- Setter skuddene sine i Vågsbunnen

Kriminaliteten stuper etter stengingen av Nygårdsparken, men åpenlyst narkotikamisbruk bekymrer de næringsdrivende i Vågsbunnen.

Publisert Publisert

- FORVERRING: Pubeier Simon Theodor Selvik forteller om narkomane som setter sine doser helt åpenlyst: - Vi så ikke dette før, sier han.

  • Ørjan Torheim
  • Ove Sjøstrøm
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

- Problemet er at vi mister kunder når det er mange synlige rusmisbrukere i området. Forleden dag hadde vi et turforedrag her. Dessverre ble publikum distrahert av all trafikken av rusede personer rett utenfor butikken, sier Haavard Gjerdset i sportsbutikken Ute.

Fredag ettermiddag i Vågsbunnen. To politibetjenter står i enden av Hollendergaten. På en trapp 30 meter lenger inne i gaten sitter en sliten person og drysser et hvitt pulver på metallfolie.

Bartender og innehaver av puben No Stress, Simon Theodor Selvik, forteller om mange nye ansikter i gaten etter at Nygårdsparken stengte, og om narkomane som setter sine doser helt åpenlyst.

- Vi så ikke dette før, sier han.

Pubeieren, som er født og oppvokst i området, sier tilstrømningen av nye ansikter har vært betydelig siden Nygårdsparken stengte for snart 14 dager siden.

- Det settes skudd i gaten hver dag nå. I tillegg ser vi mange nye rusmisbrukere. Jeg tror det er riktig at kriminaliteten har gått ned, også her i Vågsbunnen, men rusmisbruket er blitt mer synlig, sier han.

MISTER KUNDER: Etter stengingen av Nygårdsparken merker de næringsdrivende økt press i Vågsbunnen: - Vi mister kunder når det er mange synlige rusmisbrukere i området, sier Haavard Gjerdset i sportsbutikken Ute. Foto: Odd Mehus

22 prosent reduksjon

Fredag presenterte politiet en statistikk som viser at innsatsen mot rusmiljøene har gitt resultater. Tilfeller av skadeverk, vold, vinning og narkotikakriminalitet har gått ned med 22 prosent fra uke 34 til 35.

- Kriminalitetstypene vi har sett på, er dem vi typisk pleier å fokusere på når det gjelder lovbrudd som folk flest blir berørt av. Jeg tror nedgangen har sammenheng med intensivert innsats mot kriminaliteten i åpne russcener, og at det har lagt en demper på aktiviteten, sier Olav Valland, sjef ved Bergen sentrum politistasjon.

Valland føyer til at det er snakk om relativt små tall og en kort periode.

- Men hvis dette viser en trend, og vi klarer å holde den ved like, er det jo svært positivt. Det gjenstår å se. Uansett er dette positive tall, fordi færre personer er blitt utsatt for kriminalitet, sier stasjonssjefen.

Operativ i to år

En spesialisert innsatsgruppe i politiet ble i august gjort operativ for å håndtere konsekvensene av den stengte narkoparken på Nygårdshøyden.

11 utvalgte politifolk skal jobbe generelt mot kriminaliteten i åpne russcener, og spesielt mot narkoselgerleddet. I salgsmiljøet er søkelyset spesielt rettet mot utlendinger uten lovlig opphold, som de siste årene har dominert i det stadig mer volds— og våpeninfiserte parkmiljøet.

Innsatsgruppen skal være operativ i minst to år, i tett samarbeid med ordinære ordens- og patruljemannskaper.

Politiets tilstedeværelse merkes også i sportsbutikken ved Korskirken.

- Vi har ikke så mange uvedkommende innom butikken nå, sier Gjerdset.

Det er ikke etablert et eget MO-senter (mottaks- og oppfølgingssenter) for rusmisbrukere i bykjernen. Som de andre næringsdrivende i Vågsbunnen, har også de ansatte i sportsbutikken sett en økt tilstrømning av rusmisbrukere til området rundt Korskirken.

Gjerdset frykter at det blir som før når politiet oppløser innsatsgruppen om to år.

- Det er klart at kriminaliteten i området går ned med mye politi her. Vi er mer bekymret for hva som skjer når politiet ikke har samme type tilstedeværelse, sier han.

- Ikke naturlige svingninger

Den kraftige reduksjonen i antall lovbrudd kan ikke forklares med naturlige svingninger, mener politistasjonssjef Olav Valland.

— Selv om tallene er for lave og varigheten for kort til å trekke endelige konklusjoner, mener politistasjonssjefen at det ikke er tilfeldig at det er mindre kriminalitet etter at Nygårdsparken ble stengt.

— Tallene underbygger det generelle inntrykket av at det faktisk har vært relativt rolig på utekriminalitetsfronten etter at parken stengte, sier han.

— Er dette fallet i kriminaliteten noe dere hadde sett for dere?

— Vi har ikke spekulert i hva utfallet av parkstengingen skulle bli. Det har ikke så mye for seg. Målingen er basert på en sammenligning av antall lovbrudd i enkelte kategorier i uken før Nygårdsparken ble stengt og uken etter at parken ble stengt. For én sone isolert – området Møhlenpris/Nygårdshøyden, som ligger i umiddelbar nærhet til parken – er nedgangen på 75 prosent. Men her er tallene så små, en nedgang fra 12 til tre straffbare forhold, at det er vanskelig å bruke dem uten kraftige forbehold.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Over 20 prosent dropp i kriminalitet etter at parken stengte

  2. - Rusomsorgen må bli bedre

  3. Nå rydder de parken

  4. Helse Vest åpner lommeboken