- Holdt Mongstad-sprekken skjult

Regjeringen kan ha ventet med å informere om Mongstad-utsettelsen av frykt for en ødelagt valgkamp, mener Høyre og Frp.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

— Høstens valg så lenge ut til å bli et klimavalg. Da ville nyheten om en utsatt månelanding ha passet veldig dårlig inn, mener Fremskrittspartiets Ketil Solvik-Olsen.

Han viser til at Statoils masterplan - som sår tvil om tidsplanen for CO2-rensing av gasskraftverket på Mongstad - kom allerede i februar i fjor.

— Gassnova-rapporten som Stoltenberg viste til i Stortingets spørretime på onsdag, er bare en gjennomgang av Statoils masterplan. Det innebærer at regjeringen allerede i god tid før valget må ha skjønt at løftet om rensing i 2014 ville sprekke, sier Solvik-Olsen.

- Alvorlig

Frp-representanten får støtte av Høyres miljøpolitiske talsmann Nikolai Astrup.

— Det har ikke kommet nye opplysninger av vesentlig betydning etter Statoils masterplan. Det virker som om regjeringen har holdt tilbake informasjon for Stortinget, noe som i så fall er meget alvorlig. En annen ting er at Stoltenberg ikke ga et godt svar på det viktigste spørsmålet: Hvorfor renseprosjektet er utsatt, sier Astrup til NTB.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) rister på hodet av påstandene om at regjeringen bevisst holdt Mongstad-sprekken skjult for velgerne.

— Hvis det hadde vært tilfellet, hadde jeg vel ikke ventet helt til nå - et halvt år etter valget? Jeg må gjøre mine vurderinger uavhengig av hva Statoil sier, og den prosessen har naturlig nok tatt noe tid. Dette er en stor og vanskelig sak, sier Riis-Johansen til NTB.

Slår tilbake

Under en felles pressekonferanse torsdag tok SV-leder Kristin Halvorsen og miljøvernminister Erik Solheim Stoltenberg kraftig i forsvar. De gjentok garantiene om at et fullskalaanlegg for CO2-rensing på Mongstad vil komme på plass - dersom det er opp til de rødgrønne partiene - og avviste at regjeringen visste at tidsplanen som Stortinget vedtok i mai i fjor, ville sprekke.

— Det har vært en prosess. Først i april i år konkluderte vi med at planen ville sprekke. Dette vil vi redegjøre skikkelig for i revidert nasjonalbudsjett, sa Solheim.

Han bedyrer at han trodde rensing innen 2014 var realistisk, men legger til at usikkerheten omkring tidsplanen var kjent for alle, også opposisjonen.

— Allerede i Statoils masterplan fra februar i fjor kom det klart fram at tidsplanen ville være vanskelig å holde. Dette gjenspeilte seg også i debatten i Stortinget i mai, hevder Solheim.

- Ikke riktig

Påstandene fra Solheim får Ketil Solvik-Olsen på ny til å reise bust. Han viser til utskrifter fra stortingsdebatten i mai, der det klart framgår at representanter fra alle de tre rødgrønne partiene slo fast at det ikke var grunn til å tvile på tidsplanen om 2014.

— Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) sa selv i spørretimen 11. mars i fjor at masterplanen til Statoil viser at det er teknisk gjennomførbart å fange mer en 2 millioner tonn CO2 på Mongstad, sier Frp-representanten.

Han fastholder også påstandene om at Stoltenberg løy i spørretimen onsdag, der statsministeren viste til et representantforslag fra Høyre og Frp som gikk imot planene om rensing på Mongstad.

— Han vet utmerket godt at vi hele tiden hadde intensjoner om rensing på Mongstad selv om vi i utgangspunktet ikke ville operere med datofrister. Et samlet Stortinget stilte seg senere bak testsenteret og ambisjonene om fullrensing i 2014, sier Solvik-Olsen.

Les også

Mongstad kan lede til mistillit

Kommentarer? Vennligst bruk feltet under!

Publisert