— At han skal ut på gaten allerede nå, synes jeg er en hån mot absolutt alle ofrene i saken. Jeg blir helt nummen når jeg tenker på det, sier kvinnen bosatt på Vestlandet.

Sønnen hennes var i barneskolealder og på ferie, da han ble utsatt for overgrep fra Andersen.

I etterkant fikk unggutten store problemer.

Fredag ble det kjent at Asker og Bærum tingrett vil prøveløslate den lommemann-dømte 62-åringen innen 1. desember i år.

Det er uklart om dommen ankes.

Sønn: - Rett på ny sjanse

— Jeg skjønner at folk skal rehabiliteres og integreres i samfunnet igjen. Men strafferammene er latterlige. Han var pedofil, men etter syv år skal han liksom være frisk? Jeg føler meg helt maktesløs.

Andersen er manipulerende og vet akkurat hvilke knapper han skal trykke på

Line Hvidsten Ingebrigtsen, bistandsadvokat

— Andersen burde i hvert fall ha sonet ti år, både av hensyn til samfunnet og av respekt for alle ofrene i saken, sier kvinnen.

Hun skryter av sønnen, som ifølge henne har lagt overgrepet bak seg og blitt en «reflektert, ung mann i 20-årene».

Moren diskuterte løslatelsen med ham fredag.

— Han tar det med langt større ro enn jeg gjør. Han sa det så enkelt: «Hvis den norske stat mener at Erik Andersen er frisk, så har han rett på en ny sjanse». Det er en storsinnet sønn jeg har, kan du si.

- Og det var ikke ironisk ment fra hans side?

— Nei. For ham hjalp det å bli hørt og trodd. Han har jobbet hardt, kommet seg gjennom det og gått videre.

Skeptisk til endring

Dommerne som har avgjort at de vil prøveløslate Andersen, vektlegger at mange har uttalt seg om vesentlige endringer hos 62-åringen. Det gjelder både ansatte på Ila forvaringsanstalt, behandlere og uavhengige sakkyndige.

Flere psykiatere har sagt at Andersen ikke lenger er tiltrukket av unge gutter. Han må også forholde seg til en rekke krav: Andersen må bo hjemme hos seg selv, ikke reise utenfor Hordaland fylke, ikke oppsøke svømmehaller, bad eller guttegarderober, ikke ha kontakt med barn under 16 år uten voksne til stede, ikke ha kontakt med noen av ofrene i saken.

Kritiske

Flere av de unge ofrenes advokater er kritiske.

— At Andersen har gjennomført en så markant personlighetsendring på så kort tid, at det i det hele tatt er mulig å endre både personlighet og seksuelt atferdsmønster, det er jeg skeptisk til, sier bistandsadvokat Håkon Brækhus.

Han representerer et tyvetall av lommemannofrene. I Bergen sitter bistandsadvokat Line H. Ingebrigtsen og mener retten har opptrådt naivt.

— I mine øyne er Andersen manipulerende og vet akkurat hvilke knapper han skal trykke på. Jeg tror at selv psykiatere lett kan bli lurt av hans veltalenhet og det jeg oppfatter som kynisme, sier Ingebrigtsen, som bistår tre fornærmede gutter fra Vestlandet i saken.

Forstår skepsis

Andersens forsvarer, advokat Gunhild Lærum, sier hun forstår alle de skeptiske reaksjonene.

— Uansett hvor lang tid det går, er det vanskelig for ofrene å forstå at den dømte skal ut igjen, sier Lærum til BT.

Hun forteller at Andersen er lettet og glad over rettens avgjørelse.

— Han gleder seg til et liv utenfor Ila, etter å ha vært der i syv år. Han er helt overbevist om at han vil klare å holde de vilkårene som er satt, og at han ikke vil forgripe seg igjen. Ingen av ofrene skal trenge å frykte kontakt med Andersen, sier Lærum.