Unngår Bergen sentrum

Gravide Ingeborg Holme tør ikke nærme seg Bergen sentrum.

  • Elin Elvsås
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

— Jeg har lest meg opp på internett om konsekvenser ekstrem luftforurensning kan ha for ufødt barn og det er skremmende lesing, sier Holme. Hun tar ingen sjanser og drar ikke inn til sentrum på dersom det ikke er helt nødvendig.

Prøver å leve miljøvennlig

Holme forsøker å leve miljøvennlig, hun resirkulerer og tar buss når hun kan. Hun synes Bergen kommunes tiltak med gratis busser og hyppige avganger i rushtiden er bra.

— Det gjør det lettere for folk å komme seg dit de skal uten å ta bilen, sier Holme.

Hun hadde en kraftig lungebetennelse for noen år siden og fikk en smak på hvordan det er å slite med pusten. Nå følger hun Astma- og allergiforeningens råd om å holde seg innendørs på dager med ekstremt høy forurensning og unngå store fysiske anstrengelser utendørs.

— Jeg har stor sympati med dem som sliter med pusten, og har tro på at vi alle må gjøre det lille vi kan for å bidra til bedre miljø, sier Holme.

Les også

I morgen kan det blåse over

Trenger ikke å bekymre seg

— Forurenset luft er ubehagelig, men ikke nødvendigvis farlig for gravide, sier Francisco Real, overlege ved kvinneklinikken ved Haukeland Universitetssykehus.

Det er ifølge Real ingen grunn for friske gravide kvinner til å bekymre seg for fosteret på grunn av ekstremsituasjonen som har oppstått med luftforurensning i Bergen.

— Det er ubehagelig med luftforurensning, men man trenger ikke nødvendigvis å bekymre seg, sier hun.

Les også

Pust inn!

Bergen ikke som Los Angeles

Dersom man blir utsatt for veldig høye verdier av nitrogendioksid (NO2) over lang tid, så kan det være en fare for fosteret.

En studie fra California offentliggjort I november 2009, viser at det er sammenheng mellom svangerskapsforgiftning, tidligfødsler og luftforurensning forårsaket av biltrafikk (NO og svevestøv). Mer enn 82 000 fødsler ved fire ulike sykehus blant annet i Los Angeles var med i undersøkelsen som ble utført i tidsrommet 1997–2006.

— Man kan ikke nødvendigvis sammenligne Bergen og Los Angeles, mener overlege Real.

Men i den korte tiden Bergen har hatt den lite hyggelige statusen som byen i Europa med verst luftforurensning, så er det ingen grunn til panikk, mener han.

— Det er ingen grunn til å frykte sammenheng mellom lav fødselsvekt og luftforurensning i en by som Bergen, sier han.

Reak mener forurensning over noen uker heller ikke vil gi økt fare for svangerskapsforgiftning. Men dersom de høye målingene av luftforurensning varer over lengre tid, så kan dette endre seg.

Astmatikerne bør være forsiktig

Dersom man er gravid og har astma, bør man være litt mer forsiktig, da gjelder det samme som for alle astmatikere, ifølge legen.

Han anbefaler astmatikerne å holde seg unna sentrum og de mest forurensede stedene. Han påpeker at det er mange forhold som avgjør i hvilken grad forurensningen er farlig eller ikke. Uren luft behøver ikke være farlig for lungene. Partikler fra svevestøv som legger seg i luftveiene er ikke nødvendigvis farlig for lungene, men NO omdanner seg til syre, og det kan være verre. Det kan også bli et problem for morkaken.

Ingeborg tar litt ekstra hensyn til sitt første svangerskap og unngår de mest forurensede områdene.

— Jeg er forsiktig, men prøver å ikke bekymre meg for mye, sier hun.

Er du redd for bergensluften? Si din mening her.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Buss de luxe

  2. I morgen kan det blåse over

  3. Byrådsleder i Bergen «rystet over statsråd»

  4. Kommunen varsler flere tiltak

  5. Pust inn!

  6. Skyen mellom de syv fjell

BT anbefaler

– Vi pusher hverandre og står sammen. Det er veldig gledelig.

Slik var Tromsø–Brann.

LES SAKEN