Lydkunstnere på husjakt

Den nystartede kunstnergruppen Lydgalleriet har en grei ønskeliste til jul: Et sted å formidle lydkunsten sin.

  • Bodil Garvik
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 16 år gammel

— Det er problematisk for oss å finne et sted som passer. Vi trenger et lokale i sentrum som er minst tre meter høyt under taket, sier komponisten og lydkunstneren Jørgen Larsson.

Han er initiativtaker til nyskapningen Lydgalleriet - en gruppe mennesker fra Ny Musikk Bergen, Norske Billedkunstneres Forening Hordaland, Bergen senter for Elektronisk Kunst (BEK), Kunsthøgskolen i Bergen (KHiB) avdeling Kunstakademiet og Universitetet i Bergen.

For ører og øyne

Vi finner ham sammen med to andre i gruppen, lydkunstneren Maia Urstad og kunsthistorikeren Erlend Hammer i BEKs lokaler i C Sundts gate. De resterende i gruppen er Trond Lossius, Bjørnar Habbestad, Sjur Hjeltnes, Steinar Sekkingstad, Roar Sletteland og BEK-sjefen Thorleif Thuestad.

— Vi faller mellom to stoler. Det som finnes, er enten gallerier eller konsertlokaler. Faktisk er dette et formidlingsproblem - det finnes ikke steder å vise lydkunst, fastslår Jørgen Larsson.

Maia Urstad mener interessen for lydkunst er økende.

— Lydkunst er tilgjengelig. Det er noe for øret og noe for øynene, fastslår hun.

Ikke konsert

Å definere hva lydkunst egentlig er, er vanskelig vedgår de tre, og diskusjonen pågår kontinuerlig i gruppen. Begrepet opplevelsestid er et poeng, ifølge Jørgen Larsson:

— Lydkunst er så mye - et radioverk eller romlige installasjoner, for eksempel. Ofte er lydkunst lagt opp slik at du selv definerer din opplevelsestid.

— Vanligvis er lydkunst uten start- og stopptidspunkt. Det er det som definerer den ut av konsertsalen, supplerer Maia Urstad.

Teoretikeren Erlend Hammer har vært i New York, på lydgalleriet Diapason - et av de få rene lydgalleriene i verden.

— Et forbilde for hvordan et lydgalleri skal funke, mener han.

For kompetansen og bevisstheten på lyd er ikke så god i de vanlige kunstgalleriene, har de erfart. Lydinstallasjoner som konkurrerer mot hverandre, og sviktende teknisk innsikt hos de ansatte er vanlige utfordringer.

I påvente av eget galleri, prøver imidlertid gruppen å nå ut på andre måter. En fredag forleden arrangerte de muzak-stunt på kjøpesenteret Galleriet i Bergen.

— Både for å løfte kjøpesenteropplevelsen for folk, og for at vi skulle få testet ut ting, sier Jørgen Larsson.

Lokalradio på kafé

En av testene på kjøpesenteret var å finne ut hvordan Erik Saties musikk fungerer som møbel. Ifølge Larsson tyder eksperimentet på at Satie ikke er direkte shoppingfremmende.

— Folk trodde de var kommet i begravelse. Satie bommet i hvert fall på kjøpesenterpublikummet ...

I dag opererer gruppen på Landmark, mellom klokken 11 og 18. For anledningen forsterket med nok et par lydkunstnere - Jana Winderen og Leif Inge. Sistnevnte skal vise hvordan man strekker en poplåt en hel time.

Maia Urstad stiller med lokal radiosending - kun for kafeen. Lydopptak hun har funnet på diverse radiokanaler skal sendes ut igjen til kafégjestene i bearbeidet form, forklarer hun:

— En installasjon, ikke konsert. En lek med radiolyd i all sin mangfoldighet.

HUSLØSE: Komponist og lydkunstner Jørgen Larsson, kunsthistoriker Erlend Hammer og lydkunstner Maia Urstad i gruppen Lydgalleriet vil ha eget galleri for lydkunst. I dag opererer lydkunstnerne sammen med resten av gruppen på Landmark. (Foto: Jan M. Lillebø)
Publisert
BT anbefaler

– Du ble ikke bare familien sin solstråle, men mange andre sin solstråle også

Julianna Isabella Jakobsen Castro ble gravlagt tirsdag.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Pingan (10) redda av brann­vesenet. – Dei gav aldri opp.

  2. Dette synet skal ha møtt MC-føreren før dødsulykken

  3. Krasja i fjellveggen i Naustdal

  4. Han tjener mer enn sine nordiske kolleger til sammen

  5. Tor (80) må betale mer for å bo. – Jeg synes ikke det er riktig.

  6. I natt: Bråk, fyll og slåssing i «hele fylket»