— Vi må opplyse om de ulike scenarioene. Vi må fortelle at det er stor sjanse for at naturen til avslutte svangerskapet. Vi vet at det vil bli en for tidlig fødsel, vi vet bare ikke når, forteller hun og fortsetter:

— Vi forteller derfor også om muligheten til å søke om svangerskapsavbrytelse, for de som ønsker det. En slik situasjon er selvfølgelig veldig vanskelig, og i dette tilfellet var det jo også assistert befruktning, noe som betyr at foreldreparet allerede har gått i gjennom mye for å få til dette. Det er lett å skjønne at dette er vanskelig, sier hun.

- Vanskelig å fordøye

Hun bekrefter at det ble funnet for lite fostervann hos Marte, og at hun fikk beskjed om dette i uke 18.

— Jo tidligere man oppdager lite fostervann, jo større konsekvenser kan det få. Fosteret trenger vannet, for å få en normal utvikling av lungene. Dersom det er lite fostervann fordi det er hull på fosterhinnene er det svært stor sjanse for spontanabort og tidlig fødsel, forteller hun.

Albrechtsen forteller at det for foreldre som får beskjed om at alt ikke er som det skal på rutinekontrollen, kan oppleves svært vanskelig.

— Foreldre kommer med en forventning om at alt er normalt. For de foreldrene som får beskjed om at noe er unormalt, kan dette bli en sjokkartet opplevelse og veldig vanskelig å fordøye, forteller klinikkoverlege på Kvinneklinikken, Susanne Albrechtsen.

Optimistiske leger

Overlege Bodil Salvesen på Barneklinikken var tilstede under Birks fødsel, tok hånd om han og har sammen med sine kollegaer og personalet på Nyfødtavdelingen behandlet Birk.

Hun husker godt arbeidet med den lille gutten, og minnes at foreldrene var svært spente på grunn av alle de mange utfordringene gjennom svangerskapet.

— Vi vet at det kan gå dårlig når fosteret har ligget uten eller i lite fostervann. Til tross for sin forhistorie, gikk fødselen til Birk bra. Han var stor og fin, og hadde fin hjerterytme. Lungene var hovedutfordringen. Han trengte ekstra mye respiratorstøtte den første tiden. Han var også ganske slapp, noe som er vanlig for premature barn, forteller hun.

Hun forteller at Birk har gått fint opp i vekt og lærte seg å spise selv til normal tid.

— Han har kommet veldig langt, og vi er veldig optimistiske med tanke på fortsettelsen. Han bruker også mindre og mindre oksygen, forteller hun.