. I pinsen måtte droppe båttur. Etter loven har de ikke anledning til å fjerne reiret. EVA ABELSEN

Laurantsen bor i Bergen og reiste med familien til hytten på Vabø i Lindås kommune nord for Bergen. En vakker pinsehelg skulle nytes ved og på sjøen. Men hytteturen fikk en spesiell start.

Fisketuren avlyst

Lørdag oppdaget de at ubudne gjester hadde laget reir i fritidsbåten. Den ligger fortøyd like ved hytten.

— Vi so jo reiret, da, og forsto med en gang at det rugende måseparet hadde okkupert båten vår. De viste heller ingen tegn til at de ville forlate den, sier Laurantsen.

Dermed ble det ingen fisketur i fritidsbåten med 30 hestekrefter og to måser.

— Vi så jo at måsene reagerte da vi nærmet oss dem. Vi holdt oss unna og lot de drive på med sitt, forteller båteieren.

Klekker i juni

Kano ble løsningen denne pinsen, og Laurantsen må belage seg på å padle en stund. I utgangspunktet er det ikke nemlig lov å fjerne reir.

— Etter loven er reirene fredet, slik at man kan ikke fjerne dem, sier Tore Larsen, rådgiver hos Fylkesmannen i Sogn og Fjordane.

— Jeg har aldri hørt om fiskemåser som lager reir i slike fritidsbåter, legger han til.

- Når klekkes eggene?

— Jeg vil tro det skjer i midten av juni, svarer han.

Fylkesmannen i Sogn og Fjordane skrev i fjor på sine nettsider at det «er ulovleg å setje i verk skadefelling av hekkande måsar utan skriftleg løyve frå kommunen. Søknad tilkommunen om skadefelling skal vere skriftleg....Løyve til skadefelling skal ikkje bli gitt dersom alternative løysingar ikkje først er utprøvd.»

Greit for barna

Hver vår er det et problem at folk opplever at måsene tar seg til rette. Fylkesmannen sender ut varsel der de ber folk gjøre tiltak for å hindre at måsene lager reir på tak, dersom man opplever det som plagsomt.

En mulighet er å sette opp tausnorer med 50 centimeters mellomrom, slik at måsene får problemer med å lande. En annen er å være til stede på stedet flere ganger om dagen. Da vil paret føle seg utrygge og finne et annet sted.

Ifølge Fylkesmannen i Sogn og Fjordane skal man være forsiktig med måsene på denne tiden av året. «"Måseproblemet" kjem særleg i fokus når ungane klekker og foreldra sitt forsvarsinstinkt blir vekt. Dei kan da gå til harmlause, men skremmande skinnangrep på alle som kjem i nærleiken», heter det.

Fylkesmannen skriver videre at antall fiskemåser har gått sterkt tilbake de siste årene. Årsaken er næringsmangel. I 2010 havnet den på listen over truete norske dyrearter, med status «nær truet».

Den noe uheldige båteier Laurantsen forteller at barna tok nyheten med fatning.

— De fikk jo være i kajakk på sjøen, og sa at måsene burde få drive med sitt, sier tobarnsfaren.

SETT PÅ MÅKEN: Her er en av fiskemåsene ved reiret i båten til Roald Laurantsen. EVA ABELSEN

REIRET: Her er reiret som setter en stopper for familien Laurantsens bruk av båten. EVA ABELSEN

PASSER PÅ: Fiskemåsene har funnet en trygg plass til reiret sitt. Det er vanskelig for andre dyr å komme til. I tillegg må båteieren kunne betegnes som måsevennlig. EVA ABELSEN