I Kina har et firma nå oppfunnet høyteknologiske spisepinner, som kan avsløre problemer med maten. Det er akkurat så ekkelt som det høres ut.

Ingrediensene til avløpsolje, som den blir kalt, kommer fra for eksempel avfall fra slakterier. Eller fra søppelbøtter ved store kjøkken og restauranter. Det kan også være fett, som er tappet fra kloakk og avløp, derav navnet.

Solgt som ny matolje

Det hele blir så helt i tønner og metallkar, som kan være både rustne og skitne, hvor det kokes og filtreres. Deretter blir det solgt som ny matolje.

Nå har myndighetene i Taiwan avslørt hvordan en av landets mest velkjente produsenter har brukt den ekle og helse­skadelige oljen.

Selskapet Chang Guann fikk avløpsoljen fra en underleverandør og brukte den til å produsere minst 780 tonn matolje. Den skal ha blitt solgt til skoler, restauranter, kafeer og matvareprodusenter over hele Taiwan.

1000 bedrifter

Foreløpig er opp mot 1000 bedrifter involvert. Ifølge noen analytikere har nesten halv­parten av Taiwans 23 millioner innbyggere fått i seg avløps­oljen. Imidlertid i så små mengder at det ikke er fare for helsen.

Skandalen har fått statsminister Jiang Yi-Huah til å danne en spesiell innsatsgruppe fra forskjellige myndigheter og departementer, som skal etterforske saken. Myndighetene vil også inspisere samtlige 100. 000 bedrifter som fremstiller mat­varer i Taiwan. Inspeksjonen vil ta 30 måneder.

Selskapet unnskylder

Det var politiet som i forrige uke gjennomførte en razzia mot en fabrikk som ulovlig hadde fremstilt oljen, som var blitt solgt videre til Chang Guann til langt under markedspris. Fabrikkens eier, en visedirektør hos Chang Guann — og fire andre personer - er blitt arrestert.

Ifølge Chang Guann har de brukt olje fra fabrikken siden 25. februar. Torsdag beklaget selskapets styreformann, Yeh Wen-hsiang.

Kritikken har imidlertid haglet mot både bedrifter og myndigheter. For Chang Guann og andre virksomheter burde hatt kontroll med underleverandørene, lyder kritikken. Spesielt fordi flere av dem også var involvert i en annen skandale i fjor, som også da handlet om ulovlige stoffer i matoljen.

Derfor vil flere politikere nå stramme inn loven, så bedrift­ene mister lisensen hvis de gjør samme overtredelse to ganger på ett år.

Eksportert?

Myndighetene undersøker også om produkter med avløpsoljen kan ha blitt eksportert til utlandet, for eksempel Kina. Her kjenner også kinesiske for­brukere til avløpsolje.

For eksempel ble en bande på 20 personer tidligere i år idømt straffer opptil betinget dødsstraff for å ha produsert og solgt avløpsolje siden 2006.

Avløpsolje er så utbredt at problemene til og med har fått det kinesiske teknologiselskapet Baidu - Kinas svar på Google - til å finne opp et sett spise­pinner som blant annet kan avsløre avløpsolje.

Det sitter elektroniske sensorer i de høyteknologiske spisepinnene, som sender resultatet videre til en applikasjon på brukeres mobiltelefon. Her kan man så se forskjellige data om matens næring, syrebalanse og friskhet.

Frosne hønseføtter fra 1967

Spisepinnene, som heter Baidu Kuaisou, er inntil videre en prototyp. De ble avslørt av selskapets direktør, Robin Li sist onsdag, men det er ennå ikke satt noen dato for når de kan selges til forbrukerne.

-  I fremtiden vil man med Baidu Kuaisou kunne se data om vann og matvarer - om de er blitt for gamle og hvilken næring de har, sa Robin Li.

Problemene med matvaresikkerhet er omfattende i Kina. Den siste større skandalen er fra slutten av august, hvor myndighetene beslagla 30.000 tonn hønseføtter, som var bleket med hydrogenperoksid, som ga dem en renere og hvit fremtoning. Til nå er 38 personer arrestert.

I 2013 beslagla myndighetene også 20 tonn frosne hønseføtter, som var produsert i 1967.

En undersøkelse fra Pew Research fra 2013 viser at 38 prosent av kineserne anser matvaresikkerhet som et «meget stort problem». I 2008 var tallet 12 prosent.

BERGENS TIDENDE / POLITIKEN