Bokført som utgift da hun ble født

Hun har hatt et meget spesielt liv, Grace Reksten Skaugen. Allerede som nyfødt ble hun bokført som utgift i rederiregnskapene til pappa Hilmar Reksten.

  • Finn Bjørn Tønder
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 18 år gammel

— Min far var hele sitt liv opptatt av regnskaper. Og han var så nøye at da jeg var baby, bokførte han meg som utgift i regnskapene.

Det sa Grace Reksten Skaugen til Bergens Tidende under den siste av de utallige rettssakene hun har vært involvert i etter Reksten-rederienes endelikt. Det var i 1999. Da hadde Grace fått to nye barn, nå med Morits Skaugen jr. Hun hadde også for lengst oppgitt sin forskerkarriere og gått inn som «associate director» i Enskilda Securities. Fra Oslo forhandlet hun blant annet frem salget av Bergen Lysverker, og ble beskyldt for at kommunen tapte 250 millioner kroner på transaksjonen. Det benektet Grace Reksten Skaugen i en to siders lang pressemelding. Men Enskilda Securities tjente åtte millioner kroner på å selge Bergen Lysverker fra Bergen kommune til BKK. Og Grace var plutselig blitt et hett kvinnenavn i næringslivet.

FOR ET ÅR SIDEN ble hun så tatt opp i det virkelige gode selskap. Som styremedlem i Statoil, blant annet sammen med Kaci Kullmann Five, Høyre-damen som i årevis var en nær samarbeidspartner med tidligere finansminister Arne Skauge - kanskje den politikeren som har fått mest pepper for sin håndtering av Reksten-saken. «Jeg var overbevist om at han på alle måter ønsket at saken snarest mulig skulle få sin slutt. Han hadde - som bergensere flest - store vanskeligheter med å beskrive Hilmar Rekstens virksomheter i utlandet som ulovlige», skrev bobestyrer Jens Kristian Thune om finansminister Skauge, i sin bok «Jakten» i 1991.

MEN INGEN HUSKET fortiden til Grace Reksten Skaugen da hun ble styremedlem i Statoil. Dagens olje- og energiminister, Einar Steensnæs, kan ikke ha sett en nyhetssending på tv, hørt radio eller lest en avis fra 1980 til 1999. Han sa nemlig til BT onsdag:

— Jeg var ikke kjent med Grace Rekstens rolle i Reksten-saken og så ingen grunn til å gripe inn da hun ble lansert som Statoil-styremedlem i fjor.

Nå, da BT i denne uken presenterte den nye boinnberetningen fra Roll og Thune, og det ble gjentatt at «Grace hadde gjort sitt ytterste for å skjule midlene for bobestyrerne», fikk Grace Reksten Skaugen plutselig fart på seg.

— Jeg vil spare meg selv for spekulasjoner og oppslag i avisene. Derfor trekker jeg meg som lederkandidat til Statoil-styret.

Men hun fortsetter som styremedlem.

HADDE STOREBROREN, Audun Reksten, visst i 1981 at lillesøster Grace havnet som styremedlem i statens viktigste selskap, ja da hadde han ledd seg fordervet. Han som ba søsknene om å føre de skjulte midlene hjem til kreditorene, og ikke lure staten, ville aldri drømt om at forvalteren av det ulovlige imperiet senere skulle være med i styret av statens største bedrift.

— Jeg tenker mitt, men jeg ber om å få tenke i fred, sier Audun Reksten til Bergens Tidende.

I årevis var han persona non grata blant søsknene. De siste årene har de hatt omgang igjen. Først i et felles slag om kunsten tilhørende den såkalte Fellesformuen. Sist i bryllupet til Auduns datter, Anja, i september. Da var stemningen like god som i familiens velmaktsdager rundt 1970, den gang Audun også var mektig skipsreder og Grace døpte skipet «Aragrace».

KUNSTEN PÅ FJØSANGER: Kunsten i de gamle bygningene til Hilmar Reksten på Fjøsanger har også vært en sentral del av Grace Reksten Skaugens liv. Hun har også vært involvert i en rekke rettssaker om kunsten, både mot og med sine søsken. Her sitter hun på et persisk teppe i 1991. <br/>ARKIV: PER EIRIK HEKKELSTRAND
Publisert
BT anbefaler

– Førsteklassinger har bare ett behov

Så enkelt – og så vanskelig.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Mener for få bergensere kjenner dette stedet. Nå tar de grep.

  2. Mann skal ha truet bønder som slo gress. Hjemme hos ham fant politiet flere våpen.

  3. Får tusen kroner i året for hver pasient han har: – Vi er veldig fornøyde

  4. – Jeg bare kastet meg i bilen og kjørte

  5. Så mye sparer du på å ha det bare litt kaldere hjemme

  6. Begynte på ny skole: – Fikk bøker og ble sendt hjem