- Kom tilbake som julebukk

Mange bergensere kommer ikke til å åpne døren for Halloweenpyntede barn mandag. – Kom igjen til nyttår, sier Reidun Bakke.

MOT: Jarle Smørås og Reidun Bakke er motstandere av Halloween. – Kom tilbake til nyttår, sier Bakke.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Denne saken er fra 2016. BT har valgt å dele den igjen i forbindelse med Halloween.

Det siste døgnet har hundrevis delt ulike versjoner av plakater hvor det står «Kjære alle små, Halloweenpyntede barn. I dette huset feirer vi ikke Halloween, verken med «knask» eller «knep». Men vi håper du kommer tilbake i romjulen, utkledd som Julebukk. Hvis vi er hjemme da, lover vi at vi har noe godt på lur! Velkommen tilbake».

INGEN FEIRING: Hjemme hos Reidun Bakke er det ingen Halloween-feiring. - De må komme tilbake til nyttår, sier hun.
Les også

- Ingen slukket lyset for julebukkene. Vi fant alltid på noe som gjorde at vi fortjente å få litt.

– Velkommen på nyttårsaften

En av dem er trebarnsmoren Reidun Bakke, som bor i Arna.

– Jeg synes plakaten var kul. Den får folk til å tenke over hva Halloween er, sier hun.

Hjemme hos familien Bakke er det ingen Halloween-feiring.

– Vi har ikke bruk for den tradisjonen her i Norge. Ungene er litt interessert i det, men de får ikke lov til å fly rundt i gatene på Halloween.

Les også

- Kjære alle dere anti-halloween-folk: Ta dere en bolle.

Hva skal dere gjøre på Halloween?

– Jeg skal stå klar med råtne egg på terrassen. Nei da, vi skal ikke gjøre noe spesielt.

Hun synes det er mye kjekkere med nyttårsbukkene.

– Ja, absolutt. Kommer det noen på døren vår på Halloween, får de beskjed om at de er velkommen tilbake til nyttår for å få snop, sier hun.

Heftig motstander av Halloween

De ulike versjonene av bildet ble delt på siden «Ut med "Knask eller knep", inn med julebukk» i fjor, men har begynt å rulle igjen i år, trolig fordi det nærmer seg 31. oktober. Til sammen er innleggene delt over 10.000 ganger.

MOT: Jarle Smøraas har delt plakaten på Facebook. - Jeg er heftig motstander av Halloween, sier han.

– Jeg er heftig motstander av Halloween. Dette er noe handelsstanden har hevet seg på. Vi har en norsk tradisjon med julebukk, og den synes jeg er koselig og fin, sier fembarnsfar Jarle Smøraas fra Askøy.

Han har delt plakaten på sin FB-side.

– Det spøkes med at vi skal dyppe kålhoder i sjokolade og gi til barna, bare for å gi dem noe. Men jeg har overhodet ikke tenkt å gi noen snop på Halloween. Hos oss åpner vi ikke døren, sier han.

– Heldigvis var mine barn så store da det kom til Norge, at det aldri var aktuelt for dem å gå knask eller knep. Vi må holde på våre tradisjoner.

BESKJED PÅ DØREN: Dette er en av flere plakater som deles i sosiale medier. Denne plakaten skal originalt være laget av Terje Moe. BT har ikke lyktes å komme i kontakt med ham.
Les også

- Jeg liker det fordi det er skummelt

– Dette er noe sprøyt

Jarle Sørås fra Arna synes Halloween har tatt helt av.

TAR AVSTAND: Jarle Sørås har aldri feiret Halloween. – Jeg synes dette er noe sprøyt, sier han.

– Vi har aldri feiret det hjemme hos oss. Dette har kommersielle krefter innført til Norge, og jeg synes det er noe sprøyt. Det er lett å villede barna, men vi voksne kan la være å forholde oss til det. Heldigvis er det noen voksne som har tatt avstand fra dette og laget Hallovenn i stedet, sier han.

Grethe Borge har også kastet seg på trenden.

– Jeg er mot Halloween, fordi det kan skremme barn og gi dem traumer senere i livet, sier hun.

Les også

- Åh, det ser sykt ekte ut

«Vi som hater Halloween»

Agnes Sofie Aslaksen har laget en gruppe på Facebook som heter «Vi som hater Halloween».

– Vi har arvet mye kommersielt fra USA, og dette er ikke et unntak. Jeg vil ha julebukken tilbake, jeg, også blant voksne. Da bruker man det man har i huset. Til Halloween virker som om mange kjøper nytt. Det blir et kjøpepress, hvor de med mindre råd lett kan føle seg utenfor, sier Aslaksen.

På selve dagen sørger hun for at alle lys er slukket.

– Ringer de på likevel, gidder jeg ikke å åpne. Jeg lager selvfølgelig ikke noe bråk, da dette handler om barn, men jeg håper voksne kan lære barna reglene for Halloween. Er lyset slått av, ringer du ikke på, sier Aslaksen.

– Ingen motsetning

Ann Kristin Brubakken fikk i fjor nok av alle de negative holdningene til Halloween. Derfor laget hun siden «Vi som liker Halloween, og ikke har noe imot knask eller knep». Det finnes også en annen gruppe for de som ønsker Halloween velkommen.

– Jeg tenker disse to feiringene ikke trenger å være noen motsetning. Det er ikke slik at hvis barna går Halloween-bukk, så kan de ikke gå julebukk. Det henger ikke sammen. Det viktigste er at man har respekt for andres valg, sier Brubakken.

LIKER HALLOWEEN: Ann Kristin Brubakken synes Halloween er en fin anledning til å kle seg ut og ha det kjekt med barna.

Hun sier hun forstår motargumenter som at det kan oppstå «hærverk», men hun skjønner ikke helt argumentet om at det er amerikansk. Hun viser til at vi i Norge har tatt til oss både Valentinsdagen og Oktoberfest en del steder. Hun tenker Halloween er en fin anledning til å kle seg ut, lage spennende mat og arrangere fest for barna.

– Vi opplevde en gang at noen kjeftet på barna da vi gikk rundt. Det er ikke noe hyggelig. Da tenker jeg at man heller kan si «så fint kostyme du har, men vi feirer ikke her hos oss», sier hun.

– Kan vi få feire Halloween i fred?

I BTs kommentarfelt gir mange uttrykk for at Halloween bare tull. Gunn Anita Lende-Hansen, derimot, skriver at hun ikkje skjønner folks surmuling.

– Her er det kjøpt inn 2 kg smågodt. Gleder meg til ungene kommer utkledd!

– Morsomt for ungene, skriver Tone Didriksen og legger til:

– Hva gjør det at det opprinnelig kommer fra en annen kultur? De fleste ting gjør vel det i bunn og grunn?

– Kan vi få feire halloween i fred nå? ber Kristoffer Berentsen.

Er du for eller imot Halloween? Si din mening i kommentarfeltet.

Publisert: