— Dette er virkelig fersk fisk, sier Melanie Zeisberg fra Tyskland.

Hun står sammen med moren Petra Zeisberg og Sigfried Sass og ser på torsken som svømmer rundt i de nye fiskekummene til Tom Rørnes.

— Kummene er fra Tyskland, sier fiskehandler Tom Rørnes på tysk og peker på merket på siden av kummen.

— God kvalitet altså, svarer Petra Zeisberg og ler.

1000 liter med vann

Fiskehandler Tom Rørnes er akkurat ferdig med å montere de nye fiskekummene sine ute på Torgflaten. Han har fylt på vann og fått på plass torsk, kreps, hummer og krabbe.

— Det er veldig trist at de gamle fiskekummene forsvinner. Det er en historie som forsvinner her. Men jeg håper de nye kummene også faller i smak, sier fiskehandler Tom Rørnes.

De nye fiskekummene tar 1000 liter vann, er 1,45 meter lang og 1,20 meter bred. Og fra topp til bunn måler den nye fiskekummen 1,10 meter. Rørnes har betalt 150.000 kroner for begge kummene og forventer å bruke 10.000 kroner hvert år på å drifte dem.

— Jeg gjør dette fordi jeg ønsker at vi skal fremstå som et levende Fisketorg. Og da er levende fisk et viktig element, sier han før han fyller på litt ekstra vann på den ene tanken.

Stenges tirsdag

De fire gamle fiskekummene har altså Bergen kommune bestemt seg for å fjerne. De mener Fiskekummene på Fisketorget har utspilt sin rolle som oppbevaring av fersk fisk og skalldyr. Verken driftsselskapet, kommunen eller torghandlerne ønsket å ta regningen for å drifte kummene. Den årlige driftskostnaden lå på rundt 400.000 kroner.

SER UT: I de nye fiskekummene har torsken muligheten til å få med seg alt som skjer utenfor kummen.
RUNE NIELSEN

— Det er en ny verden også for oss. De nye kummene er mye tryggere. De har bedre renseanlegg og bedre kjøleanlegg. Jeg har også muligheten til å sette opp flere skillevegger og sorterer fisk og skalldyr på en annen måte, sier Rørnes.Han forteller at også Fjellskål har investert i to slike fiskekummer. Planen er å kjøpe flere til høsten dersom de faller i smak.

— De er mer folkevennlig. Fordelen med disse er også at jeg kan flytte dem hvor jeg vil. Men fiskekummene skal stå igjen på torgflaten etter stengetid. Jeg skal bare dekke dem til med glassfiber, sier han.

En gutt i grå hettegenser bøyer seg ned og kikker inne på torsken. Ved siden av står en mann med fotoapparat rundt halsen og peker på hummeren i den andre fiskekummen.

— De nye fiskekummene er helt klart finere og så kan man se fisken mye bedre, sier Melanie Zeisberg før hun og moren forsvinner nedover Fisketorget.

FØLGER MED: Melanie Zeisberg (t.h), Petra Zeisberg og Sigfried Sass står og studerer torsk og kreps i de nye fiskekummene på Torget.
RUNE NIELSEN
HUMMER: Fiskehandler Rørnes putter hummer opp i den ene fiskekummen sin på Torget.
RUNE NIELSEN