Krever ny stans i Solheimsviken

Tildekkingen av den forurensede bunnen i Solheimsviken er en fiasko, mener Kurt Oddekalv, som har sendt dykkere ned for å hente bevis.

Publisert Publisert
  • Ragnhild Stenvaagnes
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

— Metoden de bruker har ingen effekt, sier Oddekalv i Norges Miljøvernforbund.

Soleheimsviken Næringspark, som er en del av GC Rieber-konsernet, fyller ut den indre delen av Solheimsviken med stein for å få plass til en ny messehall, kontorer og hotell.

Miljøvernforbundet klarte å få midlertidig stans i arbeidende med å fylle ut Solheimsviken i september. Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) valgte å opprettholde tillatelsen til utfyllingen, men satte skjerpede krav til tiltak for å forhindre spredning av forurensning.

Bunnslammet innerst i viken skal dekkes til av en såkalt siltgardin som ligger under et halvt meter lag med sand og grus. Oppå det laget kommer så steinen til selve utfyllingen.

Det stilles også krav til turbiditetsmålinger under arbeidet, og at arbeidet skal stanses umiddelbart ved for høy turbiditet.

- Store hull

Funnene fra dykkerturene fikk Miljøvernforbundet til å sende en ny klage til Fylkesmannen og Klif med krav om full stans i arbeidet. De mener å kunne dokumentere at forurensningen med enkelthet passerer siltgardinen.

Blant annet skriver Miljøvernforbundet i klagen at det er en jevn glipe mellom siltgardinen og bunnen på 10–30 centimeter, og at det enkelte steder er store åpninger i gardinen. I tillegg mener de at sandlaget ikke dekker hele området.

— Om du presser tusen tonn med stein ned, skal tusen tonn vann vekk og giften presses opp. Vi forlanger at de stopper arbeidet og begynner å slamsuge området, sier Oddekalv, som mener at utbygger må bli pålagt å fjerne giftstoffene før de fyller ut med stein.

- Verstingliste av giftstoffer

Havbunnen i Solheimsviken er sterkt forurenset av tungmetaller og giftstoffer fra tidligere skipsindustri på stedet.

— Mengdene gift som ligger der er skremmende. Det er en verstingliste av giftstoffer, og jeg synes det er hårreisende at fylkesmannen godtar at de ikke fjernes, sier Oddekalv.

Kjell Kvingedal, seksjonssjef i Miljøvern- og klimaavdelingen hos Fylkesmannen, har bedt Solheimsviken Næringspark svare på forholdene Miljøvernforbundet har klaget på.

— De mener de ligger godt innenfor tillatelsen. Miljøvernforbundet har kun sjekket den ytre delen. Der er det ikke lagt sand ennå på grunn av uavklarte eiendomsforhold. En siltgardin vil aldri være helt tett, og der er utfordringer knyttet til strøm. Det ser likevel ut som den virker, og turbiditetsmålingene har ikke vist avvik, sier Kvingedal.

Vurderer klagen

Han vil likevel ikke konkludere om hvilket utfall klagen får.

— Vi skal vurdere svarene fra utbygger og gi et svar snart, sier han.

- Hvorfor blir ikke utbygger pålagt å fjerne forurensningen før de gjør utfyllingen?

— Både tildekking og fjerning av stoffene er godkjent av forurensningsloven. Problemet i Bergen er alle de kvadratmeterne med forurenset sjøbunn som ligger åpent. Dette tiltaket vil tildekke en del av bunnen, noe vi synes er positivt. Opprenskning har også sine utfordringer. En må skille ut vannet fra det som suges opp, og de forurensede elementene må deponeres et sikkert sted. Det er også en mer kostbar løsning, sier Kvingedal.

Bjart Nygaard, leder i Solheimsviken Næringspark, mener klagen beror seg delvis på misforståelser fordi de ikke er ferdige med fyllingen av sand.

— Angående siltgardinen fant våre dykkere en rift som var én meter lang og 30 cm bred. Denne ble sydd igjen. At siltgardinen ikke ligger helt ned til bunnen, har i praksis ingen betydning ifølge ekspertene. Vi måler også om det kommer partikler utenfor, og målingene har ikke gitt utslag, sier Nygaard.

— For å være sikker på at det ikke skal skje flere revninger, har vi nå økt frekvensen av kontroller fra dykkere, legger han til.

Synspunkter? Si din mening her.

PICT0102.JPG Foto: MILJØVERNFORBUNDET

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. For 131 år siden var det et luksushotell. Et samboerpar på jobbjakt har lagt store planer.

  2. George Floyd døde av kvelning

  3. – Vi har et stort problem. Han sier han har drept moren sin og trenger hjelp til å fjerne henne.

  4. Lange køer da «alle» skulle hjem samtidig etter pinsen

  5. Derfor synker smittetallet selv om samfunnet åpner igjen

  6. Sønnen (20) godtok fengsling: Dette mener politiet om hvordan moren ble drept