Hemmeligholder cruise-gransking

Kontrollutvalget vil ikke inkludere 17. mai-komiteen eller Havnevesenet i granskingen av skipsdåpen i Vågen. - Unaturlig og rart, mener kritikere.

Publisert Publisert

FEST I BERGEN: Dåpen av «Viking Star» gikk av stabelen midt inne i Vågen på 17. mai tidligere i år. Foto: Vegar Valde (Arkiv)

 • Eystein Røssum
 • Anders Haga
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

I november bestemte kontrollutvalget i Bergen kommune seg for å gå videre med en gransking av Bergen kommunes rolle i planleggingen av skipsdåpen til Viking Star på nasjonaldagen.

 • Sjekk Hagens nye dåpsplaner.
  Det var denne dåpen som skapte oppmerksomhet rundt den såkalte «cruise-saken», som har endt med at tidligere Høyre-ordfører Trude Drevland, havnesjef Inge Tangerås og reder Torstein Hagen alle er siktet for grov korrupsjon.

BT har i flere uker bedt om å få se granskings-saken, men er blitt nektet dette av leder for kontrollutvalget, Robert Monsen (H).

Snevrer inn

Etter det BT forstår handler imidlertid saken om hvordan kontrollutvalget skal få gjennomført en undersøkelse av hva som skjedde i forbindelse med dåpen. Leder Monsen og nestleder Thor Brekkeflat (Ap) skal sammen med administrasjonen ha bestilt en granskning av hendelsene.

Denne skal finne ut om kommunens rolle i dåpsplanleggingen har vært i samsvar med de reglene man har å forholde seg til i slike saker.

 • Kontrollutvalget skulle sjekke det etiske regelverket.
  Kontrollutvalget har samtidig bestemt at granskingen kun skal ta for seg Bergen kommune. Den skal dermed verken inkludere 17. mai-komiteen, arrangementsselskapet Kulturoperatørene, Business Region Bergen, Bergen Næringsråd eller Havnevesenet.

Gruppeleder for Sp, Ove-Sverre Bjørdal, undrer seg over fremgangsmåten.

— Det ville vært naturlig å spørre alle de involverte partene om hvordan de opplevde denne saken. De som ikke er en del av Bergen kommune har ikke svarplikt, så det måtte basert seg på frivillig deltakelse. Men å se helt bort fra dem begrenser jo mulighetene til å få en god opplysning av saken.

Må hente eksterne

I saken som KU behandlet går det også frem at saken ikke har noe hastepreg over seg. Det er Bjørdal enig i.

— Det pågår en politietterforskning samtidig. Det viktige her er å få kartlagt hva som er skjedd her. Slik kan vi få en god arbeidsprosess for lignende saker siden.

Torstein Dahle i Rødt mener det ville vært mulig å prøve å innhente informasjon fra andre aktører.

— Havnevesenet er det uansett ikke noen dekning for å holde unna. De burde helt opplagt vært med. Dette virker underlig.

 • SMS'en som fikk regjeringen til å endre kurs i cruise-saken.
  Etter det BT kjenner til skal en rekke konsulentfirma og advokatkontorer ha henvendt seg til Kontrollutvalget, etter at det ble kjent at utvalget skulle gjennomføre en gransking av hendelsene. Sekretariatet til KU mener det er viktig å ha en sterk kostnadsstyring av dette prosjektet, slik at utgiftene til dem som til slutt får oppdraget ikke løper løpsk.

De mener også at selskapet som får oppdraget bør hentes utenbys fra, og ikke være lokalisert i Bergen.

Hemmeligholder saken

Da Kontrollutvalget behandlet saken, bestemte de seg for å gjøre dette på "rødt papir", altså unntatt offentlighet. BT har i flere uker bedt om innsyn i saken, men fått avslag. Begrunnelsen er at man kan unnta tilbud i en anbudsprosess fra offentlighet frem til saken er avgjort.

- Hvorfor hemmeligholder dere dette?

— Svaret er veldig enkelt. Dette er snakk om et offentlig anbud, og så lenge saken er ute på anbud er den unntatt offentlighet, sier KU-leder Monsen.

- Men denne saken inneholder ikke noe tilbud? Hvorfor hemmeligholdes den da?

— Det er ikke kommet et tilbud, nei. Men jeg har ikke noe mer å tilføye. Da denne saken kom opp til Kontrollutvalget, var administrasjonens forslag å unnta den fra offentlighet. Det har vi fulgt.

Dahle mener det er rart at saken unntas offentlighet.

— Jeg kan ikke helt skjønne at det er en hjemmel for å hemmeligholde her.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Hun sier gjentatte ganger: «Du må ikke se ned. Du må ikke se ned, Morten» ... Men jeg har allerede sett det.

Morten Furre (49) havnet i en alvorlig ulykke sensommeren 2018. Dette er historien fortalt av ham selv og de som reddet…

Sakene flest leser nå

 1. Skyss frykter mer trengsel tirsdag morgen. Dette er grunnen.

 2. – Ja, det vil bli kaos i Åsane

 3. Ruth Grung tapte i Bergen, men gir seg ikke: – Jeg står løpet ut.

 4. – Hvorfor får norske 9-åringer være på sosiale medier?

 5. Dette liker Lars Arne Nilsen dårlig: – Et bergensfenomen

 6. Øygarden: Opphever karantene for skoletrinn