Politiets MC-razzia endte i alkohol-bot på 2500 kroner

Væpnet politi avbrøt MC-fest og inndro alkohol for rundt 100.000 kroner. - Galskap, sier klubbmedlem.

RAZZIA: 23. februar 2013 gikk politiet til aksjon mot MC-klubbens lokaler i Kjøkkelvik.
  • Christian Nicolaisen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Politiet slotil mot lokalene til MC-klubben Hog Riders, senere Devils Choice, enfebruarkveld for snart to år siden. Klubben ventet opp mot 200 gjester tilfeiringen av et tiårsjubileum.

Razziaen blegjort med bakgrunn i mistanke om ulovlig alkoholsalg og brudd på tolloven,uttalte politiet den gang.

Nå eroppgjørets time kommet for klubben, ved talsperson Øyvind Arntzen. Resultat: Et forelegg på 2.500 kroner for åha «oppbevart store mengder alkohol i lokalene uten at det var gittskjenkebevilling».

— Galskap

— Det er galskap. Den helgen aksjonerte politiet med flere titall mann, beslagla alkohol for 100.000-120.000 kroner og kastet folk på glattcelle. Og så ender det med en liten fillebot. Politiet skyter ikke engang spurv med kanoner, de skyter fluer, sier Arntzen til BT.

Han har nektet å vedta forelegget på 2.500 kroner. Dermed havner saken i retten.

— Dette viserbare det klubben har sagt lenge: Det er ikke forholdsmessighet mellom politietsinnsats mot disse menneskene og de resultater som kommer ut av det, sierArntzens advokat, Jørgen Riple.

- Dårlig butikk

Politietbeslagla rundt 1100 flasker øl, 80 liter brennevin og ca. 15 liter vin underrazziaen, som ble mye omtalt i mediene. 13 utenlandske gjester ble stanset påFlesland og bedt om å reise tilbake dit de kom fra. Blant annet havnet todanske kvinner, en forsikringsrådgiver og en lærer, på glattcelle da de kom tilBergen.

— Hvispolitiledelsen i Bergen er fornøyd med et forelegg på 2.500 kroner etter å hasendt 20-25 mann ut på overtid, så for all del. De står fritt til å bruke sineressurser der de mener de trengs. For meg fremstår det som dårlig butikk, sierRiple.

ALKOHOL: Politiet inndro store mengder alkohol da de gikk til aksjon mot MC-klubben i 2013.

Politiet: Ledd i kamp

PolitistasjonsjefTore Salvesen i Bergen vest mener at hans organisasjon plikter å følgeMC-klubben i Kjøkkelvik ekstra tett, spesielt etter at de ble til Devils Choicehøsten 2013.

— DevilsChoice sympatiserer åpent med Hells Angels, som av norsk politi er definert somen kriminell énprosentklubb. Da følger vi ekstra godt med, og det vetmedlemmene i klubben, sier han.

- Harforsvareren et poeng når han sier at det ikke er forholdsmessighet mellompolitiets ressursbruk og utbyttet i denne konkrete saken?

— Jeg ser atdet kan virke som om vi skyter spurv med kanoner når saken «bare» ender i etforelegg. Men aksjoner som den i 2013 er et ledd i vår kamp mot den typekriminalitet som enprosentklubber generelt står for, sier Salvesen (bildet).

SØKER: Tore Salvesen (55), politiinspektør og politistasjonssjef ved Bergen vest.

Nasjonal strategi

IfølgeKripos er énprosentmiljøet i Norge generelt forbundet mednarkotikakriminalitet, grov vold, trusler og trakassering. Selv bestridermiljøet dette. Devils Choice handler om samhold,brorskap og en brennende ­interesse for motorsykler, sa klubbens medlemmer i en større BT-reportasje tidligere i år.

— Det er dennasjonale strategien som gjør at denne klubben får ekstra oppmerksomhet. Vihandler ut fra sentrale føringer, sier Salvesen.

- Ermedlemmene i Devils Choice i Bergen kriminelle, slik du ser det?

— Hva vimener om det enkelte medlem ønsker jeg ikke å gå inn på.

Nekter å vedta bot

Norsk politihar i mange år hatt som strategi å forhindre etableringen av, og rekrutteringentil, kriminelle MC-gjenger.

— Vi har densamme tilnærmingen til «vår» klubb som politiet i landet for øvrig. Atmedlemmene selv har et behov for å bagatellisere sin rolle, får stå for deresregning, sier Salvesen.

Les også

- Vi ønsker ikkegjennomtrekk ogløse kanoner blantvåre medlemmer

Riple menerpolitiet i Bergen ikke nødvendigvis hadde til intensjon å gjøre storenarkotikabeslag da de gikk til aksjon mot klubblokalene i Kjøkkelvik.

— Jeg trorpolitiets mål er å gjøre livet så surt som mulig for medlemmene i klubben. Dehar som målsetting å plage disse menneskene, sier advokaten.

Riple bekrefter at forelegget ikke er vedtatt, men ønsker ikke å utdype akkurat den avgjørelsen noe nærmere før den blir behandlet i domstolen.

— Vi menerforholdet ikke rammes av den bestemmelsen han er siktet etter, og bestriderdermed at han har brutt loven, sier han.

Fikk kraftig rabatt

Øyvind Arntzen mener klubben har sitt på det tørre.

— Vi møtte selv opp på politistasjonen før festen for å levere inn en arrangementsmelding, hvor vi blant annet opplyste hvor mange som skulle delta og hvor de kom fra. Det var et lovlig arrangement. Vi kommer aldri til å godta boten, sier han.

Forelegget burdeifølge politiet i utgangspunktet vært på rundt 10.000 kroner.

«Vedreaksjonsfastsettelsen er det i formildende retning tatt hensyn til langsaksbehandlingstid hos politiet», heter det i forelegget, som er signertpolitiadvokat Sylvia Myklebust ved seksjon for organisert kriminalitet ibergenspolitiet.

Det har ikkelyktes BT å få en kommentar fra Myklebust.

BØTELAGT: Talsperson Øyvind Arntzen har ikke til hensikt å betale forelegget på 2500 kroner. - Vi har ikke gjort noe galt, sier han.
Publisert
BT anbefaler

Slik er verdensmesterens første restaurant i Bergen

– Den eneste restauranten i Bergen som tilbyr det ettertraktede kjøttstykket, skriver BTs anmelder.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Folk lo da de kjøpte sjøboden. – Vi sto til knes i vann.

  2. Lørdag settes Bergen sentrum på hodet

  3. Bil krasjet i kjøpesenter

  4. Ventet på mann som kom i land – beslagla død måke og våpen

  5. – Folk behandler meg som assistenten hans

  6. Etterlyser mann etter ran: – Ansatt ble truet