Torsdag kan du høyst sannsynlig ikke oppleve dette himmelfenomenet i Bergen

– Det er liten sannsynlighet for å se noe som helst.

Dette bildet viser solformørkelsen over Svalbard i 2015. I dag kan det bli mulighet for å se en delvis solformørkelse over Bergen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  • Aurora Berg
  • Karoline Risnes
Publisert Publisert

Hvis du retter øynene mot himmelen klokken mellom klokken 12 og 14 torsdag kan du bli vitne til at månen stiller seg foran solen og danner en delvis solformørkelse. Men husk å beskytte øynene.

Likevel kan det bli vanskelig for vestlendingene å få med seg solformørkelsen, et tykt skydekke har nemlig lagt seg over store deler av Vest-Norge.

– Det er liten sannsynlighet for å se noe som helst. Det skal være et tungt skydekke hele dagen, og det ser ikke ut som det sprekker opp før på kvelden, sier meteorolog ved Meteorologisk institutt, Anne Mette Olsen.

Hun understreker at skydekket er like dekkende over hele Vest-Norge, og at en biltur ikke kan garantere at man får med seg himmelfenomenet.

– Det er såpass usikkert at jeg ikke ville satt meg i bilen og kjørt til Ålesund. Sjansen er større om du prøver Oslo eller Kristiansand, men da begynner du å få dårlig tid, sier Olsen.

Størst i nord

Den delvise solformørkelsen vil bli synlig fra hele Norge om været tillater det. Men jo lenger nord du befinner deg, jo mer av solen vil bli dekket.

I Bergen vil solen på det meste bli 35 prosent tildekket, mens Longyearbyen vil oppleve 71 prosent solformørkelse.

Noen steder er skylaget såpass tynt at solformørkelsen svakt skinner gjennom. Foto: Guro Holm Bergesen

Klokken 12.36 er det beregnet at man vil kunne se solformørkelsen i maksimal fase, altså 35 prosent tildekket, over Bergen.

Ikke alltid synlig

En solformørkelse blir til ved at månen passerer mellom jorden og solen. Dermed kaster månen skygge over deler av jorden. I løpet av et år kan dette skje flere ganger, men det er ikke synlig over hele kloden hver gang.

Dette vil bli den største solformørkelsen i Norge siden 20. mars 2015. Da var den delvise solformørkelsen betydelig større. I Bergen var formørkelsesgraden oppe på 93 prosent.

Dersom du vil se direkte mot solen må du bruke solformørkelsesbriller, for å unngå skader fra det sterke lyset, og stråling. Dette gjelder også om det er lett overskyet og solformørkelsen sees gjennom skyene.

I deler av Canada, Grønland og Russland vil solformørkelsen være betydelig større, og alt man vil se av solen er en lysende ring rundt månen. Det kalles en ringformet solformørkelse.

Publisert
  1. Astronomi
  2. Verdensrommet
  3. Solformørkelse
  4. Vær

Les mer om dette temaet

  1. Jeff Bezos skal reise ut i verdensrommet

  2. Brannvesenet: – Nå er det alvor!

  3. Juni var rekordvarm i fjor. Nå har forskere beregnet hvordan det blir i år.

  4. Lysten på en tur til Vestlandets hovedstad? Her er bergensernes egne favorittsteder.

BT anbefaler

Trude (38) vart brutalt overfallen på jobb. Då starta ein ni år lang kamp.

Trude Gruben Breivik og mannen hadde kjøpt nytt hus på heimstaden. Fødselspermisjonen med barn nummer to var straks over.