Slik skal Norge vaksineres
Byfolk vil trolig få de første vaksinene mot svineinfluensa, mens nordmenn i landlige strøk må vente.

Vaksineringen av risikogrupper tar til i slutten av oktober, men det kan gå flere måneder før alle nordmenn har fått tilbud om den.
Folk i de største byene vil trolig få vaksinene først. Produsenten vil sende dem til et kjølelager på Eiksmarka rett utenfor Oslo. Vaksinene vil deretter bli sendt med fly til sentrale steder på Vestlandet, i Midt-Norge og i Nord-Norge, og vil så bli fraktet med kjølebiler til alle kommuner i disse landsdelene. Vaksiner til øvrige kommuner vil bli fraktet med kjølebil fra det sentrale lageret.
— Det er dessverre slik at vi ikke vil nå alle kommuner helt samtidig. Vi bor i et langstrakt land, sier farmasøyt Kjersti Rydland i Folkehelseinstituttet.
Bergen, Oslo og Trondheim er blant byene som vil få vaksiner først.
Trolig vil det ta en ukes tid å få vaksinene ut til hele landet. Om forskjellen mellom by og land kan få noen praktisk betydning for smittespredningen, er uklart.
— Vi tror ikke det, men det er veldig vanskelig å svare på dette. Hvis vi skulle få en stor topp i pandemien i første del av utsendingen, kan det få betydning, sier Rydland.
Venter på klarsignal
De første vaksinene er ventet til kjølelageret i Oslo om to ukers tid. Der skal de skal de ligge frem til EU og det norske Legemiddelverket godkjenner vaksinen. Først når den formelle godkjennelsen er gitt, vil vaksinene bli sendt ut til norske kommuner.
— Hvorfor sendes ikke vaksinene i stedet rett ut til kommunene så snart de ankommer landet?
— Det henger sammen med at vi må ha kontroll på kjølesystemet. Vaksinene må oppbevares ved rundt fire grader. Det er ikke alle kommuner som har egnede kjølerom, sier Karin Rønning, smittevernvakt i Folkehelseinstituttet.
Vanlige kjøleskap holder riktig temperatur, men er neppe noen god løsning.
— I så fall måtte man hatt en del kjøleskap. Vaksinene kommer på paller, sier Rønning.
Fastleger og gymsaler
Hvordan du rent praktisk vil bli innkalt til vaksinering, er fortsatt ikke bestemt.
Trolig vil fastlegene ta seg av det meste av jobben i de store byene, mens det kan bli aktuelt å innkalle befolkningen i små kommuner til massevaksinering i f.eks. gymsaler.
Aller først skal risikogruppene få tilbudet, i tillegg til utsatt helsepersonell og gravide i andre og tredje trimester.
Senere vil alle andre nordmenn over tre år få vaksinen, om de ønsker det. Vaksinen kan bli godkjent også for mindre barn senere på vinteren.
Å vaksinere det meste av folket vil trolig ta et par måneder.
— Vi regner med at alle vil ha fått tilbudet før slutten av januar, men hvorvidt vi kommer til å anbefale alle friske, voksne nordmenn å ta den, er ennå uklart, sier smittevernvakt Rønning.
Vil du ha vaksinen? Skriv gjerne noen ord i feltet under!