Tollerne kjente en sterk lukt av parfyme. Så begynte pensjonisten å spøke og tulle.

Mann (68) dømt til fire år i fengsel etter tidenes hasjbeslag i Bergen.

Publisert Publisert

MENGDER: 55 kilo hasj ble funnet under en plate i bagasjerommet. Da tollerne undersøkte bilen videre, dukket det opp cirka 40 kilo til av det narkotiske stoffet. Foto: Tollvesenet

Mannen, en nederlandsk statsborger, er i Bergen tingrett dømt til fengsel i fire år og seks måneder.

Dommen kommer etter at han i september i fjor ble stoppet med store mengder hasj i bilen. Narkotikaen var gjemt på ulike steder i Volvoen han kom kjørende med ut av danskebåten på Nøstet.

Røyk og parfyme

Tollerne bestemte seg for å ta en nærmere titt i bilen. Før de kom i gang med undersøkelsene, la de merke til en sterk lukt – en blanding av røyk og parfyme.

I BILEN: Denne Post-it-lappen ble funnet i midtkonsollen i Volvoen. Tallene tilsvarer antall kilo hasj funnet på tre ulike steder i bilen, blant annet 55 kilo i bagasjerommet. Foto: Politiet (avfotografert fra bevismappen)

Ifølge dommen forklarte en tollinspektør i retten at 68-åringen åpnet et annet rom i bilen enn han ble bedt om.

Han ble bedt om å åpne lokket til reservedekkrommet, men åpnet i stedet en liten luke til noe verktøy.

«Han tok opp verktøyet og begynte å spøke og tulle med dette», heter det i dommen.

Det gjorde ikke mistanken mindre. Kort tid senere var tidenes hasjbeslag i Bergen et faktum.

Flere steder i bilen ble det funnet papplater dynket med «parfyme eller lignende». Retten mener det er overveiende sannsynlig at 68-åringen selv hadde sprayet platene.

Hvis det ikke var det, fastslår tingretten, så har det «formodningen mot seg at tiltalte ikke skulle undre seg over at sterk parfymert lukt kom fra under seter og fra bagasjerommet og undersøke dette nærmere».

Tollerne reagerte også på at bilen var unaturlig ren og ryddig, står det i dommen.

«Fordømt puss»

I retten sist uke nektet den tiltalte pensjonisten all skyld og mente seg utsatt for et «fordømt puss» fra noen andre.

Han mente at noen, etter en fest på en campingplass noen dager før ankomsten til Bergen, hadde plassert hasjen i bilen uten at han visste det.

Dommerne ser bort fra det stemmer. Retten mener 68-åringen har forklart seg lite troverdig. I den enstemmige dommen vises det blant annet til en gul Post-it-lapp som lå i midtkonsollen mellom forsetene.

På denne var det en skisse med tallene 20, 25 og 55 – helt i samsvar med mengdene hasj som ble funnet tre ulike steder i bilen.

STOR VERDI: Statsadvokaten som aktorerte saken i retten anslo verdien av den beslaglagte hasjen til 10–12 millioner kroner, forutsatt salg i relativt små doser. Dette er ett av tre funn som ble gjort. Foto: Tollvesenet

68-åringen kom til Bergen med sin samboer (71) som passasjer i bilen. Hun ble også siktet for smugling, men døde på sykehus i Bergen på grunn av alvorlig sykdom.

Retten har også bestemt at mannens Volvo, en 2004-modell XC90, skal inndras – til fordel for statskassen, som det heter.

Publisert