Var ordfører i 48 timer

I Kvinnherad ble valgvinner Høyre satt på sidelinjen.

mona.jpg

  • Camilla Aadland
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Les hovedsaken:

Les også

[No available link text]

Høyre fikk en oppslutning på 31,9 prosent, en fremgang på hele 21,5 prosentpoeng. Men partiet blir likevel sittende i opposisjon. Høyres ordførerkandidat Leif Sverre Enes ble først utropt til ordfører, men vervet var likevel ikke helt i boks.

— Det var en ubehagelig situasjon. Jeg fikk gratulasjoner fra fjern og nær. Jeg så en underskrevet avtale mellom to parter, og trodde det var i boks, men sånn var det ikke, forteller han.

Høyre til makten i Odda

Ap og Høyre ble enige om en avtale der Høyre fikk ordføreren, mens Ap skulle få varaordføreren. Men Aps partigruppe godkjente ikke avtalen, og i mellomtiden hadde andre friere kommet på banen. Det endte med at Synnøve Solbakken fra Ap blir ordfører, med støtte fra Venstre, Frp og en Sp-politiker.

Jeg vet ikke om vi ikke vi tar folket på alvor, eller hva det er med oss politikere. Det må være noe som ikke stemmer. Leif Sverre Enes, Høyre

— Det er velgerne det går ut over. Jeg vet ikke om vi ikke vi tar folket på alvor, eller hva det er med oss politikere. Det må være noe som ikke stemmer, sier han.

I Odda har Arbeiderpartiet styrt sammenhengende i 60 år. Nå blir John Opedal første Høyre-ordfører i kommunen siden 1922. Han får makten med støtte fra Venstre, Nye Odda og Senterpartiet. I tillegg har gruppen inngått et valgteknisk samarbeid med Rødt, som altså bidrar til å vippe Ap-ordføreren ut av posisjon.

— I Odda kommune er det politiske miljøet blitt direkte oppsiktsvekkende, sier avtroppende Ap-ordfører Gard Folkvord.

Frykter politikerforakt

Arbeiderpartiet fikk flest stemmer i Odda, med en oppslutning på 33,1 prosent. Høyre fikk 17 prosent. Ap blir sittende i opposisjon sammen med Demokratene.

Folkvord frykter utslaget i Odda er blitt så rart at det kan gi likegyldige velgere. Han ønsker likevel ikke å endre valgsystemet.

— Jeg er varm tilhenger av lokaldemokratiet, og mener det bør styrkes snarere enn å svekkes. Når en får slike rare utslag som en har fått i Odda i denne valgperioden, vil det rette seg opp selv. I det lange løpet tjener politiske partier som er ærlige overfor velgerne og ryddig politisk mest på dette, sier han.

Enes i Kvinnherad mener Rødt-velgerne i Odda må føle seg lurt når stemmene deres går til å støtte en Høyre-ordfører.

— Noen må sette seg ned og se på ordningen. Det danner politikerforakt. Jeg har inntrykk av at mer og mer av disse metodene blir brukt, at en legger en og en og en sammen for å få det til å bli mer enn 13, sier Enes.

Publisert
  1. Kommunevalg 2015
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Tertnes trekker tiåringer fra kamp. Mener motstanderen er «et rent satsingslag».

De mener Marikollen fotballklubb er «et rent satsingslag». – Det bør være plass til klubber som oss også, svarer Morten…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Tolv nye smittede på ett klassetrinn: – Dette ble plutselig litt massivt

  2. Sol og opp mot 20 grader: – Vi fortjener det. Veldig.

  3. Han vil utestenge gutter 10-lag. – Ille og ødeleggende.

  4. 16 elevar og 6 tilsette i karantene ved Sæbø skule

  5. – Noen kunder er så ufine at man blir sittende i sjokk

  6. Han er blitt kalt ett av byens største designtalenter. Nå gjør Philipp et stille opprør i sentrum.