- Mange kommer til å gå seg vill her den første tiden, sier Tore Hetland.

Han er hentet inn for å guide BT rundt i de nye lokalene til Høgskolen i Bergen. I hele sommer har studenten som skal bli barnehagelærer hatt jobb med å gå vakt i gangene, og er blant dem som er mest kjent.

- Jeg har aldri likt sånt før, arkitektur og gamle bygg, men etter en sommer her har jeg ikke noe valg, for det er jo så fint, sier Hetland.

Jeg har aldri likt sånt før, arkitektur og gamle bygg, men etter en sommer her har jeg ikke noe valg for det er jo så fint.

Barnehagelærerstudent Tore Hetland

Utenfor legges den siste asfalten og de siste trærne plantes. Noen jobber iherdig for at vinduene skal skinne til førsteårs— studentene starter studiene onsdag. Kaffebaren og klinekroken er på plass, selv om det ennå mangler å få på lys i taket.

Inspirasjon

Siden 5. august har lærere og bygningsarbeidere gått og sittet over hele det 51.000 kvadrat-meter store bygget på Kronstad for å forberede semesterstart.

AVANSERT UTSTYR: Hos sykepleierne er det operasjonsstue, anestesi- post og sengepost. Avanserte dukker ligger i sengene, noen så tekniske at de kan skrike, gråte, hoste og lage brekningslyder.
Marita Aarekol
GRØNT I MIDTEN: Midt i bygningen er det tre hager. Denne heter bibliotekhagen.
DRAMATISK: - VI får inspirasjon av å leke med kostymene, sier høyskolelektor i drama, Tone Stangeland. Hun synes de nye lokalene er fantastiske.
Marita Aarekol

På de to dramarommene er professorer og lektorer i full sving med å sette på plass stumtjenere, lampeskjermer og lyskastere, og rydde ut av kasser på kasser med kostymer og rekvisitter.

Professor Stig Eriksson mener de nye lokalene gir inspirasjon.

-  Vi har fått rom som egner seg meget bra både til undervisning og små produksjoner, sier han.

Men lagerplass blir en utfordring. Pulter og stoler må bæres frem og tilbake for å gjøre rommet til klasserom.

- Vi flytter inn i en høgskole som allerede er for liten, og det kan bli en kamp om rommene, sier Eriksson.

Fortetting

Mennesker, møbler og utstyr som tidligere boltret seg på rundt 70.000 kvm rundt om i Bergen, skal nå samle seg på rundt 60.000 kvm på Kronstad og i Møllendalsveien. Mange av de ansatte er avventende til hvordan det vil bli.

- Alle får mindre plass, og ikke alle er glade for det. Samtidig blir omgivelsene kraftig forbedret, så vi håper folk synes det veier opp. Fortettingen gjør oss også mer miljøvennlig, sier kommunikasjonsdirektør Elin Folgerø Styve.

Lærerne må også på skolebenken i ukene før studentene kommer. I tillegg til at alle esker må pakkes ut, er det mye nytt utstyr å sette seg inn i.

Fysioterapistudentene har fått nye og avansert måle— og analyseinstrumenter, men også de må flytte utstyr inn og ut.

- Den jobben får vi heller ta. Det er verdt det, sier førstelektor Reidar Aarskog, unnskylder rotet og forsikrer at alt er fint til studentene kommer.

At alt skal fungere knirkefritt de første ukene, tror ikke assisterende prosjektdirektør Knut Kismul. Med så mye avansert utstyr, må det være noe innkjøring, men:

- Vi er klare til å ta imot studentene, og gleder oss til det, sier Kismul.

Ølkraner

I studenthuset skjer muligens likevel det viktigste. Montør Terje Kallestad fra Hansa setter opp ølkranene i baren. Her skal det bli konsertscene og pub.

- Dette tror jeg blir steinbra. Vi er spente på åpningstidene, sier student Tore Hetland.

- Å?

- Ja, om det blir åpent samtidig med undervisningen. Det blir sikkert ikke det, men det hadde vært moro, mener han.

Om det blir trangt, synes han det er for tidlig å si.

- 6000 er et stort tall, jeg klarer ikke å se det for meg. Det kan godt hende det går greit. Du får spørre igjen om en måned.