Kjerringrådene du kan trenge i sommer

Ekspertene kommenterer: Hvilke fungerer, hvilke fungerer ikke?

Publisert Publisert

SOMMERPLAGER: Mygg, solbrenthet og influensa kan ødelegge enhver sommerferie. Finnes det råd som ikke er dyre? Foto: NTB Scanpix

 • Martine Markussen
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Du har hørt det en rekke ganger. Hold pusten, så forsvinner hikken. Gni tannkrem på kviser for å få bukt med dem. Tenn en fyrstikk etter bommelom for å unngå lukt.

Et kjerringråd kan defineres som knep man gjør for å løse små problemer, som gjerne går utenfor det naturlige eller vitenskapelige. Derfor har vi hørt med folk som sitter på vitenskapen hva de tenker om rådene – og hvorfor de fungerer. Eller eventuelt ikke.

Råd mot reisesyke

Mange setter seg i bil, båt, tog eller fly for å reise på ferie. Hva kan man så gjøre om en selv eller barnet blir reisesyk og kvalm under turen? Da er gode råd dyre. Heldigvis finnes det en rekke kjerringråd å følge i nøden. Blant annet disse:

 • Drikke cola mot kvalme og vondt i magen
 • Persilledusk rundt halsen mot bilsyke og kvalme
 • Svelge pepper mot kvalme
 • Trykke omtrent to fingerbredder fra håndleddet, på presspunktet mot kvalme
  Bettina Husebø, lege og førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen, kan tenke seg at spesielt det utbredte rådet om å drikke cola kan virke. Hvorvidt det har noen vitenskapelig effekt vet hun ikke, men når man er kvalm og kaster opp mister man blant annet mye væske, sukker og salt – så det meste av næring man tar i seg vil være bra for å stabilisere tapet.
 • Hjemmeferie? Slik skal været bli den kommende uken
  En kinkig sideeffekt av å drikke sukkerholdig brus, som mange kanskje ikke er klar over, er at brus og andre sukkerdrikker inneholder så mye sukker at det har en mulighet for å forverre mageproblemene. Oppfordringen fra Husebø er derfor:

— Kombinerer man cola eller annen brus med salt kjeks får man gitt kroppen tilbake noe av det den kan ha mistet. Så lenge en får i seg væske, sukker og salt, fungerer det meste, sier hun.

Placeboeffekten er stor

Videre er Husebø usikker på om verken persilledusk eller pepper fungerer, men sier:

— Det er egentlig veldig enkelt, for alt virker! Poenget er at rådene fungerer først og fremst som en placeboeffekt og en tro på at noe kan hjelpe. Det er bevist at en slik tro gjerne hjelper mellom 30–40 prosent, sier hun.

Hun eksemplifiserer med at dersom man har hodepine om morgenen og kommer på at man har Paracet i skapet – for så å gå og ta en for å bli bedre – vil det gjøre at man føler seg bedre allerede et par minutter senere. Det kommer av at forventningen om å bli bedre er der.

- Det er egentlig veldig enkelt, for alt virker!

Husebø har i flere år forsket på dementpasienter og forteller at disse mister placeboeffekten som følge av sykdommen. Det er beviselig at disse pasientene går glipp av en stor bedringseffekt fordi de ikke har denne forventningen til at råd fungerer – i tillegg til at de også har mindre effekt av legemedisiner, fordi de ikke har tro på at de vil virke.

Les også:

Les også

Du treng ikkje pass for å reise i Norden

Et råd hun imidlertid antar fungerer, er å trykke på presspunktet mot kvalme.

— Når man vet hvor dette punktet er, kan man klemme på det og det kan virke etter en stund, sier legen.

Urin har god effekt

Andre plager man kan få i sommerferien er for eksempel myggstikk, solbrenthet eller andre brensler som brennmanet eller brennesle. Noe av det man kan bli rådet til i gammel kjerringtro er dette:

 • Tisse på myggstikk og områder som er brent av brennesle eller brennmanet
 • Tomat på brenneneslestikk eller soleksem
 • Ha potetmel på steder som er solbrent
 • Å bruke urin er en utrolig gammel sak. Før i tiden brukte man å gurgle urin hvis man hadde vondt i halsen. Det høres ekkelt ut, og jeg tror nok aldri jeg ville gjort det selv, men urin har mange mineraler og det er påstått å ha effekt på infeksjoner eller mot betennelse, forteller Husebø.

