Frykter snøskred vil ta liv

Store nedbørsmengder fører til enorm snøskredfare i fjellet. Skredekspert ber folk være ekstra varsomme.

Publisert Publisert

SISTE REST: Vinteren er i ferd med å regne bort i Bergen. Lørdag formiddag lå bare en liten snøflekk igjen på Torgallmenningen. Foto: Rune Meyer Berentsen

  • Kjetil Gillesvik
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— De som skal ut i fjellet i dag, må vise ekstra stor forsiktighet, sier Kjetil Brattlien, skredekspert ved Norges Geotekniske Institutt (NGI).

NGI har blant annet ansvar for å overvåke snøskredfaren langs Bergensbanen og på Strynefjellsveien. Mest dramatisk er situasjonen langs jernbanetraseen, hvor NGI har regnet skredfaren til fire. Fem er det høyeste, og blir svært sjelden tatt i bruk.

— Det kan bygge seg opp mye snø på kort tid i bratt terreng, noe som øker faren for at skred kan utløses. I tillegg er temperaturen stigende, noe som betyr at snøen i høyden etterhvert vil gå over til regn. Og regn på nysnø gir garantert skred, sier Brattlien.

Sørpeskred

Ifølge Vervarslinga på Vestlandet vil det lørdag regne opp til cirka 800 meter. Nedbørsmengdene blir størst i indre strøk.

— Det er ikke mange dager i løpet av en vinter at det er så stor skredfare. Det som også kan skje er at regn fører til utløsning av sørpeskred. De går oftere i lavere områder. Vi hadde for to år siden tre sørpeskredulykker på Vestlandet som krevde til sammen fire menneskeliv. Det er fare for at liknende situasjoner kan oppstå i dag, forteller Brattlien.

- Betyr det at forholdene er livsfarlige og at liv kan gå tapt?

— Ja, absolutt. Det er ikke hvert år vi har dager med så stor skredfare som nå.

Eikedalen stengt

De store nedbørsmengdene fører blant annet til at Eikedalen Skisenter i dag holder steng. På hjemmesiden sin skriver de:

«Det er ventet ekstreme nedbørsmengder (regn) og vind lørdag 29. desember. Det blir derfor stengt denne dagen.»

— Folk må være ekstra varsomme. Og så må en følge med på bekker og dreneringsveier slik at det ikke er noe som tetter seg til, fortsetter Brattlien.

Fredag kveld meldte Vervarslinga på Vestlandet at det skal komme 111 milllimeter nedbør lørdag. Siden 1983 er det kun registrert fire tilfeller i Bergen med nedbør over 100 millimeter.

Nå viser det seg at natten ble langt tørre enn hva en på forhånd hadde forventet, noe som har ført til at Vervarslinga har nedjustert prognosene til mellom 50 og 60 millimeter.

— Det er fortsatt mye regn, men ikke så mye som i innlandet. På Kvamskogen er det ventet rundt 100 millimeter nedbør dette døgnet, sier Geir Otto Fagerlid, vakthavende meteorolog ved Værvarslinga på Vestlandet.

Dårlig snø

Lørdag formiddag var det åtte grader i Bergen sentrum, et betydelig væromskifte fra den ellers så vinterlige desembermåneden vi har vært gjennom.

— Når vi har hatt det så kaldt så lenge, er det alltid fare på ferde.

- Hva slags fare?

— Vannveiene er fryst igjen, noe som medfører at vannet vil ta nye veier.

— Vi vet også at etter en lenge periode med kulde, så vil snøkrystallene ha dårlig bindeevne. Når det kommer snø oppå der, vil det fort kunne utvikle seg snøskred, sier Fagerligd.

På Strynefjellet er snøskredfaren mindre enn lengre sør. Her har NGI varslet snøskredfare tre.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Løpsk elv sperrer vei i Hardanger

BT anbefaler

Sønnen sa først at foreldrene var på tur. Så tilsto han at de lå drept i garasjen.

Nektet straffskyld da Kolltveit-drapssaken startet.

LES SAKEN