Streik truer LO, SV og Arbeiderpartiet

Lønnsgapet øker mellom topp og bunn i arbeiderbevegelsen, hevder tillitsvalgt. Årets oppgjør kan ende med streik.

ØKENDE LØNNSFORSKJELLER: Klubbleder Roald Kvamme sier ledelsen i Arbeiderpartiet har hatt en langt større lønnsvekst enn de øvrige ansatte.
  • Gunnar Wiederstrøm
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

- Vi har fått et tilbud fra arbeidsgiverne som er helt uakseptabelt. For oss som er ansatt i Arbeiderpartiet, betyr tilbudet en lønnsøkning på under to prosent, halvparten av det som var rammen i de øvrige lønnsoppgjørene, sier Roald Kvamme. Han er klubbleder for de 40 ansatte i Arbeiderpartiet på Youngstorget, men jobber som fylkessekretær i Hordaland Arbeiderparti.

Ingen bevegelse

Forhandlingene mellom Arbeiderbevegelsen Arbeidsgiverforening (AAF) og Handel og Kontor (HK) ble brutt av HK etter tre dager. Forhandlingsutvalget til de ansatte mener arbeidsgiverne ikke viste noen vilje til å bevege seg i en rekke viktige saker.

- Vi har fremmet krav om å få inn i vår tariffavtale bestemmelser om vikar og innleie og retten for deltidsarbeidende til å få jobbe heltid. Dette er krav som lederne i de store forbundene har vært villige til å streike for.

Blant medlemmene i Handel og Kontor er streikeviljen stor.

- Jeg hadde aldri drømt om at jeg skulle streike mot våre egne forbundsledere, sier Kvamme.

Kvamme peker på LO-leder Roar Flåthen og de mektige forbundslederne Jan Davidsen og Arve Bakke når han krever bevegelse på arbeidsgiversiden.

- Det er arbeidsgiverforeningen som er vår motpart, men fullmakten deres er gitt av styret, og der er det LO som har styrelederen. Når LO og forbundene sine toppledere ikke reagerer på den linjen arbeidsgiverforeningen fører, så spør våre medlemmer om de virkelig mener at vi skal godta dette, sier Kvamme.

— Lønnsforskjellene øker

Han understreker at Arbeiderpartiet har signalisert at de ønsker en løsning i tråd med de ansattes krav.

Kvamme sier at i arbeiderbevegelsen øker lønnsforskjellene mellom topp og bunn.

- For seks år siden tjente toppledelsen i mitt parti 60 prosent mer enn det jeg gjør. I dag tjener toppledelsen 90 prosent mer. Våre leder fortjener hver eneste krone, men dersom vi har en målsetting om å utjevne lønnsforskjeller, så kan vi ikke leve med denne utviklingen.

Avisen VG skrev i går at LO-leder Roar Flåthen får tilsammen 1,2 millioner kroner i lønn og 680.000 kroner i honorar fra styreverv han har fått gjennom LO. Førstesekretær Ellen Stensrud har en lønn på en million kroner, og 501.000 kroner i styrehonorar.

- Må på plass

- Det vil ikke være riktig av meg å karakterisere det som har skjedd i forhandlingene mellom AAF og Handel og Kontor, sier forbundsleder Sture Arntzen i Handel og Kontor.

Lønnsoppgjøret gjelder ansatte i AAFs medlemsbedrifter organisert i Handel og Kontor. Arntzen har de siste ukene hatt møter med sin egen forhandlingsdelegasjon, med styreleder i AAF, Ellen Stensrud, og ledelsen i LO. BT vet at det er betydelig irritasjon i Handel og Kontors ledelse over forhandlingsforløpet, men i går ville Arntzen ikke utdype dette.

- Min oppfatning etter disse møtene er at dette med innleie, heltid og deltid og andre faglige spørsmål vil falle på plass i meglingen. Det som blir stående igjen å forhandle om, er økonomiske spørsmålene.

- Er det aktuelt å gjenoppta forhandlingene.

- Nei, vi er alle innforstått med at dette oppgjøret går til megling, sier Sture Arntzen.

Meglingsfristen er ved midnatt 13. november. En eventuell vil, etter det BT erfarer; ramme hovedkontorene til de store forbundene og partiene.

BT har forsøkt å få LO-ledere Roar Flåthen, Fagforbundets leder, Jan Davidsen og Fellesforbundets leder, Arve Bakke.

Ingen av de tre fra toppledelsen ville svare på spørsmålene, men henviste til at oppgjøret nå var til megling og at det da var korrekt å la Riksmeklingsmannen kommentere oppgjøret.

Publisert
BT anbefaler

«Jeg kan knapt huske et band som har skapt større stemning»

Jeg kan knapt huske et band som har skapt større stemning på Bergens største konsertarena enn hva Imagine Dragons klarte…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. «Bergensernes jubel vippet ham nesten av pinnen»

  2. «Sverige skal få bli med i Nato, men det koster»

  3. Ber om innspill fra syklende bergensere

  4. Fikk melding om smell - politiet rykket ut med store styrker

  5. Foreslår «blå bybane» mellom Laksevåg og Nøstet

  6. Elida (15) har søkt over 100 jobber. Nå har hun en beskjed til alle arbeidsgivere.