Leker med livet langs Bergensbanen

Folk bruker togskinnene som skiløyper. Bane NOR frykter ulykker i vinterferien.

Publisert:

Denne videoen ble tatt for noen uker siden mellom Haugastøl og Ustaoset. Skisporene følger jernbanelinjen i flere kilometer, og er ikke et uvanlig syn langs Bergensbanen.

I forbindelse med vinter- og påskeferien registrerer lokførere på Bergensbanen daglig skispor som krysser eller følger jernbanelinjen, ifølge Bane NOR (tidligere Jernbaneverket).

Neste uke har store deler av Vestlandet vinterferie, og det er ventet at mange vil reise til fjells.

– Vi frykter at det kan skje en ulykke, og oppfordrer alle som skal på ski i vinterferien til å ta risikoen alvorlig. Det kan være fristende å ta en snarvei til hytten eller turmålet, men følgene kan bli tragiske, sier banesjef Guro Torpe i Bane NOR.

Verst i høyfjellet

Områdene rundt Mjølfjell og vest for Finse er særlig utsatt for farlige krysninger.

På Finse passerer mellom 30 til 40 tog i døgnet i opptil 70 kilometer i timen. Mellom stasjonene kan farten komme opp i 160 kilometer i timen.

– Mange er nok ikke klar over hvor fort og stille et tog kommer. Vi har hatt dødsulykker tidligere, og etter hvert mange nestenulykker. For lokomotivførerne er slike hendelser en stor påkjenning, selv om skiløperen kommer seg unna, sier Torpe.

Bane NOR påpeker at togene trenger lang tid på å bremse. Kommer et tog i 100 kilometer i timen, bruker det en kilometer på å stoppe. Møter toget på en skiløper rundt en sving, er lokføreren dermed sjanseløs til å stoppe.

Torpe forteller at det ikke er trygt å orientere seg etter rutetabellen for å krysse jernbanelinjen. Tabellen inneholder verken godstog eller arbeidstog.

Bryr seg ikke om fareskilt

Lensmann i Hol, Torstein Seim, sier politiet kjenner godt til problemet.

– Dette gjentar seg hvert år, til tross for at det er godt merket med fareskilt de fleste stedene hvor folk krysser jernbanelinjen. Vi får særlig ofte meldinger om strekningen Ustaoset - Haugastøl, sier Seim til BT.

Lensmannen sier det er vanskelig å finne effektive tiltak som hindrer folk i å ta livsfarlige snarveier.

– Når folk først har bestemt seg for å krysse togskinnene, stopper de ikke på grunn av advarsler og skilt. Det eneste som hjelper, er å være der idet det skjer. Dette er ulovlig og veldig farlig, sier Seim.

– Kan ikke gjerde fjellet inne

Banesjef Guro Torpe mener Bane NOR har tatt de nødvendige forholdsreglene for å forebygge farlige situasjoner, og ber folk vise ansvar.

– Det er kun lov å krysse sporet via planoverganger og over steder hvor togene går i tunnel. Vi har satt opp fareskilt og i spesielle områder er det gjerder. Det er ikke aktuelt å gjerde inne hele høyfjellet for å hindre folk i å krysse jernbanelinjen, sier hun.

Publisert: