Supermånen blir synlig over hele landet

Roar Inge Hansen ser frem til den spektakulære måneformørkelsen natt til mandag.

RØD: Den totale formørkelsen av supermånen finner sted mellom klokken 04.11 og 05.24 natt til mandag. Man kan se den over hele Norge, selv om det ikke er helt skyfritt.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

For første gang siden 1964 blir det superstor fullmåne og total måneformørkelse samtidig i Norge.

Når supermåne og total måneformørkelse forekommer samtidig kalles fenomenet litt uhøytidelig for supermåneformørkelse. Slike er det ikke ofte man ser i Norge. Sist var i 1982, men den var ikke like stor som den vi får se mandag, skriver NTB.

Skal samles

Roar Ingen Hansen er en av entusiastene i Bergen Astronomiske Forening. Hansen har tidligere reist til Sibir og Færøyene for å se solformørkelser, men mandagens fenomen blir av den kortreiste sorten for meteorologen i Storm Geo.

I Bergen Astronomiske Forening er det rundt 40 betalende medlemmer. Noen av dem kommer til å samles for å oppleve måneformørkelsen i fellesskap.

— Hvor vi går, vet jeg ikke ennå. Det bestemmes kort tid før, forteller Hansen.

Han vet hva som venter.

Les også:

Les også

- Det er noe alle burde oppleve en gang i livet

-Jeg har sett noen måneformørkelser opp gjennom årene. Jeg skal ut, men jeg kommer ikke bare til å ta bilde av en rød måne. Det har jeg gjort så mange ganger før. Jeg kommer til å forsøke å få satt månen inn i et miljø, enten det er i forbindelse med bygninger eller natur.

Klarvær

Månen kommer til å være synlig gjennom natten, men bor du tett opp til Løvstakksiden, er det ikke sikkert at du ser den.

Han er også optimist med tanke på været. Ifølge Hansen er det store sjanser for at det blir klarvær natt til mandag.

Les også:

Les også

Nå blir månen mørk

— Månen vil stå i sør og sørvest, og værmeldingene er ganske positive, sier Hansen til BT fredag formiddag.

- Unikt

NTB har vært i kontakt med astrofysiker Knut Jørgen Ødegaard.

— Vi må tilbake til 1964 for å finne noe lignende her til lands, og neste gang er nok svært lenge til. Dette blir temmelig unikt og verdt å få med seg, sier han til nyhetsbyrået.

Den totale formørkelsen av supermånen finner sted mellom klokken 04.11 og 05.24 natt til mandag. Man kan se den over hele Norge, selv om det ikke er helt skyfritt.

Neste gang blir i 2033, men den kan ikke ses fra Norge.

En supermåne inntreffer når vi har fullmåne, og månen er på det punktet i banen sin som er nærmest jorden. Det betyr at den ser større ut.

Total måneformørkelse opptrer når solen, jorden og månen ligger på linje, og månen ligger helt i skyggen av jorden, slik at det meste av sollyset ikke når måneoverflaten. Måneskiven blir imidlertid ikke helt mørklagt. Noe lys fra solen vil passere jordatmosfæren i bue og reflekteres fra månen, som dermed farges og blir alt fra grå og brunaktig, til oransje eller dyp rød. På grunn av dette kalles en total måneformørkelse også «blodmåne», og fenomenet er opphav til mange myter verden over.

Publisert: