— Da vi bygget Studentsenteret, var det en del naboprotester og misnøye med utformingen. For å mildne dette inviterte vi til at de kunne trene på senteret for å få husfred, sier konstituert direktør Kjell Bernstrøm ved Universitetet i Bergen (UiB).

Avtalen gjelder for elleve hus i Villaveien og Parkveien, og beboerne må betale full pris - 4188 kroner i året. Avtalen gjelder for adressen, slik at nye som flytter inn i husene, også får tilgang på basseng og treningssenter. Det er ikke satt noen begrensning på hvor lenge avtalen skal gjelde.

Andre prøvde å bli kunder

Studenter og ansatte ved UiB, Høgskolen i Bergen og Norges Handelshøyskole er i utgangspunktet de eneste som har tilgang på treningsfasilitetene på Høyden.

Studentsamskipnaden i Bergen (SiB) administrerer avtalen med naboene. Direktør for SiB Idrett, Bård Johansen, forteller at da Studentsenteret åpnet i 2008, var det mange andre i nabolaget som også prøvde å bli kunder.

— Det er jo et veldig flott tilbud. Universitetet satte en grense, og den står vi på. De siste årene har i ikke hørt noe fra de andre beboerne, sier han.

Han forteller at det er rundt fem personer i de elleve husene som benytter seg av ordningen. Prisen er den samme som for SiB-sentrene som er åpne for andre enn studenter, som på Fantoft og Kronstad.

God naborelasjon

Når svømmeanlegget Alexander Dale Oen Arena åpner i oktober, reduseres tilbudet for publikum ved flere bydelsbad. I tillegg har politikerne vedtatt å selge Sentralbadet. Kommunen er også blitt kritisert for at prisene er for høye i det nye anlegget. Mange kunne nok derfor tenkt seg å bruke bassenget på studentsenteret.

Kjell Bernstrøm ved UiB forteller at de ikke har mottatt noen klager fra andre naboer på ordningen.

— Dette har ikke vært oppe til diskusjon på mange år, og er ikke noe stort problem, sier han.

— Kan noen oppfatte dette som urettferdig?

— UiB er opptatt av å ha et godt forhold til naboene. Det er en blanding av studenter og familier som bor på Nygårdshøyden, og vi prøver å ivareta det på en god måte. Så lenge dette bidrar til en god naborelasjon, er dette riktig.