— Vi lurer på om du kan gi et hemmelig oppdrag til Ingrid Alexandra og Sverre Magnus, lurte Annika Haugland (13) fra Miljøagentene.

Oppdraget lovet kongen å overbringe. Det kan nemlig komme ham til gode. Barnebarna skal lage en økologisk middag til sin bestefar.

— Jeg var veldig nervøs da kongen kom, men jeg hadde øvd litt. Nå håper jeg de laget mat til ham, sier Annika.

Samlet fra havet

Barna fra Miljøagentene og syvende trinn på Søreide skole var noen av dem som ønsket kong Harald velkommen da han kom til Bergen for å feire Naturvernforbundets 100-årsjubileum.

Både torsdag og fredag denne uken var alle fra 7. trinn på Søreide skole ute for å finne ting i sjøen ved Melkeviken. Alle artene var samlet i et akvarium som de viste frem.

Frida Tveiten (12) viste frem et piggkorstroll til Kongen.

— Jeg tror han er interessert i naturen, jeg, sier Frida, som var ganske nervøs før kongen kom.

Etterpå var det mest stas.

— Det er jo kongen, da er det litt stort. Det var bra han kunne komme, mener Jenny Steine (12) fra Søreide skole.

Stor dag for alle

Den store dagen til Naturvernforbundet blir feiret over hele landet, men kongen valgte å komme til Bergen, der rundt 120 gjester samlet seg for å feire.

— Det setter en spiss på det hele at kongen kommer. Det setter vi veldig pris på, sier Nils Tore Skogland, daglig leder i Naturvernforbundet Hordaland.

Kongen er Naturvernforbundets høyeste beskytter og fikk innsyn i noe av det forbundet jobber med for å sørge for at vi har en friskere natur rundt oss.

Blant disse prosjektene er Prøvekjøre-prosjektet.

Selv om Kongen ikke satte seg opp på elsykkelen selv, fikk han blant annet høre om Naturforbundets prosjekt med å få flere til å bruke elsykkel.

Av 140 testpersoner sier 28 prosent at de har endret reisevaner. 19 prosent sier at de har kjøpe seg elsykkel. Nå fortsetter de dette Prøvekjøre-prosjektet, slik at enda flere kan endre reisevaner.

Blir utfordret

I tillegg fikk han se en solfanger, som kan sørge for at over 50 prosent av et hus varmes opp med solstrøm. Dessverre var det ikke et solglimt da Kongen kom.

Blant dem som er med på feiringen er forfatter, aktivist og guardianspaltist Tony Juniper. Han holder foredrag om hvordan Norge kan gå fra et oljeavhengig land, til et land som er basert på økologiske prinsipper. Han er også rådgiver for prins Charles.

Flere rikspolitikere var også invitert og fikk utfordringen med å fortelle hva de vil gjøre for å skape en mer bærekraftig fremtid.