«Vil han at de ansatte skal bli utsatt for passiv heroinrøyking»

Lisbeth Iversen (KrF) reagerer sterkt på på helseminister Jonas Gahr Støres forslag om heroinrøyking.

UROLEG: Byråd Lisbeth Iversen ser med bekymring på Jonas Gahr Støre sitt utspill.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

I dag ble nyheten om Støres ønske om at heroinmisbrukere røyker stoffet fremfor å injisere det:

— Ett av temaene jeg har forholdt meg til er røyking av heroin. Det har jeg tenkt å si ja til, og det får jeg regjeringen med på, sier Støre i et intervju med gatemagasinet Erlik.

Skal ned

Målet hans er å redusere antall overdosedødsfall blant sprøytenarkomane. Hvis han får det som han vil, og dersom utredninger og høringer går i hans favør, kan det bety at

Les også

Støre vil gjøre heroinrøyking lovlig

det fra neste år blir mulig for heroinbrukere å røyke stoffet lovlig, skriver Dagsavisen.

På spørsmål om hvordan brukerne kan røyke heroin lovlig, svarer Støre at dette blir kommunenes hovedansvar.

Sprøyterom

Støre foreslår at det på sprøyterom, røykerom eller andre avtalte områder kan legges til rette for røyking i lovlige former.

Bergen er en av byene hvor det ikke kommer sprøyterom med det første. Det har KrF sikret seg som en del av byrådsplattformen som dagens byråd styrer etter.

Lisbeth Iversen (KrF) er byråd for sosial, bolig og områdesatsing i Bergen.

Hun synes ikke noe om forslaget fra helseministeren:

— Det virker ikke på meg som et gjennomarbeidet forslag. Det virker som et utspill, lignende det Anne-Grete Strøm-Erichsen hadde i fjor, som hun senere ikke fikk gjennom i regjeringen. Er dette egentlig regjeringens politikk, spør Iversen.

Mistet penger

Byråden er for tiden i Oslo, og har diskutert saken med Oslo-byrådet også.

— Det er flere ting vi forundres over. For det første må jo dette stride med Arbeidsmiljøloven. Den har som sitt viktigste premiss å ta hensyn til de ansatte og deres miljø. Dette med røyking av heroin er allerede blitt et problem på sprøyterommet i Oslo, og ansatte plages av det.

Hun mener også det ser ut som om regjeringen dytter kostnadene over på kommunene. Hun viser til at Støre mener kommunen må opprette rom hvor dette kan skje.

— Vi er allerede fratatt midler i rusomsorgen. Skal de gi oss dem tilbake eventuelt?

Sosialbyråden presiserer at hun er prinsipielt mot legalisering av heroinbruk. Hun påpeker samtidig at man aktivt prøver å få heroinmisbrukere i Bergen til å bytte fra injisering til røyking.

— På Strax-huset deler ut utstyr og lærer dem som er blitt avhengige av å injisere opp i hvordan man kan røyke. Vi er enige med at det er mindre farlig å røyke.

Ikke prinsipiell forskjell

Det reagerer SVs Oddny Miljeteig sterkt på.

— Her snakker Lisbeth Iversen ut av begge munnvikene på en gang. Hun gir sin tilslutning til at man lærer misbrukere å røyke, men ikke rommene.

Miljeteig mener spørsmålet er om det offentlige aksepterer at man skal oppmuntre avhengige til å røyke heroin.

— Den prinsipielle forskjellen er ikke om man går inn for brukerrom eller ikke, men om man vil gå inn for dette som et skadereduserende tiltak.

FÅR KRITIKK: Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap).
Publisert: