Karoline Aadland (28) fra Bergen savnet etter flystyrten

28-åringen var på jobb for Røde Kors da flyet styrtet i Etiopia.

Publisert Publisert

Foto: RØDE KORS/ TT NYHETSBYRÅN

iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Røde Kors Norge bekrefter at det er Karoline Aadland (28) som er savnet etter at et fly styrtet med 157 personer om bord utenfor Etiopias hovedstad Addis Abeba søndag morgen.

– Det er med stor sorg at vi i dag har informert våre ansatte om denne forferdelig triste nyheten, sier generalsekretær i Røde Kors Bernt G. Apeland i en pressemelding.

Et fly fra Ethiopian Airlines med 149 passasjerer og et mannskap på åtte, styrtet søndag mellom Addis Abeb a og Kenyas hovedstad Nairobi. Alle om bord skal ha mistet livet.

Reiste fra Oslo lørdag

Aadland er fra Bergen, men hadde nylig flyttet til Oslo.

Hun har studert ved Norges Handelshøyskole (NHH), og er økonomimedarbeider i internasjonal avdeling for Røde Kors.

– Hun har vært ansatt hos oss i knapt ett år, opplyser Apeland til Bergens Tidende.

Aadland har tidligere arbeidet i seks måneder som praktikant for UNICEF ved landkontoret i Malawi, og et halvt år ved hovedkontoret i Oslo.

I et intervju på Handelshøyskolens nettsider fra januar i fjor, fortalte Karoline Aadland at hun tidlig bestemte seg for å satse på en karriere innen bistand og utvikling.

– Jeg får ikke glede av å jobbe et sted der problemene man løser kun har verdi i form av penger. Jeg trives i en jobb som i seg selv betyr noe for meg og andre, sa Aadland i intervjuet.

VRAKDELER: På bakken ligger deler fra ulykkesflyet Ethiopian Airlines flight 302 som styrtet like ved byen Bishoftu. Foto: REUTERS

Aadland reiste fra Oslo lørdag og skulle til Nairobi via Addis Abeba.

– Hun var på en rutinemessig reise til Kenya og Burundi. Blant hennes arbeidsoppgaver er økonomioppfølging i Røde Kors-foreninger i Afrika, sier Apeland.

– Lett å bli glad i

– Den tiden hun har vært ansatt hos oss har hun fremstått som en veldig dedikert og dyktig person, som er genuint opptatt av å hjelpe andre. Hun er en det er lett å bli glad i, og som sprer mye glede.

Slik beskriver Apeland 28-åringen. Medarbeiderne som har jobbet med Aadland får nå tilbud om oppfølging av psykolog etter beskjeden om at kollegaen er savnet.

Røde Kors understreker at de ikke har mottatt noen bekreftelse fra flyselskap eller myndigheter, og at Aadland derfor har status som savnet.

– I morgen kommer vi til å ha allmøte og møter i de ulike enhetene slik at vi kan snakke om det som har skjedd og rette våre tanker mot Karoline og hennes familie, sier Apeland søndag kveld.

Sender medarbeider til Etiopia

Da meldingen om flystyrten i Etiopia kom, satte Røde Kors i gang sine rutiner for å sjekke om noen av deres medarbeidere kunne være om bord.

– Vi fikk bekreftet at hun hadde billett til denne flygingen i formiddag, sier Apeland.

En medarbeider ved Røde Kors i Nairobi er søndag kveld på vei til Etiopia for å bistå arbeidet på bakken, og formidle kontakt med Norges ambassade i Addis Abeba.

– Vårt hovedfokus nå er på hvordan vi best kan ivareta familien, og at de skal få den informasjonen de trenger, sier Apeland.

Pilot ønsket å snu flyet

Flyet styrtet seks minutter etter at det tok av fra Etiopias hovedstad Addis Abeba med kurs for Kenyas hovedstad.

Ifølge en talsmann fra flyselskapet skal kapteinen ha meldt kontrolltårnet om problemer og at han ønsket å snu rett etter at flyet tok av, skriver BBC.

Til den britiske rikskringkasteren sier et øyenvitne at det var en «intens flamme» i det flyet traff bakken.

PERSONLIGE EIENDELER: En sko og andre eiendeler ligger på bakken etter styrten. Foto: Tiksa Negeri/Reuters

Kvinne bosatt i Tromsø var om bord

Det var passasjerer fra 35 nasjoner om bord på flyet. Blant disse er en fransk-britisk kvinne bosatt i Tromsø, skriver Nordlys.

Ifølge avisen var kvinnen på vei til FNs miljøkonferanse i Nairobi da ulykken skjedde.

Ifølge Firda var Julia Mwashi på vei fra Norge til Kenya da flyet styrtet. Julia Mwashi hadde vært med på en samling sammen med 112 andre i Norec Tidligere Fredskorpset) da hun døde søndag.

Flyktninghjelpen opplyser at to av deres ansatte er savnet etter ulykken med Ethiopian Airlines-flyet ved Addis Abeba søndag. I en pressemelding sier Flyktninghjelpen at de to ansatte var booket inn på flyet til Nairobi søndag morgen som styrtet kort etter avgang.

Listen fra Ethiopian Airlines viser omkomne med følgende nasjonaliteter:

32 personer fra Kenya, 18 fra Canada, 8 fra Kina, 5 fra Tyskland, 6 fra Egypt, 9 fra Etiopia, 7 fra Frankrike, 7 fra Storbritannia, 8 fra Italia, 4 fra Slovakia, og 8 fra USA.

Blant passasjerene om bord på ulykkesflyet var tidligere fotballtopp Hussein Swaleh fra Kenya og toppsjefen for restaurant- og hotellkjeden The Tamarind Group, Jonathan Seex, skriver VG.

Avisen skriver også at den slovakiske politikeren og historikeren Anton Hrnko mistet sin kone og to barn i ulykken.

Publisert