LINDRENDE TOMAT?: Et kjerringråd sier tomat skal lindre brenneslestikk eller soleksem. Foto: (FOTO: Rune Nielsen/Arkiv)

Når det gjelder å bruke tomat på brenneslestikk eller soleksem, mener Husebø man like gjerne kan bruke agurk, avokado eller det meste annet. Dette fordi det mest vil gi en kjølende effekt. Hun trekker også frem at placebo nok er den største grunnen til at det rådet vil fungere.

— Potetmel på solbrenthet tror jeg på. Potetmel har i likhet med grønnsakene en kjølende effekt, slik at det vil gjøre det brente området mer behagelig.

Legen understreker at hun er positiv til alle rådene, og at så lenge folk tror på dem vil de fungere uansett. Hun trekker også frem at ingen av rådene har noen bivirkninger – som mange legemidler har – noe hun ser på som en hovedgevinst ved bruk av dem.

Råd mot influensa: – Det er direkte galt

Hva om sommerinfluensaen sniker seg på? Da nærmest flommer det over av råd du kan følge. Influensaekspert ved Haukeland universitetssykehus, Elling Ulvestad, mener det er to kategorier av kjerringråd i forbindelse med influensa; de helt ufarlige og de helt gale.

— Det er ikke noe galt med de fleste kjerringråd, men de gjør ikke nødvendigvis noe bedre heller, sier Ulvestad.

Influensaeksperten vurderte disse rådene:

 • Sitron og honning i forskjellige varianter (varmet opp, blandet, i dropsform eller rene dråper) mot influensa
 • Tygge granskudd mot forkjølelse
 • Svelge pepper (gjerne blandet med melk) mot kvalme og influensa
 • Hvitløk mot tett nese/forkjølelse
 • Unngå såpe for å bygge opp og styrke immunforsvaret – og derfor slippe influensa og andre bakteriesykdommer
  Hans umiddelbare reaksjon var denne:

— Det siste punktet er direkte galt. Hvis du følger det rådet vil du bli mer utsatt for å få influensa og andre sykdommer.

Lindrer, trøster og gir håp

Ulvestad forklarer at spesielt håndvask er svært nyttig, fordi det fjerner smittestoff som legger seg i hendene, og kan bryte smittekjeden fra hånd til munn – som er en svært vanlig kilde til smitte.

— Det rådet ville jeg derfor ikke fulgt, for man kan heller bli mer utsatt for smitte enn noe annet, sier han.

Resten av rådene mener han er harmløse.

- Det psykiske har en utrolig viktig effekt.

— Det er ingenting som tilsier at de verken vil forebygge eller virke terapeutisk, men de kan virke lindrende i korte eller litt lengre perioder, og de kan trøste og gi håp.

Skal du ut og fly? Les dette:

Les også

- Vi skal klare å opprettholde rutene som planlagt

Han påpeker imidlertid at rådene er viktige funksjoner i seg selv, i likhet med Husebø.

— Det lindrer sykdommen hvis du gjør noe du tror vil hjelpe. Det psykiske har en utrolig viktig effekt, sier Ulvestad.

- Ville også blitt frisk uten

Influensaeksperten forklarer at det aller meste som kalles influensa egentlig er noe de kaller influensaliknende sykdommer. Ofte gjelder dette forkjølelsesvirus. Og alle influensaliknende sykdommer går over etter fem til syv dager.

— Dermed er det slik at hvis du putter hvitløk i nesen eller svelger pepper på den andre eller tredje sykdomsdagen, blir du gjerne frisk på den fjerde eller femte dagen – men det ville du også blitt uten, sier Ulvestad.

Influensaeksperten har sjelden eller aldri brukt kjerringråd selv, men han avslutter med å gi et ekspertråd som er nesten like sikkert som banken:

— Mitt råd nummer én er håndvask. Det er det aller beste for å unngå smitte, og det er ikke veldig vanskelig. Det virker mot alle smittestoff – så det er tidobbel gevinst!

Har du noen gode kjerringråd? Del dem i kommentarfeltet!

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Hun sier gjentatte ganger: «Du må ikke se ned. Du må ikke se ned, Morten» ... Men jeg har allerede sett det.

Morten Furre (49) havnet i en alvorlig ulykke sensommeren 2018. Dette er historien fortalt av ham selv og de som reddet…

Sakene flest leser nå

 1. Død kvinne var student ved NHH: – Nå handler det om å ivareta hverandre

 2. Uenighet om ferie-SFO i Øygarden

 3. Busstreiken er over: – Beregn ekstra tid

 4. Mann truffet av stålbjelke

 5. Hjemmekontor? Fem ting du aldri bør gjøre på jobbens PC.

 6. Fra benken til Milan på to år: Slik reagerer gamle­treneren på komet­karrieren