50 nye krav fra barnehjemsbarn

50 nye barnehjemsbarn har søkt erstatning etter at Bergen kommune i vår bestemte seg for å forlenge fristen for å søke erstatning.

  • Ragnhild Hov
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

— Jeg hadde ikke drømt om at min historie skulle få følger for så mange, sier Kimmijana Løtvedt (66). Hun er en av dem som vil få erstatningssaken sin behandlet i løpet av det neste halvåret .

Løtvedt bodde på barnehjem i Bergen nesten hele oppveksten. Tilværelsen hennes var preget av fysisk og psykisk vold, omsorgssvikt og avvisning Hun flyttet til Danmark i 1965 og har bodd der siden. Derfor visste hun ikke at hun hadde rett på erstatning for den ødelagte barndommen sin, før etter den opprinnelige søknadsfristen gikk ut 31.desember 2004.

Snøballen rullet

I november i fjor fortalte hun historien sin til BT. Dermed fikk hun snøballen til å rulle blant politikerne i Bergen. Og i april vedtok bystyret å forlenge søknadsfristen

— Den gang hadde jeg forsonet meg med at det var for sent å få erstatning. Jeg hadde aldri trodd at så mange var i samme situasjon som meg. Det var en påkjenning å rippe opp i det vonde som skjedde i oppveksten. Men nå er det godt å tenke på at jeg kan ha bidratt til at flere har våget å kreve et oppgjør med kommunen, sier Løtvedt.

Også Ranveig Norén Risberg som har vært talskvinne for barnehjemsbarna i Bergen, er glad for den nye utviklingen av oppgjøret.

— Det viser at det i høyeste grad var berettiget av bystyret å utvide erstatningsoppgjøret. Spørsmålet er bare om det ennå kan være noen som kan være glemt, sier Risberg.

I Bergen kommune regner de med at det endelige erstatningsoppgjøret vil være avsluttet i løpet av våren.

Sekretariatet for Erstatningsutvalget hadde opprinnelig avsluttet arbeidet sitt da bystyret vedtok å forlenge søknadsfristen..

— Men nå har vi igjen to personer som jobber heltid med søknadene, forteller Birgitte Gullestad. Hun var sekretariatsleder for Bergen kommunes erstatningsoppgjør og bistår fortsatt Erstatningsutvalget med gjennomføringen av bystyrets vedtak. Den nye søknadsfristen gikk ut 1. september i år. Erstatningsutvalget har hatt ett møte i 2006 hvor en sluttbehandlet tre av de nye søknadene.

Punktum i 2010

— De tre søkerne ble tilkjent erstatning, opplyser Gullestad.

Bystyret vedtok også at barnehjemsbarna som ikke godtok den tilkjente erstatningen, ville få frist til å reise søksmål mot kommunen frem til 2010. Deretter vil det bli satt et endelig punktum for dette erstatningsoppgjøret. Ifølge kommuneadvokaten er det så langt ikke rettet noen søksmål mot kommunen.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Utvider erstatningsordning for barnehjemsbarn

BT anbefaler

– Mulighetene for å finne overlevende er dessverre små

Redningsaksjonen i Kvam pågår fortsatt med full styrke. En båt og klesplagg er funnet, men ingen av de savnede.

LES SAKEN