Kaldeste julidøgn på 30 år: – Det er bare å holde ut. Solen kommer!

Denne uken ble det målt 6,7 grader i Bergen. Det er det kaldeste julidøgnet på 30 år.

Publisert:

HOLD UT: Det blir noen dager med fortsatt kald nordavind, men et høytrykk er på vei. Neste uke kan vi se 20-tallet på gradestokken igjen. Foto: Eirik Brekke

Trafikale problemer i fjellet og snøbyger, slik vi har hatt siste døgnet, er ikke vanlig kost i juli. Og det kommer mer.

– Det kommende døgnet blir det minusgrader i fjellet, riktignok med mindre nedbør, så snødekket uteblir forhåpentlig, sier meteorolog Mette Skjerdal ved Vervarslinga på Vestlandet.

Les også

Slik overlever du norsk sommer: «Blokkér alle som bor i Oslo» og 13 andre tips

Ustabilt vær i helgen

Årsaken til det uvanlige været er den kalde vinden fra nord.

– Den nordlige vinden med kald luftstrøm vil fortsette, men vi ser en gradvis bedring i temperaturen. Allerede fredag kveld skal det bli opphold og perioder med sol, sier Skjerdal.

Fredag kveld får vi inn et lavtrykk som kan gi oss noen byger. Også lørdag og søndag er det utrygt for byger, men det blir også en del sol.

– Til og med tirsdag vil vi få et varierende og noe ustabilt vær, men fra midten av neste uke skal et høytrykk bygge seg opp.

– Da kan meteorologen friskmelde sommeren?

– Jeg vet ikke om friskmelde er det riktige ordet. Alt er egentlig normalt, men vi forventer at temperaturen skal bevege seg fra rundt 10 grader, som nå, til 15–20 grader midt i neste uke. Det er bare å holde ut. Solen kommer, sier Skjerdal.

Les også

Brøytesjåfør om værmeldingen: – Det kan bli «morsomt»

BADESESONG PÅ VEI: Bergen kan vente seg stigning i temperaturene fra helgen og inn mot midten av neste uke. Kanskje badesesongen likevel er like rundt hjørnet? Foto: Ørjan Deisz

Kaldeste på 30 år

Klimavakten ved Meteorologisk institutt, Lillian Kalve, bekrefter at man målte 6,7 grader klokken 06.00 onsdag morgen. Dette er det kjøligste julidøgnet siden 1989. Den gang målte man 5,6 grader 1. juli.

– Det kaldeste julidøgnet noensinne i Bergen ble registrert 8. juli 1918. Da målte man 4,8 grader på målestasjonen Frederiksberg på Nordnes. Den målestasjonen er nedlagt, men i bruk i våre statistikker, sier Kalve.

Den kaldeste middeltemperaturen man har målt i Bergen i juli, er 11 grader. Den stammer fra 1928.

NATTESTENGT: Natt til onsdag var Sognefjellet stengt på grunn av snø og is i veien. Her står brøytebilen ved Sognefjellshytta. Foto: Torstein Nordal, NTB scanpix

Erstatning for dårlig vær

Kalve sier at det dårlige været har ført til en hel masse telefoner fra folk som skal forberede forsikringssaker, og som vil ha dokumentert temperaturer, vind, nedbør, torden og lyn.

– Vi gir ut en del informasjon som brukes når folk skal søke om erstatning for dårlig vær. Det kan være skade på eiendom, ødelagte datating som følge av lynnedslag, partytelt som treffer biler og mye annet, sier Kalve.

– Så klimavakten ser også frem til at sommerværet skal komme?

– Vær sikker. Da blir det roligere på telefonen også, sier Kalve.

Publisert: