— Jeg skulle kanskje hatt nissedrakten på meg i dag, sier Rune Johnsen, og leverer flere kartonger med nye barneklær til leder av Bergen Slumstasjon, Anne Grethe Amland.

Det er tredje året han leverer klær til Frelsesarmeen til jul. Denne gangen er det alt fra ull og regntøy til sommerklær.

— Tusen hjertelig takk. Det vil komme godt med, svarer Amland.

Frelsesarmeens gaveaksjon

Hvert år merker Frelsesarmeen ekstra stor pågang fra trengende før jul. I går fortalte BT historien om tobarnsmoren i Åsane som ikke har råd til å prioritere julegaver til barna i år. Det rørte mange, også Amland.

— Hun er ikke alene. Vi merker ekstra stor pågang nå i julehøytiden fra folk som ikke har økonomi til å gi gaver til barna sine, familie eller venner. For mange er det en selvfølge å gi og få gaver. Det er det dessverre ikke for alle, sier Amland.

Frelsesarmeen har satt i gang en gaveaksjon, der de oppfordrer folk til å gi brukte og nye gaver til trengende barn og voksne til jul. De får også hjelp fra blant annet studenter, barnehager, bedrifter og fra Facebook-aksjonene «God jul, lille venn» og «Juleenglene».

— Det er kjekt å få en gave under treet som ingen har brukt. Derfor oppfordrer vi folk til å gi nye ting til jul. Men det er viktig at folk ikke gir for mye. Vi vil ikke være med på å øke julegavepresset. Mellom 100 og 200 kroner er nok, sier hun og legger til:

— Folk bør også tenke på hva de selv skulle ønske lå under treet.

Vil hjelpe alle

I Bergen har Frelsesarmeen sin slumstasjon registrert over 900 brukere. Bare det siste året har det vært en økning på ti prosent. Amland forteller at mange av dem har basisbehov, som toalettsaker, undertøy, regntøy og støvler. Det er også et stort behov for sko, klær og regntøy til barn.

— Søknadsfristen vår for å søke hjelp til jul er allerede gått ut. Men er det noen som trenger hjelp til julegaver og mat, må de ta kontakt på 55627500. Vi får mer enn nok inn, og vi vil hjelpe alle, sier ektemannen Ørjan Amland, som også er leder ved slumstasjonen.

Tre dager med julefeiring

I Tenthuset i Sandviken blir det fest for rundt 80 asylsøkere og flyktninger i Bergensområdet på julaften. Hallgeir Berge er en av dem som står bak arrangementet. De har også en Facebook-side som heter «Gi en gave/Bak en kake».

— Vi har arrangert julefest for dem de siste to årene. I år blir det på selveste julaften. Det er veldig meningsfylt å se hvor stort det er for dem som ikke har familien sin i nærheten. Det er også fint å vise dem hvordan vi feirer norsk jul, sier Hallgeir Berge.

Men Berge forteller at de trenger både mat og mange gaver for å få det til.

— Det er mange som kommer fra asylmottak, og som har veldig lite. Vi har fått litt, men skulle gjerne hatt flere gaver til barn og voksne. Gjerne vinterklær og nyttige ting. Og er det noen som kan bake en kake, hadde det vært supert.

Berge sier de som har lyst til å hjelp, kan ta kontakt med han på telefon 416 63 118. Gavene kan leveres i Sandviken.

— Vi håper å gi dem en tre dagers julefeiring. Julaften med pinnekjøtt og juletregang, 1. juledag blir det filippinsk lunsj og etiopisk middag, og 2. juledag håper vi kan ta en tur i Pepperkakebyen. Jeg gleder meg.

Vi vil gjerne høre om andre som samler inn gaver før jul. Tips oss på 2211@bt.no.