Enorm pågang hos Blodbanken

Timelange køer på Haukeland.- Jeg blir så lenge jeg må, sier Elisabeth Aasbø Olsen.

Publisert Publisert

BLE I KØEN: Pågangen var så stor lørdag morgen at Blodbanken på Haukeland universitetssykehus hadde store problemer med å ta unna køene. Til tross for oppfordring om å gå hjem, valgte mange å bli. Foto: ØRJAN DEISZ

  • Ole Valaker
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel
  • Siste nytt om terroraksjonen
    Hun er bare en av cirka 170 som dro til Haukeland lørdag morgen etter oppfordring fra sjefen for Blodbanken, avdelingsoverlege Tor Hervig.

Terrorangrepene i Oslo og på Utøya førte til et akutt behov for blod i hovedstaden — og etterfylling i Bergen.

Haukeland universitetssykehus fikk en henvendelse fra sine kolleger på Ullevål allerede klokken 17.15 fredag.

— Den akutte behovet er dekket i Oslo. Jeg fikk telefon om det for en halv time siden, sa Hervig til bt.no ved 12.30-tiden.

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

«Aldri sett liknende»

Responsen ble mye større enn han hadde ventet seg. Selv om de satte inn maksimal tappekapasitet, oppsto det lange køer hos Blodbanken på laboratoriebygget.

Etter hvert fikk blodgiverne beskjed om å gå hjem og komme tilbake mandag. Da bt.no var innom, sto og satt 60-70 personer fortsatt i kø.

Blodbanken anslår at de rakk å tappe 110 av de 170.

I tillegg er det kommet 200 e-posthenvendelser fra folk som ønsker å bli blodgiver, sier kommunikasjonsrådgiver Anette Hellstrøm. De fleste som stilte opp lørdag, var allerede registrert.

— Det er fantastisk å se hvor nye medier virker. Vi har aldri sett noe liknende. Folk har varslet hverandre på e-post og Facebook, sier overlegen.

— Vi må lære av dette, og legge nye planer for innkalling, sier han.

Elisabeth Aasbø Olsen er jordmorstudent og har jobbet på Haukeland. Hun har vært blodgiver og benmargsdonor før, og reagerte raskt da hun fikk oppfordringen.

— Jeg trodde jeg kom tidlig, men da var det allerede lange køer og 3-4 timer ventetid, sier hun til bt.no.

Ved 13.40-tiden kom hun endelig til. Da hadde de fleste gått hjem.

Trenger ikke flere i dag

Haukeland sendte 80 poser poser med rhesus minus-blod til Oslo fredag, og satt igjen med bare 76 poser. Lageret bør være på 180.

Det kan gå med opptil 200 poser i løpet av en skade/operasjon, ifølge nettsiden Giblod.no.

— Vi har det vi skal ha nå. Det er ingen fare for pasientene på Haukeland i helgen, forsikrer Hervig.

Han sier at ingen flere trenger å komme lørdag, men behovet generelt er stort. Det er over 100.000 blodgivere i Norge, men det mangler 20.000, ifølge Hervig. Over 300 har registrert seg bare i dag. Meld deg på her.

Les også

[No available link text]

— Vi har aldri hatt en slik pågang før, og vi håper på mange nye, selv om vi ikke ønsker å utnytte en slik forferdelig hendelse, sier Tor Hervig.- Et nytt system for blodgiver-verving gjennom Røde Kors er også på trappene.

Ikke alle kan gi blod. Utgangspunktet er at du må være frisk og mellom 18 og 60 år, du kan heller ikke nettopp ha født barn eller reist utenlands.

OVERVELDET: Avdelingsoverlege Tor Hervig, leder for Blodbanken i Bergen, fikk større respons enn han hadde ventet. Foto: ØRJAN DEISZ

Publisert