«Sportsfiske» fra oppdrettsanlegg

Fiskeoppdrettere fortviler over frekke turister som tar seg til rette med fiskestangen.

Publisert Publisert

NÆRGÅENDE: I pinsen i år kom fiskere svært nær opprettsanlegget til Alsaker Fjorbruk i Suldal kommune i Rogaland. Foto: Alsaker Fjordbruk

Fiskere som brytere loven og fisker for nært og til og med i anleggene er en sommerplage for oppdrettsanleggene på Vestlandet.

Noen fiskere skal også ha fisket oppi merdene på tider av døgnet hvor det ikke er vakthold på anleggene. Det tyder i alle fall slukene de har etterlatt seg både utenpå og inni nøtene.

— I ytterste konsekvens kan dette føre til personskader når vi håndterer nøtene, eller det kan føre til fiskerømning, sier områdeleder Aasmund Femsteinevik i Marine Harvest.

Marine Harvest har fått uønsket besøk ved begge anleggene sine i Etne og Kvinnherad. Alsaker Fjordbruk er også plaget med denne formen for nærgående fisketurisme. Oppdretterne har satt opp skilter og videoovervåking og økt bemanningen. Nå ønsker de hjelp.

Politi og kystvakt

Ingen har lov til å fiske nærmere enn 100 meter fra et oppdrettsanlegg, og man kan ikke oppholde seg nærmere enn 20 meter. Etter bekymringsmeldinger fra de to selskapene ber Fiskeridirektoratet nå Kystvakten og politiet i Hordaland og Sogn og Fjordane om hjelp til å holde fiskerne borte fra anleggene.

— Vi er glade for at oppdretterne har kontaktet oss og er enige i bekymringen. Vi håper flere myndigheter vil være med å forebygge. Vi har bedt dem ha øynene oppe når de er ute, sier Tor Bjarte Henrichsen, rådgiver i Fiskeridirektoratet.

Les også

Inge (54) dro opp steinbit på 14 kilo

Les også

Denne laksen er historisk

Rømning og smitte

Problemet er at slukene kan skape rifter i nøtene. Når nøtene løftes, kan vekta gjøre at den revner og anleggene får massive rømninger.

Fiskingen kan også føre til smitte fra villfisk eller andre oppdrettsanlegg. Oppdretterne er i tillegg bekymret for at fiskerne kan skade utstyr i og rundt nøtene.

— Vi håper at slike overtredelser blir tatt mer på alvor, sier samfunnskontakt Ove Gjerde i Alsaker Fjordbruk.

Turister får skylden

De mistenkte i saken er utenlandske turister på fiskeferie i regionen.

— Vi har observert at tyske turister som holder til i området, fisker for nært anleggene, sier Aasmund Femsteinevik i Marine Harvest.

Marine Harvest har anmeldt fiskingen til lensmannskontorene i Etne og Kvinnherad.

— Vi håper på å være i fred. Det virker som det har skjedd noe etter at vi anmeldte, sier Femsteinevik.

Har øynene oppe

Sjøtjenesten i Hordaland patruljerer kystlinjen og kontrollerer fritidsbåter på somrene.

— Vi har reaksjoner mot båter som ligger for tett opp til anlegg. I første omgang jager vi dem vekk, og hvis det viser seg å være farefullt fiske, anmelder vi det, sier politibetjent Frode Myklebust.

Politiet tar seg også en prat med fiskere som ligger tett opp til grensen. Problemet er velkjent, og politiet har ikke gjort noe spesielt etter at de fikk brevet.

— I sommersesongen er vi ute i båt og kontrollerer. Da passerer vi anlegg titt og ofte, og vi har alltid øynene med oss. Når det er en fare for sykdommer og rømninger, er selvfølgelig dette alvorlig, sier Myklebust.

Han har ikke lagt merke til hvilken nasjonalitet de har, fiskerne som politiet kommer over.

Publisert