Døde etter å ha krasjet i tunnelåpning

81-åring omkom i trafikkulykke på Evanger.

Publisert Publisert

DØDE: Mannen kjørte inn i tunnelmunningen av den 480 meter lange Væletunnelen på E16 mellom Bergen og Voss. Foto: ARNE HOFSETH

FASTKLEMT: Mannen var fastklemt i vraket og brannfolk måtte skjære ham løs. Foto: ARNE HOFSETH

TRAFF AUTOVERNET: Bilen traff begynnelsen av autovernet og ble så løftet opp før den traff tunnelmunningen. Foto: ARNE HOFSETH

DØDE: Mannen kjørte inn i tunnelmunningen av den 480 meter lange Væletunnelen på E16 mellom Bergen og Voss. Foto: ARNE HOFSETH

  • Pål Engesæter
  • Jon Tufto
  • Ole Valaker
  • Arne Hofseth
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Ulykken skjedde på vestsiden av bygden Evanger, i østre munning i Væletunnelen på E16. Ingen andre biler var involvert i ulykken.

Voss sykehus opplyser til bt.no at mannen er død. I pressemeldingen oppgir overlege ved kirurgisk avdeling på Voss sjukehus, Hans Jørgen Nielsen, at det var en 81 år gammel mann som omkom.

De pårørende er informert.

Sjuende dødsulykke

Europavei 16 mellom Bergen og Voss er svært ulykkesutsatt. Til nå i år har det vært sju dødsulykker på denne strekningen (se faktaboksen til høyre).

Les også

[No available link text]

På 90-tallet var det også mange dødsulykker på strekningen. Vegvesenet gjorde da flere utbedringer, og siden den gang har det i snitt vært rundt én dødsulykke årlig på denne veien — inntil nå.

— Jeg har aldri sett lignende. Dette er trolig landets verste strekning i 2011, sa Hans-Olav Hellesøe i september. Han har jobbet med analyse av dødsulykker i Statens vegvesen i seks år.

Dette er trolig landets verste strekning i 2011. Hans-Olav Hellesøe i Statens vegvesen

— Tallet er altfor høyt, og vi tar situasjonen veldig alvorlig, uttalte avdelingsdirektør Olav Finne for Statens vegvesen i Hordaland til bt.no.

«Et hån mot trafikantene»

I oktober stilte Arne Sortevik (Frp) nok en gang spørsmål i Stortinget til samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa om hvordan hun vil sikre strekningen Trengereid - Voss på kort sikt.

Kort tid i forveien omkom en mann da en personbil og en trailer kolliderte i Hyvingstunnelen.

Foreløpig er svaret at 17 kilometer riksvei får midtrekkverk. Regjeringen foreslår 747 millioner kroner til trafikksikkerhetstiltak i 2012.

— Dette er regelrett en hån mot trafikantene, sa Geirr Tangstad-Holdal i organisasjonen Nei til frontkollisjoner til bt.no i oktober. Han mistet tre av sine nærmeste i en trafikkulykke i 2006

SE KART: Her skjer ulykkene

OVERSIKT: De verste veiene, ifølge leserne

Kan ha sovnet

Tor Murberg (56) lå rett bak da ulykken skjedde søndag ettermiddag. Murberg var på vei vestover mot Bergen.

Les også

[No available link text]

— Like før vi kom til tunnelmunningen, skled bilen hans sakte over i motgående kjørefelt og traff venstre side av tunnelmunningen. Jeg så ingen bremselys. For meg virket det som om han kan ha sovnet, sier Murberg. Sjåføren var tilsynelatende bevisstløs da Murberg kom frem for å hjelpe, men han våknet raskt.

Han ble kjørt til Voss sykehus i all hast, men livet sto ikke til å redde.

Traff autovern

Mannen var fastklemt i vraket, og brannfolk måtte skjære ham løs. Luftambulansen og minst to ambulanser fra Voss og Vaksdal ble sendt til ulykkesstedet.

Ulykken ble meldt ved 14.15-tiden og bilen ble kraftig sammentrykket i fronten. Den skal ha truffet begynnelsen av et autovern og så blitt løftet opp før den traff fjellveggen.

Veien stengt

— E16 ble stengt i nesten en og en halv time etter ulykken. Veien ble åpnet igjen klokken 15.40, sier vaktoperatør Tore Marøy i Statens vegvesen.

Her eroppdaterte veimeldinger.

Oversikt over alle ulykker på E16 2000 - 2010

RASKT PÅ PLASS: Redningsmannskaper var raskt på plass etter ulykken, men livet til bilføreren sto ikke til å redde. Foto: ARNE HOFSETH

KNUST: Bilen ble knust i møtet med tunnelmunningen. Foto: ARNE HOFSETH

Publisert