Shetlandsponnien ble advokatmat

Advokater og tingrettsdommer måtte i aksjon da det skulle bestemmes hvem som eide den selskapssyke shetlandsponnien Frøya.

STIDENS KJERNE: Shetlandsponnien Frøya ble kjøpt for 2000 kroner. - Utgiftene til advokatene har vært formidable. PRIVAT

De hadde vært samboere, gikk fra hverandre og eiendelene var fordelt. Men hvem som eide shetlandsponnien Frøya fant de ikke ut av. Saken havnet for retten, som nylig avsa dom over hvem som er den relle eier av den firbeinte i Sogn og Fjordane.

Shetlandsponnien Frøya er ikke verd mye penger, men nå har den kostet flesk, i form av utgifter til rettssak og advokater.

Ponnien ble kjøpt for 2000 kroner høsten 2011. Ifølge en nylig avsagt dom i Fjordane tingrett, mente de tidligere eierne at Frøya hadde problemer med hovene og var selskapssyk.

Hun hadde også særskilte behov på grunn av manglende dressur. Derfor solgte de den firbeinte, slik at ponnien kunne få det bedre.

Så langt, så vel.

Mannen hentet og betalte

Problemene startet da eiendelene skulle fordeles etter at paret gikk fra hverandre. Dette skjedde omtrent samtidig som Frøya ble kjøpt.

Ifølge dommen, er det på det rene at det var mannen som hentet hesten og betalte 2000 kroner til de tidligere eierne i oktober 2011.

— Men det var jeg som eide ponnien. Selgerne solgte den til meg. Det ble også dokumentert i retten. Jeg ser komikken i denne saken. Utgiftene til advokatene har vært formidable. Vi snakker om flere titusener, mens ponnien bare kostet 2000 kroner, sier kvinnen til bt.no.

- Lånte pengene

Tidligere i år hadde hun gjort flere fremstøt for å få shetlandsponnien, som hun mente hun eide. Hun oppsøkte blant annet gården til sin tidligere samboer for å få hesten med seg, sammen med et føll. Hun lyktes ikke.

— Derfor gikk jeg til retten for å få Frøya. Det var jeg som inngikk avtale om å kjøpe hesten, og det er jeg som skal ha den, sier hun.

Kvinnen er enig i at hennes tidligere samboer betalte for ponnien, men hun argumenterte med at hun hadde lånt pengene av ham.

Mannen på sin side påsto at de sammen hadde diskutert å kjøpe en ponni, og at han gjorde det. Hans betaling var ikke et lån. Dette ble fremsatt etter at kvinnen hadde kontaktet advokat, påsto han.

- Gir meg ikke så lett

Retten skriver i dommen at de opprinnelige selgerne ikke på noe tidspunkt anså at det var mannen som var den reelle kjøper. Her støtter man seg til e-poster i saken. I dommen heter det at mannens betaling for ponnien har karakter av et lån.

— Denne saken har vært vanskelig, men jeg gir meg ikke så lett. Det var jeg som kjøpte ponnien, og nå har jeg fått medhold i at den er min, sier kvinnen.

Mannen ble dømt til å betale sin tidligere samboer nesten 40.000 kroner i saksomkostninger. Det kommer i tillegg til hans egne utgifter til advokat. Han ønsker ikke å kommentere saken overfor bt.no.