Barn nektes pass av skilte foreldre

De nekter å gi fullmakt til barnets pass. Slik forsøker skilte foreldre å sabotere ekspartnerens ferie med barna.

VANLIG: Vigdis Hundven, seksjonsleder for kontrollseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon, opplever ofte at tilbakeholding av pass eller fullmakt til utstedelse av pass er et problem.
  • Krister Clausen Hoaas
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

— Vi skal etter planen reise på ferie snart, men mor ville ikke gi fra seg passet, forteller en far BT har vært i kontakt med.

Han gikk til slutt til politiet for å få hjelp. De kontaktet mor og kalte begge parter inn til møte. Det endte med at far fikk passet, bekrefter politiet overfor BT.

Vanlig problem

— Dette er en meget vanlig problemstilling. Det er den praktiske problemstillingen man møter mest når det gjelder foreldreansvar, sier Christian Wulff Hansen.

Les også

«Øyvind» (46) har det meste på stell. Likevel bor sønnen «Christian» (15) hos sin straffedømte mor.

Han er advokat i barnerett og driver barnerettsbloggen.com.— Det er vanlig både at den andre parten nekter å gi fra seg passet og at de nekter å gi fullmakt til utstedelse av pass, sier Wulff Hansen.

Han tror likevel at de fleste saker løses ved enten utstedelse av nødpass, eller at partene informeres om lovverket.

— Nødpass koster jo en del, men er for mange en liten pris å betale for å få ferie, sammenlignet med å ta saken til retten.

- For å lage problemer

— Det er en ganske vanlig problemstilling i feriesesongen, og det er et problem som berører mange mennesker, sier Vigdis Hundven, seksjonsleder for kontrollseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon.

I noen tilfeller har barnet allerede pass, men den ene parten nekter å utlevere det til den andre, slik at de ikke kan dra på utenlandsferie.

Les også

Vil gå gjennom bidragssystemet

— Men det vanligste er at når den ene parten skal søke om pass for barnet, nekter den andre å samtykke. Jeg har faktisk tre slike saker på pulten min akkurat nå. Det vi gjør i slike tilfeller, er først å be den som henvender seg til oss om å forsøke en gang til. Lykkes ikke det, tar vi en telefon til vedkommende, sier Hundven.- Hvis det fortsatt ikke gis fullmakt, sender vi et brev og gir to ukers frist på å ta saken til domstolene. Så får retten ta stilling til om det er grunnlag for tilbakeholding. De fleste trekker seg når de blir tilskrevet, sier Vigdis Hundven.

Hvis det fortsatt ikke gis fullmakt og saken ikke tas til retten, utsteder politiet i Bergen vanligvis pass med ett års gyldighet.

Les også

«Pål», «Øyvind» og «Marius» får ikke treffe barna sine

— Dessverre ser våre saksbehandlere at de får de samme sakene igjen år etter år. I slike saker er det bare for å lage problemer for den andre parten, sier Hundven.Hundven vil ikke si at tilbakeholding av pass eller fullmakt til utstedelse av pass er et økende problem.

— Det ser ut til at det er på det jevne. Det følger skilsmissestatistikken og samfunnsutviklingen generelt, sier Hundven.

- Kjent problemstilling

— Vi har en rekke saker hvor den ene parten ikke vil gi fullmakt til utstedelse av pass, opplyser Unni Grøndal i Oslo-politiet.

Også i Trondheim er det en kjent problemstilling.

— At mor eller far ikke ønsker at den andre skal ta med barna på reise, skjer jevnlig, kanskje med en økning i sommerhalvåret, sier Gunn Weidemann, fungerende leder for seksjon forvaltning i Sør-Trøndelag politidistrikt.

— Dette er vi godt kjent med. Det opplever vi hver eneste sommer, sier Roger Sollied Johansen, leder for Foreningen 2 Foreldre (F2F).

— Det har vært så ille at planlagte ferier til utlandet er avlyst, selv når billettene er kjøpt. Det er jo foreldre som er i konflikt som hevner seg på det viset. Det er veldig trist at slikt skjer.

Johansen og F2F har ikke noen enkel løsning i ermet.

— Men det er trist hvis den ene av foreldrene klarer å trenere ferien på denne måten.

Publisert
BT anbefaler

Disse avgangene til og fra Flesland rammes

Innstilte flyruter, timelange flyplasskøer og passmangel – her får du siste nytt om reisesommeren 2022.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Kjøpte bergenshus til ti millioner. – Det var veldig lenge et luftslott.

  2. 14 biler utsatt for hærverk

  3. Kjøpesenteransatt (17) ble drept

  4. Disse avgangene til og fra Flesland rammes

  5. E39-tunnel ble stengt grunnet trafikkuhell

  6. Vil bruke deg som statist uten at du vet det