Ett eneste fly var nok

Natt til 29. oktober 1944 ble deler av Nøstet og Engen utslettet. 43 norske mistet livet, deriblant seks av redningsmannskapene.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 16 år gammel

ØIVIND ASK

Det som ikke var sprengt i stykker, tok flammene seg av. Da morgenlyset kom fikk bergenserne se hva bombelasten fra ett eneste fly kunne utrette.

Dette var andre gangen allierte fly prøvde å ødelegge ubåtbunkeren og reparasjonsverftene på Laksevåg. Det første angrepet 4. oktober ble en katastrofe for folk på Laksevåg, da store deler av området ble utslettet og 193 sivile mistet livet. Ubåtbunkeren lå tilbake uten en skramme. 4. oktober var det «bare» 140 bombefly som angrep, natten til 29. oktober kom 237 Lancaster bombefly for å angripe bunkeren og verftet. Bergen og Laksevåg sto overfor den største trusselen noensinne.

Da flyene kom inn fra Nordsjøen møtte de skydekket ved Stolmen. De lave skyene gjorde at de måtte ned til 5000 fot, i stedet for 10.000-14.000 fot, som var vanlig bombehøyde. Dette var medvirkende til ulykken på Nøstet, sier Halvor Sperbund, som kommer med boken «Brennpunkt Westküste» i begynnelsen av november. Her tar han også for seg angrepet 29. oktober.

Foran Lancasterne fløy Mosquitoer. «Stifinnerne» viste flyruten med å droppe gule markørlys da de nærmet seg målet. Over bunkeren skulle de slippe røde markørlys etter hvert som de første brant ut og sloknet.

I lav høyde over Askøy

Men det lave skydekket ble redningen for Laksevåg denne natten.

Lancaster ND 332 med et 7 mann ungt australsk mannskap var i første angrepsbølge. Den første «stifinneren» slapp markørlyset over målområdet, men de neste kom i villrede til tross for at himmelen og landskapet var kraftig opplyst av lysbomber. ND 332 kunne derfor ikke droppe bombelasten. I stedet tok skipperen en lang sving over Askøy for å legge seg i køen over Bergensdalen for nytt angrep.

På Askøy kom de lavt over luftvernbatteriene på Krokås, som fyrte løs. Lancasteren fikk flere treffere og mistet motorkraften. På vei innover Byfjorden mot Nøstet skjønte mannskapet at de ville styrte. Vi vet ikke hvordan skipper Andrew Thomas Ley vurderte situasjonen, men sannsynligvis ville han slippe lasten over sjøen, både for å lette flyet og kvitte seg med bombene før de styrtet. Alt tyder på at de ville prøve å nødlande i Storelungeren.

Lancasteren hadde 12 bomber i buken, hver på 500 kg. Ti av disse traff området fra Nøstegaten opp mot det gamle teateret på Engen, med senter noen få meter vest for Komediebakken.

Drept av tidsinnstilte bomber

Av de tolv var noen spreng— og brannbomber som eksploderte ved nedslag, men flere hadde tidsinnstilling fra noen minutter til et par timer. Det var disse som drepte redningsmannskapene.

Allerede mens angrepet pågikk begynte Bergen Brannvesen rednings- og slokkingsarbeidet. Brannkonstabel Nils Berland ble drept utenfor den gamle teaterbygningen da bomben der inne eksploderte. Ekteparet Laura og Sigvald Johannessen i tilfluktsrommet mistet også livet. Politikonstabel Johannes Hammersland ble drept utenfor Hjorteapoteket av en annen bombe. Enda tre brannmenn omkom: Brannmester Jakob Bastiansen, brannmester Jens Elias Jensen og leiebrannmann Oscar Solheim. I tillegg ble ni kolleger såret. En av lastebilene til det sivile luftvern ble truffet av et sprengstykke, og Hermann Hartvedt hardt såret. Han døde 31. oktober.

Komediebakken og Banesmuget fikk verste støyten. Oversikten viser at her ble 21 og 6 drept denne natten. Mange var naturligvis i familie med hverandre.

Hindret ragnarok

Mens Nøstet fikk fryktelig medfart, slapp Laksevåg lettere unna. Etter 4. oktober hadde de fleste evakuert til sikrere områder, men også angrepet ble annerledes.

Etter at de første 47 flyene hadde sluppet lasten sin, ga angrepslederen ordre om å avbryte. «Master Bomber», wingcommander Woodroffe var en erfaren mann i 30-årene. Han sirklet over området i Mosquito og fulgte med. Da han så at målflyene mislykkes med markørlysene, ville han ikke ta sjansen på en ny katastrofe tilsvarende 4. oktober. Vi kan trygt si at hans skjønn reddet resten av Laksevåg.

Det er fullt mulig å forestille seg hva som kunne skjedd dersom 190 fly skulle spre lasten sin i mørkt, skyet vær. Til sammenlikning ble Nøstet ødelagt med bombene fra ett eneste fly!

I løpet av vinteren vil Statsarkivet komme med en nettutstillingen om toktene mot Bergen i oktober 1944.

KOMEDIEBAKKEN: I området rundt Sentralbadet lå en lav trehusbebyggelse fra 1600-1700 tallet. Fra det lille skomakerhuset og oppover traff bombene i en firkant på ca. 150x150 m. Vest for treffpunktet, ved Baneveien under Dragefjellet, kan vi se hvorledes det så ut før katastrofenatten 29. oktober.

UTSLETTET: I dag er det 60 år siden deler av Nøstet/Engen ble rasert. Bombene fra ett eneste fly tok livet av 43 mennesker her. Fotografen står på tomten til det nye Sentralbadet og ser nordover. De lave bygningene rett imot eksisterer i dag. Det lille hvite hjørnehuset har nå gatekjøkken, gaten inn til høyre er østlige del av Baneveien.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Mathilde vant Idol Jr. og ville satse på musikk. Så fikk hun diagnosen som endret livet.

I nesten tre måneder var Mathilde innlagt på psykiatrisk avdeling for barn og unge på Haukeland.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Se nå: Varsler råd for julefeiringen

  2. – Hvorfor må vi vise id for å få kjøpe øl?

  3. Acosta er ferdig i Brann

  4. Krever «umiddelbart» svar fra byrådet om koronaregler

  5. Hertuginne Meghan spontanaborterte

  6. KK-bygget kan bli rusklinikk