—  Lander det en på Flesland med mistenkt ebolasykdom eller smitte, vil flyet ta kontakt med tårnet, som igjen varsler kommunen og oss, sier lege Karin Rønning, avdelingsdirektør for smitteovervåkingen ved Folkehelseinstituttet (FHI).

Det er ingen direkteflyginger mellom Norge og Vest-Afrika, men FHI er forberedt på det verst tenkelige scenarioet med en smittet passasjer i et stappfullt fly.

Den smittede vil som følge av retningslinjer fra Verdens helseorganisasjon (WHO) bli isolert og plassert ved et toalett som er avstengt fra de andre reisende, forklarer Rønning

-  De nærmeste passasjerene og besetningen som har vært i kontakt med den syke i forbindelse med flighten, vil følges opp i 21 dager for å identifisere mulig smitte og derved hindre videre spredning.

Det kan ta så lang tid før smittede utvikler sykdomstegn, forteller avdelingsdirektøren.

Haukeland er klare

Haukeland universitetssjukehus er et beredskapssykehus. De ansatte der er klare for innrykk av smittede.

—  Vi står klare til å «trykke på knappen» hvis det kommer inn en pasient som vi frykter er smittet, sier viseadministrerende direktør Anne Sissel Faugstad.

VIRUS: Blødningsfeberen ebola skyldes flere typer ebolavirus som tilhører filoviridae-familien. Viruset har sin opprinnelse i det sentrale Afrika. Symptomer på ebola er plutselig høy feber, kraftige magesmerter, hodepine og smerter i muskler, oppkast og diaré. Over 700 mennesker har dødd i ebolaepidemien siden den brøt ut i Vest-Afrika i februar.

Hun forteller at Haukeland har planer hvis en slik situasjon skulle oppstå, men at de ikke har på plass et beredskapsteam før det blir aktuelt.

—  Hvis det er mistanke om at en pasient er blitt smittet med ebola, blir pasienten umiddelbart isolert. Deretter tar de ansatte på sykehuset alle forholdsregler med tanke på smittefare, sier Faugstad.

Faugstad oppfordrer alle som mistenker at de er smittet av ebola til umiddelbart å kontakt med fastlege eller legevakt.

—  Dersom man har vært ute og reist i områder hvor det er ebola og mistenker at man kan være smittet, bør man ringe til lege for å få råd til hva man skal gjøre videre, sier hun.

Uoppdaget på radaren

Den lange inkubasjonstiden gjør det mulig for nordmenn å utvikle smitte utenfor radaren til Folkehelseinstituttet, forteller hun.

-  De vil dermed bli tatt imot på lokale helsestasjoner når febersymptomer inntreffer, men prøver vil bli tatt og sendt til Stockholm dersom legen er klar over at pasienten kommer fra et område med ebolautbrudd, sier Rønning.

-  Skaper ikke dette potensiell smittefare?

—  Ingen er smittefarlige i inkubasjonsfasen, og lite smittefarlige i den tidlige sykdomsfasen. Prøvene vil bli sendt til Stockholm med spesialtransport for analyse for ebolavirus, og de nødvendige smitteverntiltakene i starten gjøres på det enkelte sykehus.

-  Det er kun noen få laboratorier i verden som har den nødvendige kompetansen til å identifisere ebolavirus. Dette skyldes rett og slett virusets sjeldne natur og behov for særskilt kompetanse og utstyr, forklarer Rønning.

Ingen perfekt drapsmaskin

I motsetning til influensa og forkjølelse, spres ikke ebola ved dråpesmitte (se faktaboks). Den spres gjennom kontakt med kroppsvæsker, forteller Rønning.

-  Tar man nødvendige forholdsregler overfor dem som er mistenkt syke eller syke, er det liten sannsynlighet for å bli smittet, sier hun.