- Ikke heksejakt

Førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen synes narkoaksjonen mot skolene er «godt politiarbeid». - Narkobruk må synliggjøres, og ungdommen må lære at det får konsekvenser.

Publisert Publisert

«NOE SOM ER FARLIG»: - Narkoaksjonen mot skolene dreier seg ikke om en heksejakt på romantisk ungdom på et nachspiel. Dette er politiet som aksjonerer for å fortelle ungdom om noe som er farlig, sier førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen i Hordaland. Han har tilsynsansvar med politiets straffesaksbehandling, og konkluderer med at skoleaksjonene er godt politiarbeid. ARKIVFOTO: ODD E. NERBØ

 • Ørjan Torheim
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

— Dette ser så langt ut som godt politiarbeid, sier Stolt-Nielsen.

Som påtalemaktens øverste leder i Hordaland, har han blitt delvis informert om politiets arbeid med saken.

Jeg blir ikke sjarmert av at et stoff er organisk. Heroin er også et naturprodukt.

Eirik Stolt-Nielsen, førstestatsadvokat

Det er vanlig praksis i saker med stor medieomtale, og ble aktuelt da stortingspolitiker Erik Skutle dukket opp i sakens kjølvann. Statsadvokatembetet har også et tilsynsansvar med politiets straffesaksbehandling.

— Det mest oppsiktsvekkende med saken er omfanget, og at det dreier seg om til dels veldig unge siktede i et overraskende miljø, sier Stolt-Nielsen.

- Synliggjort

Han synes det er svært viktig at politiet fokuserer på forbudt narkotikabruk.

Les også

Narkoaksjon mot skoler i Bergen

— Aksjonen mot skolene representerer etter mitt syn godt, forebyggende arbeid. Det blir synliggjort for ungdommen at narkotikabruk er forbudt, og at det får konsekvenser, sier Stolt-Nielsen.Han mener mange unge har en «romantiserende flower-power-holdning» til cannabis.

— Aksjonen mot skolene dreier seg ikke om en heksejakt på romantisk ungdom på et nachspiel. Dette er politiet som aksjonerer for å fortelle ungdom om noe som er farlig. Det er svært viktig at konsekvensene av misbruk kommer tydelig frem. Jeg forventer ikke at unge folk alltid tenker så langt. Men at cannabis for noen skal stå som et naturlig alternativ til alkohol, det er litt korttenkt. Det er ulovlig, kan gi sterk avhengighet og mentale helseproblemer, sier Stolt-Nielsen.

«Heroin også et naturprodukt»

I et intervju med BT nylig, gjort på et russevorspiel i forkant av innvielsen av russetiden, presiserte en gjeng ungdommer at de røyker marihuana, ikke hasj.

— Man vet aldri hva de putter i hasjen. Marihuana kommer rett fra planten, det er naturlig, sa en av dem.

Les også

Da de var 15, var det lettere å få tak i marihuana enn øl

For Stolt-Nielsen blir dette bare ytterligere et argument for at unge har en romantiserende holdning til stoffet.— Jeg blir ikke sjarmert av at et stoff er organisk. Heroin er også et naturprodukt. Og slangegift, for den saks skyld. Men man vil jo ikke ha det i kroppen sin av den grunn.

Kritikk mot aksjonsformen

Fra flere hold har det kommet kritikk mot måten politiet gikk frem på: At de gikk inn på skolene for å hente ut mistenkte elever. Blant annet har Elevorganisasjonen vært sterkt kritisk til at aksjonen skjedde på skolene.

— Det er merkelig at det må skje på skolen, når politiet visste hvem disse elevene var. Det er stigmatiserende å bli lest opp på en liste og vist bort fra skolen. Det påvirker læringsmiljøet og de det gjelder veldig mye. Det er en alvorlig sak å finne ut at en du går i klasse med har langet narkotika, sa Simen August Irgens, fungerende leder i Elevorganisasjonen i Hordaland, samme dag som skoleaksjonen hadde funnet sted.

Den høyprofilerte forsvarsadvokaten John Christian Elden har også, overfor Bergensavisen, pekt på mulig brudd på taushetsplikten - gitt at det er riktig at navnet på mistenkte elever ble lest opp foran klassen.

- Taktisk vanskelig

Stolt-Nielsen ønsker ikke å kommentere aksjonsformen eller Eldens synspunkt, fordi det har «fremkommet ulike versjoner av hvordan dette foregikk».

Han synes ellers strategien med å slå til på skolene virker godt begrunnet fra politiets side.

— Så vidt jeg har fått med meg fra media, var dette begrunnet i en taktisk tilnærming til en større mengde mistenkte som hadde en felles arena - skolene. Å foreta felles pågripelse av flere titalls personer uten stor fare for bevisforspillelse, og uten å hente dem på en slik arena, fremstår så taktisk vanskelig at det nesten blir umulig. Det er etter min oppfatning en god begrunnelse for beslutningen om å gå på skolene, sier førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen.

Publisert

Les mer om dette temaet

 1. Flere navn på blokken etter hasj-aksjonene

 2. - Brukte narkotika som stortingsrepresentant

 3. Tre nye pågripelser i hasjsaken

 4. - Vi har aldri vært borti lignende

 5. 21-åringen erkjenner hasjsmugling

 6. En viktig narkoaksjon

 7. «Narko-motstander» tatt med 12 kilo cannabis

 8. - Glad for at politiet slår ned på det

 9. Forebygging fremfor straff

 10. - Cannabis påvirker unge hjerner

 11. Elevrådet forsvarer politiet

 12. - Jeg kommer aldri til å nærme meg hasj igjen

 13. Erna besøkte Sandsli-elevene

 14. Politiet informerte Fana-elever

 15. To russ fengslet

 16. - Foreldre må ikke undervurdere sin egen påvirkningskraft

 17. - Fikk krasse bekymringsmeldinger

 18. - Det er alvorlig å finne ut at en du går i klasse med langer narkotika

 19. «Det beste som kunne skjedd»

 20. - Elevene opplevde det dramatisk

 21. Får gå mot at de søker behandling

 22. Avslørte narkobruk i skoleoppgave

 23. - Samarbeider nært med politiet